G4Media.ro

Quebec a renunțat să mai taxeze persoanele nevaccinate impotriva COVID: „Amenzile ne-ar…

Sursa: G4Media.ro

Quebec a renunțat să mai taxeze persoanele nevaccinate impotriva COVID: „Amenzile ne-ar fi dezbinat prea mult”

Oficialii din provincia canadiană Quebec au renunțat la planurile de a impune o taxă persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19 după ce măsura controversată s-a confruntat cu o opoziție din ce în ce mai mare, iar mulți experți au pus sub semnul întrebării legalitatea ei. Premierul François Legault anunțase la începutul lunii ianuarie că provincia va introduce o nouă taxă care va viza doar persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului, deoarece acestea reprezintă „o povară financiară pentru toţi” locuitorii din Quebec.

Un anunț controversat

„Contribuţia la sănătate” pentru „toţi adulţii care refuză să se vaccineze” a fost anunțată în ianuarie de prim-ministrul provinciei, el susținând atunci că cei care nu s-au inoculat reprezintă „o povară financiară pentru toţi.”

Potrivit premierului Legault, procentul de 10% din populaţia provinciei Quebec care nu a primit nicio doză de vaccin până în prezent nu ar trebui „să dăuneze” celor 90% care s-au vaccinat.

„Nu trebuie să plătească toţi pentru asta,” a subliniat atunci Legault, precizând că guvernul provinciei Quebec lua în considerare ca suma de plătit să fie una semnificativă. Potrivit mai multor surse, persoanele nevaccinate ar fi urmat să plătească mai mult de 100-800 de dolari. „Taxa suplimentară de sănătate nu se va aplica persoanelor cu scutiri medicale legitime,” a spus premierul în acel moment, care nu a indicat o dată clară pentru când pedeapsa financiară urma să fie aplicată.

Mai multe surse afirmau la momentul respectiv că banii urmau să fie colectați în modul depunerii declarațiilor fiscale anuale.

„Majoritatea (populației) solicită să existe consecințe… Este o chestiune de corectitudine pentru cei 90% din locuitori care au făcut niște sacrificii. Le datorăm acest lucru,” a afirmat premierul provinciei francofone. „Înţeleg şi simt aceste nemulțumiri la adresa minorităţii nevaccinate care, păstrând proporţiile, ne blochează spitalele,” a adăugat el vorbind despre noua taxă.

Prim-ministrul provinciei Quebec a explicat că cei 10% de adulţi nevaccinaţi reprezintă 50% din persoanele aflate la terapie intensivă şi a calificat situaţia ca fiind “şocantă.”

Potrivit informațiilor oferite de oficiali din domeniul sănătății, tratamentul unui caz de COVID-19 în spitalele din Quebec este în medie de 23.000 de dolari. Pentru terapie intensivă, costul crește la 50.000 de dolari pentru fiecare pacient.

Anunțul introducerii taxei speciale pentru sănătate a stârnit imediat controverse în rândul persoanelor care ezită să se vaccineze și al grupurilor pentru drepturile civile, care se întreabau dacă aceasta este legală și cum ar putea fi aplicată în mod corect. Liderii opoziției din Quebec au afirmat că o astfel de politică ar contraveni idealului de asistență medicală gratuită și accesibilă pentru toți în Canada și ar fi motivată mai degrabă de motive politice decât de probleme de sănătate. Când a fost întrebat despre planul Quebecului privind noua contribuție de sănătate, premierul canadian Justin Trudeau s-a ferit să ofere un răspuns concret, afirmând că este prea devreme pentru a comenta.

Unele voci s-au referit însă la situația din unele țări europene, cum ar fi Austria și Grecia, care au făcut deja pași în acest sens, pe măsură ce ratele de infecție au atins niveluri record și campaniile de vaccinare stagnează. De exemplu, grecii cu vârsta peste 60 de ani care nu sunt încă vaccinați plătesc în prezent amenzi lunare de 100 de euro. Austria, care are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, urmărește să amendeze austriecii nevaccinați cu mai mult de 7.000 de euro, în timp ce Slovacia oferă plăți de 600 de euro pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze.

Record de inoculări

Pe de altă parte, planul anunțat de guvernul provinciei canadiene Quebec de a impune o taxă de sănătate „considerabilă” persoanelor nevaccinate – care reprezintă o mare parte din spitalizările actuale cauzate de COVID-19 – a determinat o creștere semnificativă a numărului de persoane care și-au făcut programare pentru administrarea primei doze de vaccin împotriva coronavirusului, au afirmat oficialii din domeniul sănătății.

„Este încurajator!” a declarat ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé, într-un mesaj tweet prin care a anunțat noile cifre privind programările pentru inoculare. Dubé a afirmat atunci că numărul noilor programări de vaccinare a crescut în cele 48 de ore după anunțul premierului Legault, atingând ceea ce el a numit „un record” pentru câteva zile.”Programările au fost făcute la toate grupele de vârstă,” a precizat ministrul Sănătății.

Experții citați de presa din provincie afirmau atunci că anunțul privind creșterea semnificativă a numărului de programări pentru vaccinul anti-COVID pare să indice faptul că strategia guvernul provincial de a amenința persoanele nevaccinate cu penalități financiare a avut efectul scontat. Specialiștii s-au ferit însă să afirme cu certitudine că intenția guvernului de a introduce amenda pentru nevaccinați a fost principalul motiv pentru care numărul programărilor pentru administrarea vaccinului a crescut, dar experții înclină să creadă că ea a avut fără îndoială o influență majoră în convingerea celor care încă ezitau să se inoculeze.

Plan abandonat

Iată însă că, după mai multe săptămâni de dezbateri aprinse și proteste, guvernul din Quebec a renunțat complet la taxa împotriva nevaccinaților.

Marți, premierul Legault a declarat că pregătise un proiect de lege care urma să fie depus în Adunarea Națională, dar a adăugat că și-a dat seama că legislația ar fi fost prea controversată într-un moment fragil al pandemiei.

„Înțeleg că acest lucru îi dezbină pe locuitorii din Quebec și, în acest moment, trebuie să construim punți pentru a ne asculta unii pe alții. Quebecoșii trebuie să rămână uniți,” a afirmat el în timpul unei conferințe de presă despre situația COVID-19 din Quebec.

„Observăm o nemulțumire tot mai mare. Am văzut, desigur, reacția partidelor de opoziție. Așa că cred că am și o responsabilitate dincolo de protejarea siguranței locuitorilor din Quebec prin îndemnarea lor ca să se vaccineze. De asemenea, am responsabilitatea ca toți acești oameni să învețe cu adevărat să trăiască împreună. Nu vrem un Quebec divizat.”

Prim-ministrul s-a referit și la faptul că taxa propusă ar fi dus la proteste și a adăugat că e importantă menținerea „păcii sociale.”

Săturați de restricții

Anunțul făcut de premierul Legault a venit în contextul în care din ce în ce mai mulți quebecoși, dar și canadieni, se declară „obosiți și săturați” de restricțiile anti-pandemie și că, ținând cont de faptul că COVID-19 este extrem de contagios și nu poate fi eliminat în totalitate, „oamenii ar trebui să se învețe să trăiască cu el.”

De exemplu, Quebec a introdus în ultimii doi ani unele dintre cele mai dure măsuri din Canada, inclusiv interzicerea circulației pe timpul nopții (odată între ianuarie-mai 2021, a doua oară în ianuarie acest an), închiderea restaurantelor, barurilor, sălilor de sport (în mai multe rânduri), limitarea întrunirilor între membrii aceleiași familii, etc.

În plus, pașapoartele de vaccinare VaxiCode au fost introduse în provincie de la 1 septembrie 2021, dovada vaccinării împotriva coronavirusului fiind solicitată persoanelor care locuiesc sau vizitează provincia și care iau parte la activități neesențiale. Pașaportul este necesar acum pentru a participa la o mare parte din viața publică, de la a bea o bere pe o terasă până la a juca badminton. Accesul în restaurante, cinematografe, săli de sport și piscine, festivaluri, stadioane, cazinouri, precum și participarea la activități de echipă interioare sunt în prezent interzise pentru cei care nu sunt vaccinați în mod adecvat.

De asemenea, locuitorii trebuie să prezinte dovada că sunt complet vaccinați pentru a intra în magazinele de băuturi alcoolice și canabis, care sunt gestionate de stat, dar și pentru a intra în magazinele mari, gen Walmart, Ikea sau Home Depot.

Sondaje recente indică însă că din ce în ce mai mulți quebecoși se declară „săturați” aceste măsuri restrictive și ar vrea revenirea la existența pre-pandemie. Ei susțin că numărul mare de persoane complet vaccinate în provincie, respectiv 80.03%, ar trebui să permită reluarea activităților fără restricții suplimentare.

Un mesaj similar transmit și mulți alți canadieni, care protestează de câteva zile în capitala federală, Ottawa. Declanșată inițial ca o manifestație a șoferilor de tir împotriva mandatelor obligatorii de vaccinare introduse pentru ei de guvernele din Canada și SUA, demonstrația s-a transformat într-un protest amplu împotriva restricțiilor și a felului în care executivul condus de Justin Trudeau a gestionat criza sanitară.

Pe de altă parte, guvernul Legault este deja lăudat pentru decizia de a renunța la taxa împotriva celor nevaccinați. The Canadian Taxpayers Federation (CTF) a declarat că premierul a făcut mișcarea corectă.

„Este nevoie de un om umil pentru a recunoaște că a greșit, iar premierul François Legault cu siguranță și-a arătat latura umilă și a făcut ceea ce trebuia astăzi,” a declarat directorul CTF Quebec, Renaud Brossard. „Taxa de vaccin ar fi deschis o întreagă cutie a Pandorei pentru noi taxe bazate pe sănătate, iar contribuabilii sunt recunoscători că ea va rămâne închisă.”

Surse: CTV News, Montreal Gazette, Toronto Sun, National Post, BBC

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Iata cum se demonstreaza ca fiecare tara are sosocii ei

  2. Protestele i-au speriant pe conducătorii cu sexualitate incertă ai Canadei.

    • hahaha , ca bine zici . In frunte cu marele conducator de osti Trudeau . cica n fusta se simte cel mai in largul lui

    • bbc.com/news/av/world-us-canada-36701570

  3. Pas cu pas opoziția la masurile aberante își face loc în presa cu apucături progresiste. Problema e ca sunt din ce în ce mai mulți care regreta ca s-au vaccinat și care considera ca au fost înșelați în așteptări.

    • Nu cred ca regreta nimeni ca s-a vaccinat. In schimb, nu inteleg de ce ai sustine vaccinarea obligatorie in situatia asta. Masurile aberante au fost luate in majoritatea statelor. Totusi, unele state au trecut cu bine, ca mna, spirit civic real si altele.

    • @i
      Din păcate știu câteva persoane care regreta profund ca s-au vaccinat. Și câteva, nu multe, care nu au mai apucat sa regrete.

  4. Conducatorii de truck uri le au dat peste bot conducatorilor din guvern, care ar trebui sa si dea demisa de prosti ce sunt. Urmeaza proasta lumii: Austria.

  5. In curand, mizeria de certificat va ajunge la gunoi. A fost una dintre cele mai mari mizerii colective din istorie.

  6. Totul este pentru moment.

    • Autoritatile canadiene au facut doar un pas in spate, Trudeau a fugit doar sa primeasca instructiuni de la papusari, cum a facut si seful de la Anre in plin scandal al facturilor la energie, nu a fost in concediu ci in interes „de servici”!
      Temporizarea este necesara pt pastrarea cu ori e pret a puterii politice!

  7. Sărăcuțul de Trudeau cum a renunțat el așa peste noapte, ore ce a visat.