G4Media.ro

Rafila: La spitalul Murgeni a fost mai degrabă vorba de o substanță…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila: La spitalul Murgeni a fost mai degrabă vorba de o substanță toxică, nu o infecție bacteriană / Managementul spitalului răspunde întotdeauna de administrarea hranei

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, într-un briefing la Palatul Victoria, că la spitalul de psihiatrie Murgeni a fost mai degrabă vorba despre o substanță toxică, nu o infecție bacteriană și a precizat că managementul spitalului răspunde întotdeauna de administrarea hranei, însă ministerul nu poate lua vreo măsură împotriva acestuia deoarece spitalul este în subordinea autorității locale.

„Trebuie să învățăm să respectăm regulile și legea. Aici e vorba de nerespectarea unor proceduri”, a afirmat ministrul Sănătății.

„Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost vorba mai degrabă de o intoxicație, nu am deocamdată niciun element de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane. Ori, lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină provenind de la bacterii sau o substanță chimică”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că spitalele nu au voie să primească alimente din surse neautorizate.

Acesta a menționat că există trei surse autorizate: fie pregătești mâncarea în spital și ai bloc alimentar autorizat, fie există contract de catering cu un furnizor care să fie autorizat să pregătească și să transporte hrana, sau poate fi acceptată și donația, însă toate produsele trebuie însoțite de un certificat de calitate.

În cazul alimentelor primite de la mănăstire la spitalul Murgeni „nu a existat un certificat de calitate”.

Poliţiştii au deschis dosar penal în cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienţi au decedat, unul este în stare comatoasă şi alţi peste 30 de bolnavi au prezentat simptome digestive după ce ar fi consumat alimente pe bază de peşte oceanic, oferite sub formă de donaţie de reprezentanţii unei mănăstiri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...