G4Media.ro

China acuză G7 că „seamănă dezbinare” și creează „antagonisme, fără niciun simț…

Sursa foto: DoD photo by Army Sgt. Amber I. Smith via Wikimedia Commons

China acuză G7 că „seamănă dezbinare” și creează „antagonisme, fără niciun simț al responsabilității”, după criticile la aduse la adresa Beijingului

China a acuzat miercuri ţările G7 că ”seamănă dezbinare” după ce marile puteri industriale au condamnat presupusa lipsă de transparenţă a Beijingului în practicile sale comerciale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Reuniţi în Germania, liderii G7 (SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada) au utilizat marţi un limbaj deosebit de ferm faţă de China în declaraţia lor finală la sfârşitul unui summit de trei zile.

După o tergiversare îndelungată în exprimarea poziţiei faţă de gigantul asiatic, G7 şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile omului în China. Grupul a denunţat, de asemenea, practicile comerciale ”netransparente şi distorsionarea pieţei” de către Beijing.

China a criticat miercuri iniţiativa G7, notează AFP.

”Într-un moment în care comunitatea internaţională se luptă cu pandemia şi depune eforturi să-şi relanseze economia, G7 nu doar că nu se angajează în favoarea unităţii şi cooperării, ci dimpotrivă încearcă să semene dezbinare şi să creeze antagonisme, fără niciun simţ al responsabilităţii sau principiu moral”, a declarat presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Washingtonul critică de mult timp practicile comerciale ale Beijingului, acuzat că favorizează întreprinderile chineze în detrimentul firmelor străine.

Dar pentru Germania, prima economie a Uniunii Europene, al cărei principal partener comercial este China, ridicarea tonului şi expunerea la represalii economice este o noutate.

În declaraţia lor finală, liderii G7 afirmă, de asemenea, că doresc ”să favorizeze diversificarea şi rezistenţa la coerciţia economică şi să reducă dependenţele strategice” de gigantul asiatic.

Aceste critici au intervenit cu câteva ore înainte de un summit NATO în Spania, la care China va fi menţionată drept o ”provocare de securitate” pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Sursa foto: DoD photo by Army Sgt. Amber I. Smith via Wikimedia Commons

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Incet, incet, se limpezesc apele. De o parte societatile democratice, iar de cealalta parte Rusia si China. Amandoua totalitare, amandoua comuniste (de tip vechi). Insa, ceea ce este nou, este felul in care India si Brazilia, se aliniaza liniei ruso-chineze.

    Nu este deosebit de complicat si de greu, sa se opreasca productiile in China. Neffind exportatoare de materii prime esentiale, totul se poate transfera. Insa India… ciudata atitudine. Brazilia isi va schimba atitudinea, imediat cum Bolsonaro va pleca.

  2. si ei asa de buni la suflet, G7 nu lasa ceceni si rusi sa violeze, tortureze, omoare , pe cand ei da, si G7 nu ii intlege

  3. China sa nu mai practice curluntrismul.Ori e cu Rusia, ori nu.

  4. Era timpul sa spunem lucrurilor pe nume. Tarile democratice trebuie sa clarifice exct ce au de facut pentru a contracara amenintarile si subversiunile regimurilor totalitare.

    • zici asta dupa ce in octombrie anul trecut, vroiau cu forta sa bage in tine un vaccin netestat,umblai cu certificatul sa-ti iei o haina … daca acela nu era totalitar, atunci ce este ?

    • este grija fata de cetateni. ca daca pica sistemul medical mureai linistit acasa. dar nu pricepi tu din astea, sunt de olimpiada pt tine.

  5. Mai halesc câini?

  6. Chinejii au calitati deosebite: excroci la nivelde stat, hoti la nivel de stat+companii.