G4Media.ro

Raluca Turcan: Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privinţa egalităţii…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Raluca Turcan: Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privinţa egalităţii de gen/ Recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii

Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privinţa egalităţii de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii, a apreciat sâmbătă ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

Raluca Turcan a făcut referire la datele INS care arată că numărul femeilor şomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu 16%. „Şi putem lega aceste date de altele, tragice, vizând creşterea cazurilor de abuz şi violenţă domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown”, a menţionat ministrul Muncii.

Oficialul a avertizat că diferenţa de gen are consecinţe concrete economice şi produce anual pierderi în toate statele din UE.

„Trebuie înţeles că diferenţa de gen nu este doar subiect de dezbatere teoretică, ci are consecinţe concrete economice, producând anual pierderi în toate statele din UE. Acoperirea costurilor şomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual. Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare decât bărbaţii. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajaţii cu vârsta între 15 şi 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de pandemie – HORECA şi turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul – sunt femei. În România, în activităţi din domeniul sănătăţii umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, faţă de 20% bărbaţi. De asemenea, femeile sunt mai expuse şomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală şi mult mai mult afectate de inactivitate pe piaţa muncii, din cauza responsabilităţilor de îngrijire în casă”, a explicat Raluca Turcan.

Aceasta a menţionat că în perioada de lockdown Guvernul României a implementat măsuri pentru susţinerea părinţilor, fiind acordate 124 milioane lei pentru zilele libere ale părinţilor nevoiţi să stea cu copiii.

„Am urmărit măsuri de protejare a locurilor de muncă, acesta fiind motivul pentru care am acordat 2,21 miliarde de lei pentru susţinerea a 41,5% din salariul plătit angajaţilor care şi-au reluat activitatea sau sprijinul de 190 milioane de lei pentru programul flexibil de muncă (modelul german Kurzarbeit). Pe termen mai lung, trebuie urmărită mai clar dimensiunea de gen în măsurile economice pentru refacere după criză. Chiar acum două săptămâni, printr-o ordonanţă de urgenţă, am decis creşterea stimulentului de reinserţie la 1500 de lei pentru părinţii care revin la muncă la 6 luni de la naşterea copilului, o măsură menită să sprijine femeile pe piaţa muncii”, a informat ministrul Muncii.

De asemenea, oficialul a menţionat: „Cred că merită analizată şi experienţa statelor europene în materie şi amintesc că Germania a aprobat anul trecut o lege privind prezenţa obligatorie a femeilor în consiliile de administraţie şi inclusiv o prevedere ca minim unul dintre 3 membri în CA să fie o femeie. Este un lucru care merită discutat şi la noi.

Raluca Turcan susţine că „România a făcut progrese mari în privinţa egalităţii de gen, însă atunci când privim statisticile, dincolo de sentimentul general de confort, vedem, de fapt, că mai sunt multe de făcut şi că inegalităţile de gen rămân mari in societatea românească”.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. ȚURCANA ASTA SUFLĂTOARE-N TARAGOT NU TREBUIA SĂ ACȚIONEZE PENTRU DESFIINȚAREA PENSIILOR SPECIALE!???

  2. Ced ca i-a ajuns acidul hialuronic la creier

    • Traieste intr-o minciuna Olguta TURCAN!
      Desi este habarnavista Nr
      1 crede ca le stie pe toate!
      In ce scop face azi marketing politic?
      A dispus Domnul Diriginte?

  3. Feriți-vă de dictatura! Vine un animal ca asta, cu idei false în care nici măcar el nu crede și prin mass-media progresista încearcă sa le impună întregii sicietati, exact ca criminalii de comunisti
    . Atunci, la fiecare colt de strada o femeie va fi linșat, asa cum comuniștii peste tot vedeau dușmani ai poporului. Exact ca atunci: se creează privilegii și drepturi pentru o clasa(muncitori e-minorități, femeii) și dreptatea adevărată nu va mai exista. Orice om nu trebuie agresat, nu numai o clasa. Au lăsat-o mai ușor cu minoritățile sexualae și au început cu femeile. Chiar 45 de comunism nenorocit nu ne permite sa ii dam un șut în fund acestei ticăloase? Ca rochiile schimba ideile?

  4. Iata ce o framanta pe PD-izda Ralu!
    Inegalitatea pensiilor speciale e rezolvata deja!
    Doamne, de aia nu avea la Base loc sub masa ca vorbea neintrebata in loc sa isi faca treaba.

  5. Ma duc sa borasc.

  6. O femeie nu va fi niciodata egala barbatului. Complementara da, egala niciodata. Femeia sa fie sotie si mama, iar atunci va fi respectata.

  7. Talhariti si furati de uscati, si dati vina pe pandemie ca nu aveti civilizatie si economie precum in vest.

  8. Alo, ambulantaaa, unde e inegalitate? Eu în firma unde am majoritatea angajaților femei, am salariul mai mic decât femeile care sunt pe aceeași poziție cu mine. Din contra, noi bărbații suntem cei discriminați salarial.

  9. Pt oamenii care nu au functii politice si deci nu au avantaje din asta, este o agenda falsa , la fel cum in regimul portocaliilor a fost asa-zisa lupta impotriva coruptiei. Dupa plecarea de la butoane, portocaliii care au avut probleme cu justitia au dat mana cu pesedistii, pretinzand impreuna ca au suferit abuzuri, si au dat vina pe „binom”.