G4Media.ro

Psihologul Daniel David, soluții pentru deblocarea campaniei de vaccinare: Trebuie crescută accesibilitatea…

Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Psihologul Daniel David, soluții pentru deblocarea campaniei de vaccinare: Trebuie crescută accesibilitatea la vaccin în zonele rurale și asociate măsurile de relaxare cu acceptarea vaccinării / Vedem efectele anilor în care am transformat în exemple tot felul de vrăjitori horoscopiști

Aproape 25% din românii eligibili pentru vaccinare împotriva COVID-19 s-au imunizat până acum, Bucureștiul are cea mai mare rată de acoperire vaccinală, aproape 45% din locuitori, apoi vine Clujul cu 41%, a declarat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, într-o conferință de presă susținută la Academia de Ştiinţe Medicale, transmite Agerpres. În momentul de față sunt peste 4.271.000 de persoane vaccinate cu schema completă și peste 322.900 persoane vaccinate doar cu prima doză, iar trendul este în scădere atât de mult încât autoritățile române au cerut ca dozele de vaccin de la Johnson & Johnson să vină mai târziu, ritmul de vaccinare fiind prea lent. Ce este de făcut în această situație? Cum putem convinge o populație cu rată mare de analfabetism funcțional, cu educație precară, că vaccinarea este singura posibilitate de revenire la normal și de oprire a pandemiei de coronavirus?

Psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a explicat pentru Edupedu.ro că trebuie făcută mai întâi o analiză a populației pentru a vedea exact din punct de vedere social, psihologic și geografic unde sunt blocajele și apoi trebuie venit cu o campanie de vaccinare gândită local pentru grupele identificate. La prima vedere, o ipoteză ar fi că vorbim despre persoane tinere, cu educație precară, din mediul rural. De ce s-a ajuns însă aici? Motivul este faptul că am lăsat, de-a lungul anilor, ca în spațiul media să apară, în prime time și în emisiuni tip quality, tot felul de „vrăjitori horoscopiști” care de la analiști economici și politici, au ajuns acum să se priceapă la medicină mai bine ca doctorii, a explicat David. Pe termen scurt, nu prea se mai poate face nimic în situația aceasta, un spațiu media poluat de ani de zile nu se curăță în câteva săptămâni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Relaxarea egala pentru vaccinati si nevaccinati explica esecul campaniei lui Catu. Orice alta cauza e minora. Regulile dure in privinta vaccinarii au facut Ungaria sa stea aproape cel mai bine pe tema asta. Si oamenii lor nu sunt mult mai educati decat ai nostri.

    Esecul trebuie cautat la Catu! Si n-o mai dati ca cine critica „partidul” e pesedist, ca altfel avem un nou partid-stat care trebuie laudat, ca precedentul.

    • De acord. Campania este un esec, iar principalul responsabil este Catu, dar si presedintele Romaniei in aceeasi masura.
      Si da, partidele trebuie criticate daca nu fac treaba, mai ales ce cei care i-au votat pentru ca ei sunt primii dezamagiti de acest lucru. De „talibani” de ambele tabere suntem deja satui.

    • Multi au stat la rand pe platforma de vaccinare sa aleaga vaccinul recomandat dupa speciali pana s-au imunizat de la sine.

    • Las-o jos ca macane, Ioane. In Romania s-a dat liber la vaccinare pentru toate categoriile mult mai devreme decat in majoritatea tarilor. In alte tari au existat „speciali” mai multi, pentru mai mult timp.
      Poate sunt discutabile criteriile dupa care s-au vaccinat in primele saptamani anumite categorii, dar asta n-ar trebui sa te impiedice pe tine acum sa te vaccinezi, cand ai atatea optiuni. Daca unii s-au facut luntre si punte ca sa primeasca vaccinul peste rand ar trebui sa fie un semnal pentru toti. Daca „smecherii” se baga in fata, inseamna ca e ceva bun. De ce sa nu-ti faci si tu atunci, daca tot e disponibil si gratis?

    • Adica lumea voia, dar Iohannis le-a taiat avintul, asa-i? Si relaxarea, bineinteles.

  2. Psihologii astia nu se impart si ei pe caprarii? As fi crezut ca unii se pricep la atentie si altii la memorie.

    Dar ce sa vezi, toti se pricep la vaccin.

  3. Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii. Spaga si coruptia face curatenia in spitale iar Bucurestiul e campion national.

  4. va doare ca oamenii vad in spatele cortinei ? ca nu suntem totii prosti sa credem tot ce zic politicienii, si nu vrem sa bagam ceva experimental in noi si copiii nostrii ?

  5. De la,, stie-tot”asta aștept și păreri pentru deblocarea echipei naționale de fotbal….

    • @ Wer – buna asta cu stietot. Mi-a amintit de Habarnam si prietenii. Doar ca Stietot din poveste se facea probabil fizician ceva. Habarnam parea genu psiholog de vaccinuri. Ma mira ca domnu n-a zis ceva si despre fotbal. Hai ca se poate, Euro e abia la inceput. Nea Piti ar aprecia ajutorul.

  6. Oh, cat ne mai lipsea D. David, abonatul aproape zilnic la mediatizare pe site-ul EduPedu (alaturi de celalalt „specialist” in educatie, Miclea, care a facut praf invatamantul romanesc)!; se pare ca U.B.B. trebuie scoasa in fata pe toate caile, cu orice pret si fara nici o rusine.
    Tov. David, n-ar trebui sa vorbesti despre vrajitori si horoscopisti atat timp cat ai o pseudo-profesie cu nimic mai precisa decat ghicitul in carti.

  7. Horoscopul se incadreaza la frauda totala, incalcand flagrant orice legatura cu realitatea si in perfecta contradictie cu orice stiintific, deci ar trebui interzis(pt. ca-i nociv, in special pe termen lung, cum e cazul, si in special la femei –astea-s datele).

    Din pacate, Romania nu se atinge de nimic din ce te indobitoceste.

    Faptul ca ‘vad’ o caracatita pe cer ca John Nash nu inseamna ca si acea caracatita e acolo si chiar mai mult, are legatura cu portofelul, personalitatea, soarta. Sunt doar autoinductii ‘injectate’ cerebral din frageda pruncie. O violare a oricarei forme de logica.

    (Horoscopul a fost ‘creat’ pe vremea cand oamenii n-aveau restrictii la substante psihotropice si aveau prea mult timp liber + absolut zero rigoare stiintifica, practic este o mumie vie, la fel ca religia si din aceleasi considerente: incapacitatea omului de-a-si guverna si accepta ‘soarta’)

    Daca vrei ca in ‘vineri, 13’ sa-ti mearga prost, pai vei reusi cu brio ! E doar o chestiune de ‘mindset’.

    Toti cei capabili si certificati in domeniul ‘psihicul uman’ ar trebui sa fie mai activi in afara domeniilor lor de activitate … (doctorii care stau doar cu nasul in spital si in ‘diagnosticuri’, psihoterapeutii etc. etc.)

    Va dadeam acum ceva secole : informationisbeautiful.net/visualizations/rhetological-fallacies (check: „Spotlight” in ‘Faulty Deduction’ & „Sweeping Generalisation”)

  8. Ca sa nu fie comentarii doar pro :
    Vaccinurile sunt de kaka..a se vedea cazul UK
    (Cum plm sa te ingrijoreze varianta delta..beta cand ai 70% vaccinati)
    Semnat : eu/ vidanjor/ psiholog.

    • Simplu, daca noua varianta are R = 4 de exemplu pentru o populatie neimunizata atunci cu 70% vaccinati inseamna ca reduc R-ul la o valoare efectiva de 30% din 4, chiar si presupunand ca vaccinul are eficacitate 100% in prevenirea raspandirii. Adica R devine 1,2. Cat timp R este mai mare ca 1, virusul se raspandeste. Daca reusesti sa-l aduci sub 1, nu se mai raspandeste, si poti spune ca ai atins imunitatea de grup.

      Matematica de clasa a 4-a, dar din pacate unii inca sunt la nivel de gradinita. De altfel numai la gradinita se vorbeste toata ziua despre „kaka”.

      Pentru cine n-a fost atent de la inceputul pandemei, R reprezinta numarul de persoane pe care le infecteaza in medie o persoana infectata. Ii poti spune factor de Raspandire.

  9. Macar sa aveti voi in cap 10% din cat a uitat David!

  10. Puneți din nou restricții , că tot nu mă vaccinez . Și mulți vor face la fel. Pentru că nu din cauza asta nu se vaccinează oamenii 🙂

  11. Domnu’ pisicolog, banuiesc ca deja stiti: cainele moare de drum lung…

  12. … aşa au devenit psihologii pe vremea manelismului. Se pricep la orice, oricum, oriunde, oricând şi oricât. Ei au câte ceva de spus despre toate. Dacă nu are ce face domnul psiholog să îşi ia un căţel sau să practice un hobby. Nu trebuie să ne dăm cu părerologia chiar la absolut fiecare subiect.

  13. E amuzant ca tocmai D. David combate „vrajitorii horoscopisti” el practicand (si „predand”) – la randul lui – un fel de ghicit si de dat cu parerea lipsite de orice baza stiintifica reala, nerepetabile si imposibil de verificat. Complet invers fata de ceea ce se intampla in disciplinele stiintifice adevarate, in care conceptul de falsificabilitate chiar exista si functioneaza.