
PSD: îngroapă definitiv România sau se schimbă?
PSD e la scadență: distruge România pe mâna lui Marcel Ciolacu sau se reformează. Nr. 1 și nr. 2 din partidul muribund au ratat deja momentul clarității. În fața tăvălugului pro-rus, Ciolacu a ales neutralitatea complice, Grindeanu a preluat mesajul imund anti-Nicușor Dan al lui Crin Antonescu. 24 mai e ziua când partidul alege între vest și est, între reformă și corupție.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Marcel Ciolacu trebuie să dispară rapid din politică. Nici o funcție, nici un onor pentru el. A pus în genunchi economia și democrația împreună cu Klaus Iohannis, a tranzacționat voturi și a transformat țara în feuda nomenclaturii buzoiene. România e în pragul tăierii fondurilor europene și al unor măsuri de austeritate care vor produce un șoc în economia reală. Totul pentru că Ciolacu a vrut să-și cumpere președinția în noiembrie 2024. A ratat și atunci, și la reluare, cu Crin Antonescu.
I-a pus oglinda în față chiar primarul din Buzău, Constantin Toma. El a devoalat manevrele cu voturile pentru Simion din 2024 și corupția morală din partidul care a guvernat România trei decenii, cu mici întreruperi. Noi, G4Media, și alți câțiva colegi din presa independentă i-am documentat afacerile suspecte de corupție, dar ignorate de procurorii anticorupție: zborurile cu avioane Nordis, farmaciile nepotului, panourile publicitare ale apropiatei, energia verde cu bani europeni. Cu interesul propriu de a îngenunchea justiția, Ciolacu a dus tot partidul și guvernul pe drumul disoluției statului. Distrugerea justiției explică și explozia drogurilor, a traficului de persoane, a evaziunii: cine să le mai combată, dacă de la vârful statului s-a dat mesajul stop-joc?
Pe 24 mai va avea loc războiul intern din PSD, la un mini-congres ferit de public. Adică după ce vom ști cine e noul președinte al României, detaliu esențial. În PSD va fi despărțirea oficială de Ciolacu și alegerea noului șef. Câteva nume sunt deja vehiculate intern, unele au susținere la firul ierbii, altele nu: Sorin Grindeanu, Daniel Băluță, Mihnea Costoiu, Mihai Tudose, Alfred Simonis. Ce cale va urma partidul?
Istoria ne arată că PSD e aproape imposibil de reformat. Prea mulți baroni corupți, prea multe rețele de afaceri murdare, contra-selecție de manual.
Dacă va merge pe drumul lui Ciolacu și Grindeanu, PSD va fi o frână în calea reformei, aliat natural al AUR. În scenariul George Simion președinte, colaborarea AUR-PSD va veni de la sine. România va fi aruncată în haos, își vor împărți șefia serviciilor, a parchetelor, posturile de la CCR. Vor duce România rapid lângă Ungaria și Slovacia. Adică la remorca lui Vladimir Putin. În scenariul Nicușor Dan președinte, un PSD nereformat va încerca să deraieze din Parlament împreună cu AUR orice tentativă de schimbare în bine, va acționa împotriva însănătoșirii justiției. Probabil că unii parlamentari se vor rupe și, pe modelul UNPR, vor trece alături de viitoarea putere reformistă pentru a asigura o majoritate fragilă.
Dacă însă PSD încearcă o soluție reformistă, există o șansă pentru însănătoșirea mai rapidă a statului. Da, în partid există oameni de calitate care-i pot schimba fața: comisarul european Roxana Mînzatu, primari performanți și cu discurs decent, europarlamentari ori lideri locali cu agenda corectă. Ei pot imprima o dinamică cu adevărat pro-europeană, pro-stat de drept, diferită de dublul discurs cu care Ciolacu a încercat să păcălească electoratul și partenerii externi.
În acest scenariu, PSD va fi mai greu de cooptat într-o majoritate cu AUR dacă George Simion va câștiga alegerile. Cu siguranță că vor exista parlamentari social-democrați care să meargă alături de Simion, dar președintele va avea o majoritate fragilă, iar tăvălugul pe care l-a anunțat asupra justiției și serviciilor secrete va avea o viteză redusă.
Dacă Nicușor Dan ajunge președinte, un PSD ceva mai curat ar putea facilita agenda reformistă. Poate intra la guvernare, așa cum a spus Nicușor Dan că și-ar dori, și să sprijine premierul pe care și-l dorește noul președinte – ca o formă de respect pentru votul popular. Ar apărea însă din nou pericolul marii coaliții din ultimii patru ani – o amenințare pentru democrație. Dar un PSD reformat poate sta și în afara coaliției și să asigure trecerea marilor reforme.
Variantele PSD depind, așa cum am explicat, de rezultatul turului 2 al prezidențialelor. Voința populară va influența, fără dubiu, votul intern din PSD, liderii social-democrați miros cu mare acuratețe de unde vine puterea.
Semnalul dat până acum de actualii lideri ai partidului e fundamental greșit. Invalidați prin voturi succesive, implicați în scandaluri de corupție, speriați de o justiție independentă, Ciolacu&co au ales ambiguitatea morală în cel mai dificil moment de la mineriada din 1999 încoace. Se fac că nu înțeleg că Rusia bate cu putere la porți. Să le ia cineva cheile mai repede, că sunt gata să deschidă larg ușa inamicilor democrației.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii