G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al PPE, după votul din Consiliul UE referitor la…

Purtătorul de cuvânt al PPE, după votul din Consiliul UE referitor la Kovesi: Cer Guvernului Dăncilă să ne spună exact ce s-a votat, ce rol are votul și ce mandat a avut România

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE, solicită Guvernului Dăncilă să precizeze exact ce s-a votat miercuri în cadrul Consiliului UE referitor la șefia Parchetului european, susținând că pe agendă nu figura respectivul punct. De asemenea, Mureșan cere lămuriri despre ce înseamnă votul dat în privința celor trei candidați, precum și ce mandat a avut România la respectivul vot.

Comunicatul integral al lui Siegfried Mureșan: 

Cer Guvernului României să ne spună public dacă a supus la vot numirea Procurorului European astăzi în Reuniunea ambasadorilor la Uniunea Europeană din statele membre.

În agenda oficială a reuniunii scria „procesul de pregătire în cadrul Consiliului”. Cer sa ne spună ce s-a votat astăzi și ce rol are votul dat astăzi în procedura de selecție a Procurorului European.

Noi, Parlamentul European, am fost mereu extrem de transparenți; am comunicat din timp că va avea loc audierea celor 3 candidați în data de 26 februarie în Comisia pentru libertăți civile și în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European.

Cer, de asemenea, Guvernului României, să spună public ce mandat a avut România in ședința Consiliului, mai exact, cum a votat delegația României care a condus reuniunea de astăzi.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene este a poporului român, iar Guvernul României trebuie să facă politica oamenilor, nu doar a lui Liviu Dragnea și Tudorel Toader. Guvernul are obligația să fie transparent.

Reprezentanții celor 22 state membre care fac parte din structura Parchetului European l-au votat azi pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), pe primul loc, urmat de Laura Codruța Kovesi și candidatul german Andres Ritter, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. După acest vot din Consiliul UE urmează votul din Parlamentul European și o negociere între parlament și statele membre (Consiliul UE).

Clasamentul din Consiliul UE (formatul numit Coreper 2) s-a stabilit în felul următor: fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final s-a făcut media punctajelor.

Votul din Consiliul UE a fost organizat după ce comitetul de selecție a transmis Consiliului scrisoarea de motivare. Reamintim că Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în clasamentul realizat de comitetul independent de selecție (detalii aici).

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că Guvernul nu îi va da un mandat ambasadorului României la Uniunea Europeană cu privire la susţinerea candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

„După cum ştiţi, doamna Laura Codruţa Kovesi nu este propunerea noastră pentru procuror european. Atâta timp cât nu este propunerea noastră, a Guvernului României, nu vreau să vorbesc despre acest subiect. (…) Sunt foarte multe posturi în care poate ajung români şi care ajung acolo fără să aibă susţinerea Guvernului sau a cuiva din România. Nu ştiu. Eu nu cred că trebuie să vorbesc despre acest lucru atâta timp cât nu a fost nominalizarea Guvernului României”, a spus Dăncilă după reuniunea conducerii PSD întrebată dacă România ar trebui să susţină candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

Dăncilă a afirmat că ştie care este procedura în cazul alegerii procurorului-şef al Parchetului European.

„Nu am acordat această susţinere. (…) Guvernul nu are nicio legătură cu această propunere”, a subliniat Dăncilă, precizând că Guvernul nu va da un mandat ambasadorului României cu privire la această candidatură.

Premierul a susţinut că Preşedinţia Consiliului UE înseamnă că România trebuie să fie mediator imparţial.

„Ştiţi ce presupune Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene? Că trebuie să fim mediatori imparţiali. Noi nu putem să fim de-o parte sau de alta în Consiliu. Probabil când ajunge în Coreper (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană – n.red.), cred că săptămâna aceasta, vom vedea cum vor vota statele membre”, a arătat Dăncilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Fata de tam-tamul facut de Slugarel la Bruxellese cu dosare Anti-Kovesi transmise fiecarui Ambasador, Kodruta a iesit bine.
    Votul inParlament ii va fi favorabil dupa cum s-au pozitionat marile partide, astfel ca pare la momentul asta ca tot LCK este favorita sa castige postul de Procuror General European !

  2. Ca sa ne lamurim, putem face o socoteala foarte simpla. Eu am facut-o, si mi-a iesit asa : fiecare stat a facut propriul punctaj, respectiv 3 puncte pentru primul candidat, 2 puncte pentru al doilea si 1 punct pentru al treilea, adica 6 puncte. Sunt 22 de state care au votat, asadar 22×6 puncte=132 puncte, maximum de puncte. Am inteles ca primul candidat a primit 50 de puncte, iar procuror Kovesi si candidatul german cate 29 de puncte, asadar 50+29+29=108 puncte. Maximum de puncte ale tuturor celor 22 de state este 132 de puncte, insa punctajele insumate ale candidatilor dau 108 puncte. Rezulta o diferenta de 24 de puncte : 132-108=24 de puncte care lipsesc la socoteala. Cum fiecare stat avea la dispozitie 6 puncte, reiese ca patru state s-au abtinut, nu au acordat puncte : 4×6 puncte=24 de puncte. Am eu o impresie ca cele patru state care s-au abtinut sunt : Romania, Ungaria, Italia si Polonia. Sa fiti ai dracului psd-draknea, si restul de iliberali, plini de corupti, tot la parnaie ajungeti!

    • Cred ca Ungaria si Polonia nu sunt printre cele 22 de state care au votat, pt ca nu au aderat la idee
      a formarii Parchetului UE.
      Dar poate ma insel.

    • @Gabriela

      Calculul tau este bun.

      Ungaria si Polonia n-au putut sa voteze pt ca n-au aderat la Parquetul European. Probabil Romania, Bulgaria, Italia si inca una

  3. Deci a fost vot politic,nu este important incat sa nu ajunga procuror european!Mai urmeaza multe runde si audieri pana in martie,haitele de postaci platiti de hotii de la guvernare se bucura prea devreme!

  4. Votul acesta dat azi era doar un vot informal. Organismul respectiv COREPER nu a votat inca cu votul definitiv. Este o stire manipulata din directia Toader ca un fel de hoax. De aceea a intrebat dl Siegfried Muresean . Nu putea intreba mai direct sau sa spuna ce spun eu aici .

    • Desigur ambasadorul roman conform instructiunilor a votat pentru Franta adica contra reprezentanului roman. Suntem deci in razboi civil sau de secesiune. Eu aleg Ardealul. 🙂

  5. Doar in UE, mafiile si statele care au fraudat fonduri europene isi desemneaza proprii procurori pentru instrumentarea cauzei.

    • @emi:
      Mi se pare mie sau esti un postac „imbujorat”, cu „guler alb”, limba engleza la purtator… de „caviar’ adica ? :))))

    • @emi

      Inainte de a scrie tampenii, ar fi bine sa te informezi.

      Doamna Kovesi a candidat ca si procuror independent, ca si toti ceilalti procurori candidati.

    • Dna Kovesi n-a fost desemnata sau votata de Dragnea sau Guvernul Romaniei.

  6. Am impresia că nu ați înțeles procedura, ceea ce e de așteptat din moment ce ăștia umbla numai cu fumigene. În parlamentul european nu se vor vota toți candidații ci doar cel propus. Etapa următoare este audierea în comisa LIBE unde fiecare candidat va sustine o prezentare de 5 minute urmată de răspunsul la 9 întrebări, adică nimic. După aceea se negociază alegerea candidatului în spatele ușilor închise iar acesta este propus pentru a fi votat în parlament.
    Transparenta este chiar ultima grija a celor de la Bruxelles, ceea ce înseamnă că și votul pe care l-a pierdut Kovesi nu înseamnă absolut nimic. Se va decide si veți fi informati odată cu parlamentarii europeni care, ca și noi, sunt doar figuranti în acest vodevil.

    • @GeigerC

      Aici te contrazic.

      Institutiile europene nu functioneaza ca in Romania, dragnea decide si dancila semneaza.

      Parlamentul are un cuvant f greu de spus, nu numai in plenul parlamentului unde se va desemna candidatul, ci si in comisia LIBE si Comisia de Buget, amandoua alcatuite din parlamentari.
      Deja Kovesi are sustinerea celor 3 mari grupuri parlamentare.

  7. Analfabeta veorica a dovedit inca o data ca e toanta toantelor. Coreper nu trebuie sa voteze candidatii propusi de guvernele staelor membre fiindca procedura este cu totul alta. Comisia aceea de selectie formata din experti a stabilit lista scurta de trei candidati. Conform procedurii, Coreper trebuie sa faca delimitarea prin vot intre cei trei candidati de pe lista scurta pusa la dispozitie de comistetul de selectie. Prin urmare, ticaloasa si marioneta de vasilica mananca c…t cu polonicul, daca umbla cu astfel de „iexplicatii” aiuristice privind refuzul de a vota candidatii.
    Sigur, „savanta” iexplicatie i-a fost furnizata de ticalosul cel bubos, ca doar el e singurul din haita de tampiti, tinuti in lesa de catre infractoru’ dragnea, care are dreptul sa formuleze motivari juridico- fantasmagorice.
    Idioata de vasilica ar trebui sa dea explicatii de ce a schimbat data votului din COREPER(20 februarie in loc de 27) si, mai ales, de ce votul nu figura pe agenda institutiei in ziua de 20. Ticaloasa de marioneta a exportat lipsa de transparenta din activitatea grupului sau infractional organizat(promovarea ultimelor doua OUG de maltratare a legilor justitiei fara sa anunte in prealabil ca erau pe agenda guvernului) in activitatea institutiilor europene.
    In plus, epava Mele sustinea marti ca n-a primit nici un semnal de la ticalosul bubos referitor la pozitia Romaniei privind votul din Coreper. Deci, ori votul a fost transmis direct tov. Odobescu, ocolindu-l pe Mele, ori Mele a mintit in stilul sau propriu. Oricum, lipsa de transparenta asociata cu secretomania instaurata de toanta veorica, e de natura sa-i scoata din papuci pe europeni.
    Sper sa-si rupa coltii si toanta si ticalosul bubos si la inceputul lunii martie sa avem decizia: Laura Codruta, procuror general european!