G4Media.ro

Punctele tari și vulnerabilitățile președintelui Joe Biden

sursa foto: Joe Biden/Facebook

Punctele tari și vulnerabilitățile președintelui Joe Biden

Suporterii săi spun despre el că este un politician experimentat, un om decent și plin de empatie, opusul „distrugătorului Trump” și care poate să colaboreze cu republicanii pentru a scoate America din criză.

Detractorii susțin însă că el este parte a sistemului corupt de la Washington, un personaj șters și atins de demență, care nu va face altceva decât să repete greșelile erei Obama, din care a făcut parte – fără să iasă cu nimic în evidență – opt ani de zile.

Cert este că, după două tentative prezidențiale nereușite (în 1987 și 2008), Joseph Robinette Biden Jr. a ajuns în fotoliul de lider al Statelor Unite și promite că „va salva sufletul națiunii.” Care sunt însă plusurile și minusurile celui de-al 46-lea președinte american, cel care spune despre el ca este „Middle Class Joe”?

Joe Biden a depus miercuri jurământul de președinte al SUA, alături de vicepreședinta Kamala Harris. La 78 de ani si după o carieră de jumătate de secol în cercurile puterii de la Washington, acest catolic fervent, cu origini irlandeze și franceze, a cărui viață a fost marcată de nenumărate tragedii personale, și-a îndeplinit visul politic – acela de a conduce America din Biroul Oval.

„Voi apăra Constituția, democrația și America și voi face totul în serviciul public, nu pentru binele personal,” a afirmat Biden în discursul de la ceremonia de investitură, adăugând că va reface alianțele externe ale Statelor Unite.

Joe Biden a moștenit o situație extrem de dificilă. Și aceasta nu doar din cauza pandemiei de coronavirus care a provocat peste 400.000 de decese în Statele Unite și a afectat grav o economie care, în urmă cu un an, bătea record după record. Tensiunile sociale, rasiale și cele politice continuă să marcheze o țară complet divizată după cei patru ani de mandat ai președintelui Donald Trump, iar incidentele violente de la clădirea Capitoliului, din urmă cu doar două săptămâni, dovedesc că America mai are un drum foarte lung de parcurs până a-și vindeca măcar o parte din traume.

„Trebuie să acționăm ca o singură națiune unită. Așa cum scrie și în Biblie, vom trece prin greutăți împreună,” a promis președintele democrat în cuvântarea sa de miercuri. Este însă Joe Biden liderul potrivit în acest moment delicat în care se află Statele Unite? Care sunt atuurile și punctele slabe ale noului locatar de la Casa Albă, cel mai în vârstă președinte american la preluarea mandatului? Iată câteva dintre ele:

Plusuri

  • Experiența politică. Joe Biden se află pe scena politică americană de peste patru decenii, fiind pe rând consilier local, senator (36 de ani) și vicepreședinte al Statelor Unite (opt ani). El are o experiență îndelungată în poziții-cheie din administrația americană, pe care o va folosi, fără îndoială, în timpul mandatului, căci noul președinte american este obișnuit cu modul în care funcționează lucrurile, cum se fac și se desfac problemele, cum se negociază și cum se discută în capitala federală.
  • Colaborarea cu republicanii. În deceniile petrecute la Washington, mai ales în anii în care a fost senator de Delaware și membru al Comitetului Juridic și al celui pentru Relații Externe, el a lucrat îndeaproape cu unii dintre cei mai puternici republicani. De altfel, Biden a fost apropiat de senatorul John McCain și este prieten cu cel mai influent republican din Senat, Mitch McConnell. Un fapt care va avea un cuvânt greu în promovarea agendei noii administrații. Într-un Senat în care mandatele celor două tabere (democrați + independenți vs. republicani) se împart în mod egal – 50 la 50 -, Casa Albă va avea nevoie deseori de sprijinul unora dintre republicani pentru a-și vedea planurile aprobate. În acest context, faptul că Biden este considerat un democrat moderat și un centrist, departe de excesele radicalilor din propriul partid, ar putea să netezească relațiile cu cei din Partidul Republican. Validarea membrilor cabinetului său și aprobarea planului sau de relansare economică de 1.9 trilioane de dolari propus recent reprezintă primele teste pe care noul președinte le va avea de trecut în Senat.
  • Echipa sa. Biden s-a înconjurat de oameni experimentați, mulți dintre ei veterani ai Administrației Obama. Dacă unele voci afirmă că acest lucru nu va duce decât la reîntoarcerea la politicile fostului președinte democrat (multe dintre stârnind controverse), alții susțin că ele sunt un exemplu perfect pentru reformarea unei națiuni împărțită în tabere aparent ireconciliabile.
  • Kamala Harris. Alegerea unei vicepreședinte de culoare a fost una dintre cele mai bune metode de a câștiga suportul liberalilor, al progresiștilor și al alegătorilor afro-americani (acestia din urma au fost cruciali în economia finala a rezultatului electoral) și de a dovedi că Biden își respectă promisiunile din timpul campaniei electorale. Este de așteptat că fosta procuroare din California și senatoare să joace un rol mai activ în treburile noii administrații si sa fie o prezență foarte vizibilă.
  • Congresul dominat de democrați. Cu o Cameră a Reprezentanților majoritar democrată și cu un Senat în care vicepreședinta Harris va avea votul decisiv, Biden are în mânecă toti așii necesari guvernării. Este rândul lui să profite de acest avantaj politic și să-și pună în aplicare agenda într-un Congres care îi este favorabil.
  • Planurile anti-criză. Joe Biden are una dintre cele mai progresiste agende din ultimele decenii care „va transforma în mod fundamental America” pentru multe decenii de-acum înainte. „Chiar și senatorul Bernie Sanders (Vermont) spune că platforma lui Biden l-ar face pe acesta cel mai progresist președinte de la FDR – Franklin Roosevelt.” De la obținerea nominalizării democrate, fostul vicepreședinte s-a deplasat spre stânga pe probleme-cheie, formând o forță de lucru unită cu Sanders și adoptând propunerea senatoarei Elizabeth Warren (Massachussetts) de educație preșcolară universală și îngrijire subvenționată a copiilor. Noul președinte și-a propus luarea de măsuri rapide pentru a rezolva criza medicală, dosarul fierbinte al imigrației ilegale, relația cu Iranul etc.
  • O agendă economică ambițioasă. Biden propune un nivel de investiții publice în companiile americane care nu a mai fost văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial. El dorește ca guvernul federal să cheltuiască 400 de miliarde de dolari pe parcursul a patru ani, achiziționând bunuri și servicii din SUA, precum și 300 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru inițiative ce vizează energia verde. De asemenea, el a anunțat un angajament mai ferm de a aplica legile „Buy American” pentru proiectele noi de transport, solicită un salariu minim federal de 15 de dolari pe oră și dorește investirea a circa două trilioane de dolari în energie verde, susținând că stimularea producției ecologice îi ajută pe muncitorii din sindicatele care lucrează în aceste industrii. Analiștii afirmă că politicile economice mai ample ale lui Biden, cunoscute sub numele de planul „Build Back Better,” ar putea reprezenta șansa Americii de a-și reveni cât mai curând din dificultățile economice provocate de impunerea de restricții anti-Covid.
  • Unitatea stângii. Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale cu ajutorul unei coaliții pestrițe, formată din moderați, radicali, progresiști, Antifa și Black Lives Matter, dar și republicani dezamăgiți care l-au abandonat pe Trump. Aceste grupuri, aparent opuse, au reușit să-și uniformizeze opiniile și să-l susțină pe Biden în cursa electorală în care s-a confruntat cu președintele în exercițiu, Donald Trump. În acest moment, Biden beneficiază așadar de sprijinul acestei coaliții, iar declarațiile sale și ale echipei sale din ultimele săptămâni lasă să se înțeleagă că va asculta toate aceste grupuri și va ține cont de opiniile lor în actul guvernării. Mesajele lui publice actuale sunt ceea ce vor să audă democrații moderați: acțiuni federale mai energice, măsuri de stimulare economică mai mari, acces mai ușor la Obamacare. El va trebui însă de-acum înainte să se aplece și mai mult spre stânga, pentru a convinge progresiștii de justețea politicilor sale. Nu puțini sunt însă cei care se întreabă cât va dura luna de miere dintre președintele democrat și aceste grupuri, mai ales cele radicale, dintre care unele l-au sprijinit în cursa pentru Casa Albă doar „ca să scape de Trump.”
  • O presă favorabilă. În timpul campaniei electorale, cele mai multe dintre instituțiile media americane au făcut scut în jurul democratului, care a fost ferit de interviuri incomode și de dezvăluiri compromițătoare – în timp ce rivalul său republican a fost atacat non-stop de către presa liberală, ce domină peisajul media din Statele Unite. Chiar și apariția unor informații bombă despre fiul său, Hunter Biden, au fost complet ignorate sau tratate cu superficialitate de către cele mai multe organizații media de peste ocean. Acestea au preferat în schimb să promoveze mesajul lui Joe Biden că dezvăluirile sunt parte a unei campanii de „dezinformare rusești”, însă democratul nu a oferit nicio dovadă pentru a-și justifica afirmațiile. La rândul lor, agențiile americane din domeniul securității naționale au afirmat că acest lucru nu este adevărat și că laptopul ce conține mesajele electronice ale fiului democratului pare să fie autentic. Este de așteptat ca relația cordială dintre Biden și media americană să continue pe timpul mandatului său, așa cum a dovedit-o, de exemplu, una dintre jurnalistele de la New York Times, care a scris marți pe Twitter că „o trec fiorii” văzându-l pe Biden ajungând la baza aeriană Andrews. Având susținerea presei liberale (televiziuni, ziare, publicații online), Joe Biden beneficiază de un atú formidabil, la care va putea apela de fiecare dată când va considera necesar să-și promoveze mesajele.
  • Big Tech. Influența uriașă a marilor companii din domeniul tehnologiei informației a ieșit în evidență recent, după ce Facebook, Twitter sau Apple au declanșat o ofensivă agresivă împotriva președintelui Trump și a aliaților săi, suspendând, blocând și cenzurând conturile unor voci conservatoare și republicane. Deciziile luate de companiile Big Tech arată faptul că ele nu mai sunt simple platforme de socializare și popularizare a unor mesaje. Giganții tehnologici au devenit parte a jocului politic din America, cu consecințe majore în luptele dintre democrați și republicani, asupra campaniilor electorale viitoare și a modului în care alegătorii pot fi influențați pentru a alege sau respinge un candidat etc. Eforturile celor din Big Tech au fost văzute ca încercări de a intra în grațiile lui Biden și ale Partidului Democrat, cel care va controla puterea politică la Washington cel puțin până la următoarele alegeri parlamentare, programate în toamna anului 2022. Nu este de mirare că aceste companii au fost acuzate de nenumărate ori că nu sunt altceva decât „instrumente de propagandă ale Partidului Democrat.” Joe Biden va avea în ele un aliat de nădejde.
  • Sprijinul aliaților internaționali. De la Emmanuel Macron la Angela Merkel, trecând și pe la Suveranul Pontif, liderii internaționali au salutat cu entuziasm miercuri venirea la Casa Albă a lui Joe Biden. După patru ani dificili cu Trump, șefii statelor din UE, Canada și din celelalte țări aliate speră în noi relații cu America lui Biden. Terenul este așadar pregătit, iar democratul a promis că va acorda atenție aliaților traumatizați de liderul republican, refăcând alianțele și promovând din nou participarea SUA în organismele internaționale.
  • Susținerea donatorilor bogați. În timpul campaniei electorale, Biden – candidatul anti-Trump – a atras sprijinul a numeroși oameni de afaceri, producători generoși, vedete de la Hollywood, moguli media și directori executivi din Silicon Valley. Sute de milioane de dolari au fost pompați în campania fostului vicepreședinte, văzut ca „un salvator al stângii” și singurul care poate să îl învingă pe liderul republican și „să salveze America.” Susținerea lor va continua și, fără îndoială, vom asista constant la declarații publice de sprijin din partea acestor figuri influente și puternice, care țin în mâinile lor soarta a sute de milioane de oameni.

Minusuri

  • Vârsta. Joe Biden a fost învestit președintele Americii la 78 de ani, el fiind cel mai în vârstă lider al Statelor Unite la preluarea mandatului și exact opusul candidatului pe care democrații – în special cei din aripa progresistă a partidului – visau că îl vor trimite la alegerile prezidențiale din 2020. De altfel, pentru un partid care a susținut în repetate rânduri că promovează diversitatea și ideile progresiste, nominalizarea lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă a fost una surprinzătoare. Deși au avut de ales dintr-o listă diversă de candidați (femei, afro-americani, homosexuali etc.), alegătorii democrați au decis să-i acorde întâietate unui politician alb, bătrân, a cărui nominalizare a fost pusă nu o dată pe seama mașinațiunilor liderilor partidului. În decembrie 2019, doctorul său a afirmat că Joe Biden este pregătit din punct de vedere fizic să fie președinte. Multă lume a privit însă cu circumspecție declarația medicului.
  • Trecutul politic. Democratul a fost acuzat în repetate rânduri că este el însuși parte a sistemului de putere corupt din America, așa-numita „mlaștină” de care vroia să scape Trump. Biden a petrecut aproape jumătate de secol pe scena politică de la Washington, unde deseori trebuie să recurgi la compromisuri majore și să accepți sprijinul marilor companii sau al lobby-știlor pentru a-ți promova interesele. Criticii spun că Biden nu face excepție de la această regulă.
  • Presiunea radicalilor de stânga. Biden a ajuns la putere susținut și de extrema stângă a Partidului Democrat. Este posibil ca ei să nu fi fost entuziasmați de Biden, dar nu au avut ce face decât să voteze cu el pentru a scăpa de Trump. Aceștia au început deja să-și ceară recompensele pentru sprijinirea democratului, iar apelurile lor la desubvenționarea poliției, la abolirea Immigration and Customs Enforcement (ICE) și la impunerea planului Green New Deal vor crește presiunile asupra președintelui. Nu este exclus ca refuzul de a le satisface cererile radicale să ducă la adâncirea schismei care există între moderații și radicalii din partid, cu consecințe politice importante.
  • Trump World. Indiferent ce va face la Casa Albă, Joe Biden nu îi va putea ignora pe cei 74 de milioane de americani care au votat cu Trump, precum și pe ceilalți susținători ai fostului președinte, care nu s-au prezentat la alegeri. Abandonarea acestora ar fi o mare greșeală, la fel cum ar fi și continua lor demonizare. La fel de importantă va fi ținerea în frâu a consilierilor săi, așa cum este, de exemplu, Jen O’Malley Dillon, care a afirmat în decembrie că republicanii din Congres sunt „a bunch of fuckers.” Aceste ieșiri și declarații agresive sunt exact opusul mesajului de unitate pe care îl susține Biden, iar repetarea lor constantă îi va da dureri de cap democratului și îi va complica relația cu trumpiștii.
  • Joe Biden nu a oferit până în prezent o explicație decentă legată de implicarea sa și a fiului său în ”afacerea Ucraina”. Avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 până în 2019 din Consiliul de supraveghere al companiei energetice Burisma din Ucraina, între ai cărei fondatori se află oligarhul pro-rus Mikola Zloşevski. În momentul în care Hunter a început să lucreze pentru firma ucraineană (unde ar fi avut un salariu de 50.000 de dolari, deși nu avea niciun fel de experiență în domeniul energetic), tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat, Barack Obama. Președintele Trump a fost pus sub acuzare în acest caz, după ce a fost suspectat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său. Această afacere dubioasă, precum și altele similare făcute de Hunter în Rusia și China, vor fi pietre de moară atârnate de gâtul lui Biden în acest mandat.
  • Eșecurile sale de politică externă. Nu sunt puține, atât ca senator, cât și ca vicepreședinte al Statelor Unite (votul pentru autorizarea Războiului din Irak din 2003, conflictul din Libia, invadarea Crimeii de către Rusia etc.). Agenda sa politică este ambițioasă – revenirea Americii în Acordul de la Paris, refacerea alianțelor internaționale ale SUA, un nou suflu impregnat parteneriatelor cu Canada, Uniunea Europeană și Marea Britanie, repunerea pe tapet a acordului nuclear cu Iranul -, însă unele voci critică deja accentul mult prea mare pus pe foștii oficiali din Administrația Obama, repuși în funcții de Joe Biden. Nu este vorba de reformă, ci de resetarea unor politici trecute, afirmă criticii, care dau ca exemplu o posibilă reluare a acordului cu regimul ayatollahului de la Teheran.
  • Gesturile nepotrivite față de femei. Este vorba de o listă lungă, care acoperă câteva decenii. În plus, Biden a fost acuzat de agresiuni sexuale de unele femei, cel mai recent caz fiind cel al Alexandrei Tara Reade, fostă asistentă parlamentară. Democratul însuși și-a recunoscut comportamentul deplasat și și-a cerut scuze, promițând că-și va schimba atitudinea față de femei. Nu este exclus ca, acum că Biden a ajuns în fotoliul de la Casa Albă, dezvăluirile despre comportamentul său nepotrivit față de femei să fie aduse din nou în lumina reflectoarelor. Este de remarcat că aceste acuzații împotriva lui Biden nu au fost investigate de presa americană cu aceeași agresivitate cu care au anchetat, de exemplu, acuzațiile aduse împotriva lui Trump sau împotriva judecătorului Brett Kavanaugh, nominalizat de liderul republican pentru Curtea Supremă.
  • Declinul său mental, marcat de confuzie și dezorientare. Joe Biden are deseori dificultăți când încearcă să comunice. Lista gafelor sale este lungă, iar aparițiile sale televizate – atunci când vorbește fără ajutorul teleprompterului – sunt de multe ori pline de ridicol. Foarte probabil, presa liberală va continua să treacă cu vederea aceste episoade stânjenitoare, care vor fi însă amplificate de media conservatoare (FoxNews, Breibart, Newsmax etc).

Concluzie. După luni de zile în care a stat blocat în locuința sa din Wilmington de unde a comunicat rar, ducând o campanie minimalistă, fără multe călătorii în statele americane, discursuri, participări la strângeri de fonduri sau întâlniri cu suporteri, Joe Biden a ajuns la Casa Albă. El trebuie să treacă imediat la treabă și să dovedească americanilor că a ajuns președinte nu doar pentru ca a fost candidatul anti-Trump, ci pentru calitățile sale reale de lider. Tranziția de la subsolul casei sale din Delaware la Biroul Oval este una majoră, iar democratul trebuie să se adapteze rapid. Deși facilă și la îndemână, aruncarea responsabilității pe umerii lui Trump nu va mai fi acceptată multă vreme: Biden va trebui să se afle mereu în față, conducând nu doar America, ci si destinele lumii, așa cum se așteaptă de la cel mai puternic om de pe planeta.

În discursul său de inaugurare, democratul a promis că va fi ”președintele tuturor americanilor” și că trebuie să oprească ”acest război care îi opune pe democrați republicanilor, pe albaștri celor roșii, pe cei din rural împotriva celor din urban.” Dacă va reuși să facă asta, foarte probabil că el va rămâne în istorie ca unul dintre cei mai competenți președinți și „salvatorul Americii” într-o perioadă extrem de dificilă. Dacă va eșua însă, el va dovedi că cele susținute de criticii săi în campania electorală – că este nepregătit să preia frâiele Americii, că este cel mai slab candidat la prezidențiale, un om lipsit de sare și piper, ce trăiește din gloria trecutului petrecut alături de Obama – au fost prefect adevărate.

Surse: CNN, FoxNews, The Hill, Wall Street Journal, The Week

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Concluzia este: comunistii marxisti au castigat america

    • Concluzia este: fasciştii putinişti au pierdut America

    • O sa zburde baietii si fetele in mandatul tovarasului Biden.

    • Puncte tari? Omul este bolnav psihic. Nu va fi in stare sa termine nici macar un an din intregul mandat. Este doar marioneta aripii radicale comuniste ANTIFA. Incredibil…puncte tari…

  2. Nu va faceti iluzii, Biden va continua in mare parte politicile nocive facute de predecesorul sau, dar le va mai vopsi un pic. Nimeni nu este dispus sa faca reforme reale care sa zguduie interesele celor bogati si puternici.

    • Postacul rus carmen ignoră faptul că Biden deja schimbă politicile trumpiste, deja a semnat reintrarea în acordul de la Paris.

      Deci postacii ruşi n-au decât să o sugă.

    • Vladimire, tu stii ca Rusia a semnat acordul asta in 2019, nu?

  3. Rusii, dar mai ales chinezii, jubileaza. Va fi o America, slaba si corupta

    • asa au spus si de Trump cand a castigat, o agenta mai dura fata de Rusia si China avea Hillary Clinton si ce folos.
      America e slaba si corupta pentru ca singura a cazut in capcana economiei globale pe care tot ea a initiat-o.

  4. Singurii care vor beneficia in urma alegerii acestui senil la Casa Alba vor fi europenii si musulmanii. In rest, America va fi la fel de divizata ca si pana acum, iar voturile impotriva republicanilor se vor razbuna peste 4 ani. El va face unele lucruri mecanic, pentru ca asa le-a promis alegatorilor in campanie, insa exista probleme de politica externa grave peste care n-ar trebui sa treaca si n-ar trebui sa le accepte: acceptarea North Stream II, acordul UE-China, Acordul cu Iranul care favorizeaza economic Franta si Germania in detrimenul aliatilor americani din regiune, relatiile cu China comunista care tortureaza jurnalisti in inchisori si ia cu japca Hong Kong, insasi amenintarea chineza la nivel global este de neacceptat, Initiativa celor trei mari si proiectele energetice incepute, sprijinul aliatilor cheie ai SUA in Europa, respectiv Romania si Polonia si investitiile americane in bazele aeriene si mai ales tipul de relatii cu statele vest-europene care doresc decuplarea de SUA si urmarirea propriilor ambitii politice de securitate si economice in detrimentul relatiei cu SUA. Biden trebuie sa stabileasca foarte clar cati aliati adevarati mai are in Europa si pe cine mai poate conta. Asta daca vrea ca SUA sa se mentina prima putere. Daca nu, atunci va accepta orbeste revenirea in forta a Chinei, Iranului si Rusiei, aliatii principali ai Europei.

  5. În sfârșit, America își are președintele pe care îl merita.

    • America a avut întotdeauna președintele pe care îl merită, prin definiție.
      Singura excepție a fost în 2000 când președintele a fost decis de curtea suprema dominată de republicani, nu de alegerile câștigate de Al Gore, și atunci a ieșit W. Bush, cu urmările pe care le cunoaștem.

  6. Joe Biden sau asa cum l-am numit cu ceva vreme in urma -IMPACIUITORUL- a devenit de facto liderul lumii libere ,avind ca motto – intorcerea Americii in lume -Dupa plecarea doamnei Merkel , Biden va fi in centrul tuturor actiunilor comune UE -USA .
    Este un foarte bun cunoscator al politicii americane si a politicii universale , are in spate o viata de politician, dusa sau parcursa, la cel mai inalt nivel , zeci de ani de experienta politica , absorbind la nivelul intelegerii – fiintei umane – , valori inconmensurabile ale cunosterii .Nu poate fi mintit , nu poate fi pacalit sau inselat , extraordinara lui experienta suprapusa peste puterea personala il fac invulnerabil .Cind stai in fata unui astfel de om nu ai cum sa fii decit cuprins de un enorm sentiment de respect . A avut si are o viata plina de incercari majore , la nivel personal si politic , incercari din care a reusit sa iasa si mai puternic . Bilbiit in adolescenta (singur reuseste sa domine si sa inlature defectul de vorbire ), lovit crunt de moartea primei sotii si a ficei intr-un groaznic accident , lovit si a doua oara de moartea unuia dintre baieti ,reuseste sa nu renunte, intr-un final ,la as pune in serviciul Americii propriile competente . Devine azi 20 ianuarie 2021 al 46-lea presedinte al USA. Daca sanatatea il va ajuta , in acesti urmatori patru ani va ramane in istoria lumi si a Americiii unul dintre cei mai mari presedinti din citi au fost vreodata .

    • Trolii lui Biden…? Credeam ca sunt doar la Kremlin.

    • #mafalda.
      Un comentariu bun. Un comentariu adevărat.
      Al 46-lea președinte al SUA, are toate șansele și toate atuurile să devină cel mai mare mare NR 1 MONDIAL.
      Așa cum ai spus are peste 50 de ani in politica de cel mai înalt nivel.
      Are experiența necesară.
      Să îi urăm sănătate și succes!
      O zi bună!

    • Biden este pus ca pensionarul mort in fereastra!
      Niciodata progresistii din partidul democrat nu reauseau sa aduca la Casa Alba o femeie pentru ca spre deosebire de Europeni americanii de rand sunt misogini. Nu a castigat Trump alegerile din 2016 ci le-a pierdut madam Clinton.
      Miscarile feministe din SUA sunt foarte puternice si loby-ul lor a penetrat puternic pardidul democrat.
      Singura sansa sa ajunga o femeie la Casa Alba ca presedinte era sa ajunga presedinte unul care sa nu termine mandatul si vicepresedintele sa ii ia locul.
      In aceasta campanie nu a fost vorba sa iasa Biden presedinte ci sa iasa Kamala vicepresedinte. Si femeie si afro-americana.
      Sa nu fiu inteles gresit. Este poate mai bine sa fie o femeie presedinte in ultima perioada a mandatului Biden pentru pentru a impune globalizarea corporationista.
      Pentru ca acum asta se urmareste!
      Fac copy-paste la ce au facut Rockefeller, Carnegie, JP Morgan Vanderbilt, numai ca nu mai repeta greseala lor ca daca Biben nu termina mandatul sa ajunga altcineva (cum au patit baietii cu Harding si Coolidge)
      Eu pariez ca Biden nu termina mandatul!

  7. senil. ce dracu sa faca moșu ‘ la cârma celei mai importante țări a lumii.

  8. Uitati un lucru, acest om si-a inceput primele minute ale mandatului dand ordine executive! Astea sunt un fel de OUG-uri, daca vreti. Ma intreb daca nu cumva lumea va fi de acum incolo guvernata si controlata prin ordine executive date de cate ori are Biden chef. Este opusul democratiei! Este ceva pentru care au iesit si la noi oamenii in strada in era Dragnea.

  9. Ma intreb daca SUA nu a luat-o pe calea bolsevizarii? In Uniunea Sovietica erau „dusmanii de clasa”, chiaburii, capitalistii etc. In SUA a inceput o puternica retorica impotriva rasismului. Au ineput sa vada rasism peste tot, chiar si la statui. Oare se va ajunge ca cei are ocupa functii publice sa aiba „origini sanatoase”, adica sa nu fie din „rasa alba asupritoare”? Mi-e teama ca SUA aluneca incet, dar sigur, spre un bolsevism feroce, sub masca bunelor intentii.

  10. Vedem cum va fi imediat.
    Daca mai cumpărăm armament SH de la USA sau nu?
    Si mai comentam despre JRB.

  11. Conteaza mult cu cine umbla. Mascariciul Trump si-a dezvelit chipul demonic prin nemernicii romani Dragnea si Iohannis.

  12. Mda, aceiasi guristi gen futte vant Jay, prostachel, iankoi, sapron proston, neica nimeni Carmen si inca vreo cativa bezmetici, membrii ai cultului trompetist fara nici o valoare. Crazy trumpy locuieste in mintea lor fara sa le plateasca chirie.

  13. Părăsirea OMS și abandonarea Acordului de la Paris au fost decise tot prin ordin executiv de către Trump, atunci nu ne-au pișcat la ochi ?

    Revenirea în OMS și în cadrul Acordului de la Paris au o importanță hotărâtoare pentru UE. Poate se reușește să convingă SUA să partricipe la COVAX, proiectul comun UE cu OMS pentru asigurtarea vaccinelor pentru zone sărace din lume și asigurarea finanțării acestui proiect. Atât UE cât și America au făcut pași asemănători în domeniul comerțului cu China ( America în Ianuarie 2020, UE cu negocieri în curs, de la sfărșitul anului ) poate își vor putea coordona mișcările în relație cu China. Nu trebuie să uităm că în lupta cu pandemia și în domeniul schimbărilor climatice China nu poate fi ocolită. Deci sunt o serie de direcții care pot fi fie reluate, fie regândite între UE și America. Subiecte mai fierbinți pot fi problemele energetice care asigură o autonomie de furnizare nepermisă Rusiei, în dauna unor surse din UE ( de ex. România ). Un alt subiect se referă la creșterea capacității defensive a UE în relație cu NATO. Vor exista sigur divergențe între UE și USA în domeniul taxării digitale ale giganților americani din domeniul IT și comunicării ( Facebook, Apple, Google, Amazon ) dar pot exista totodată puncte comune în domeniul securității cibernetice și combaterii vectorilor neconvenționali de comunicare ( dezinformări, știri false, furt digital ) folosiți de Rusia și alții. Totul poate fi regândit. Iar dacă UE se dovedește un partener de neînlocuit ( împreună cu englezii ) în relația cu America, se poate clădi un echilibru global eficient, o contrapondere redutabilă.

  14. Sunt singurul caruia i se pare ca Biden regreta acum ca a candidat si ca s-a legat la cap cand nu-l durea? Putea foarte bine sa-si traiasca linistit pensia. Dar el nu, Batman, Batman… Toate bune!

    • Ai zis bine, ti se pare.

    • Oricum, postul lui Biden nu e o sinecură. Dacă mai pui la socoteală câștigul, nici nu este printre primii din funcțiile similare. Președintele american are 400.000 dolari pe an și 50.000 dolari pe an pentru cheltuieli legate de funcție. Președintele Confederației Elvețiene are 454.581 franci elvețieni pe an + cheltuieli legate de funcție, inclusiv internet.

  15. – Ce este o şenilã?
    – O perşoanã în vârştä!

  16. Adrian Novac, autorul articolului, minte de ingheata apele. Joe Biden ( Biden e nume englezesc) are origini clare englezezesti. Circul pe care il face Joe Biden cu vizitarea periodica si ostentativa de-a lungul anilor a ,,stramosilor lui din Irlanada” este strict electoral. Biden are ,,pretext de legatura” cu Irlanda faptul ca bunica lui din partea mamei avea un tata asa zis ,,irlandez” ( si care tata, desi nascut la New Orleans, avea ambii parinti emigranti din ,,Colonia Britanica Irlanda”). Numele lui era Edward Francis Blewitt. Irlandezii in general nu dau numele de Edward ( nume englezesc) copiilor lor. Deci e foarte nesigur cat de ,,irlandez” era strabunicul lui Biden: Edward Francis Blewitt. Chiar si asa, pornind de la ,,strabunicul irlandez” Edward Franxis Blewitt, urmeaza o multime de casatorii cu englezii, mai ales din partea tatalui Biden Sr., pana se ajunge la stranepotul Joe Biden Jr. . Oricum, toata politica interna a lui Joe Biden este in profunzime ostila comunitatii irlandeze din SUA. Asta arata categoric ce fel de ,,irlandez” este Joe Biden.

    • Am uitat sa-l adaug pe lista bezmeticilor de mai sus pe rahat5. It won’t happen again.

    • Joe Biden este american. Nu ar avea cum sa fie irlandez nici daca il chema O’ Bidenessy.
      Este american de multe generatii.
      E irelevant daca bunicu lui strabunicu era irlandez get beget cu certificat verde sau doar a trait prin Irlanda inainte sa emigreze.

      Tot ce conteaza sunt simpatiile care le are fata de Irlanda sau comunitatea irlandeza din US si felul in care este perceput de ele.

      Iar la astea sta destul de bine, atat la cum este revendicat de Irlanda actuala si pana la sustinerea foarte stricta pe care a afisat-o Biden pentru The Good Friday Agreement.

    • Catre @Tree Fiffty. Nu e nici o dovada ce zici tu cu ,,The Good Friday Agreement”: Intelegerea Politica din Irlanda de Nord din 1988.
      Joe Biden, de cand e senator de stanga, permanent a cautat sa aiba sustinerea electoratuli irlandez din SUA. Nu era un sacrificiu prea mare (in dezavantajul colonistilor radicali englezi) pentru Joe Biden sa se prefaca in favoarea Acordului ,,The Good Friday Agreement”.
      Capac la toate, chiar in 1988, Joe Biden a participat in cusa electorala pentru Presedentie. Fara voturile irlandezilor (vreo 8%) Joe Biden n-avea nici o sansa sa fie Presedinte (din partea Partidului Democrat) in 1988. A pierdut pana la urma din alte cauze.

    • rahan, 5,6,7,8
      Chestiunea cu irlandezii și cu Biden este, se pare, căluțul tău de lemn. Oricum numele mamei lui Biden ( Flannagan ) este destul de grăitor. Iar în ce privește cursa pentru președinție din anul 1988, te rog să reții că Biden s-a retras din cursă înainte de alegerile primare, ca atare nu se pune problema voturilor obținute pentru că nu mai era pe listă. Ura bolnăvicioasă transformată în minciuni, faină ”contribuție”.

    • Catre @Dragnea. Tu ai o ura fata de irlandezi atat timp cat incurajezi impostura lui Joe Biden fata de electoratul irlandez din SUA. Nu e deloc graitor numele de ,,Flannagan”. Asa poti sa spui ca si John McCain era irlandez, care e o mare prostie.
      In SUA este un ,,sport national englezesc” preluarea de nume de familie irlandeze de catre ,,familile” de politicieni englezi in scopul pacalirii electoratului irlandez.

  17. Cam greu sa mai scrii ceva mai la obiect, ca de obicei comentariile sunt inundate de aceleasi prostii. Contradictorii multe dintre ele dar asta nu a fost vreodata o problema pentru trumpisti.

    Biden e dement sau senil.
    E pus acolo de stanga radicala si va fi folosit ca o marioneta.
    Este omul chinezilor, China se bucura.
    Biden este Marxist / Neomaxist/ Bolsevic /Maoist.
    Kamala Harris va conduce de fapt.

    Avem 5 pe linie, s-a strigat Bullshiet Bingo.

    Adevarul este mult prea banal ca sa fie pe placul postacilor. Articolul e destul de echilibrat.

    Biden este un politician de meserie.
    Este omul Wall Street si al marilor corporatii.
    Este mana in mana cu toti politicienii republicani sau democrati care au vreun interes financiar de aparat sau vreun lobby de facut.

    Astia sunt cei care au cel mai mare control asupra deciziilor lui. ‘Stanga radicala’ este o falsa sperietoare, nu au nici o putere reala in US. Doar prin universitati ceva guristi dar nu cand vine vorba de bani si decizii importante.

    Asadar Biden este acolo in principal ca sa se asigure ca se vorbeste mult, ca se repara o parte dintre tampeniile trumpiste de politica externa, ca se creeaza ‘awareness’.
    Dar in acelasi timp ca nu se schimba nimic esential din circuitul influentei si banilor in Washington.

  18. agenturile USAGM din Romania pretind ca eu nici macar nu exist si / sau ca Hunter a venit la Bucuresti benevol sa oengeasca spre binele democratiei

  19. Mai exista și varianta cand Trump face presiuni in Ucraina sa I se deschidă o ancheta lu Biden de către organele ucrainiene , având mana libera in zona de la alt magnat-dictator, putin.Dar in general induvidul trompist e acel om rau și orientat numai pe scandal . Acel om căruia ii plac banii nu corectitudinea , acel om care si l’ar scapa pe noduros in dos pentru bani .