G4Media.ro

Protestele din Iran la moartea tinerei Mahsa Amini: „Furia traversează clasele sociale,…

foto: captură video

Protestele din Iran la moartea tinerei Mahsa Amini: „Furia traversează clasele sociale, este fără precedent”, spune istoricul Jonathan Piron la Franceinfo

Moartea Mahsei Amini în mâinile poliției morale a declanșat un nou val de proteste în Republica Islamică. Dar regimul iranian ar putea să nu reușească să ridice diferite segmente ale populației unele împotriva altora pentru a opri mișcarea, potrivit acestui profesorului Jonathan Piron, expert în domeniu, intervievat la Franceinfo.

„Femeie! Viața! Libertate!” Acest slogan din Kurdistanul iranian se regăsește acum pe numeroase pancarte din întreaga țară, în cadrul demonstrațiilor organizate după moartea, la 16 septembrie, a tinerei de 22 de ani.

În fața negării de către autorități a oricărei violențe sau neglijențe, mitingurile se înmulțesc în Iran, în special pentru a protesta împotriva obligației de a purta vălul islamic. Cel puțin opt persoane au murit în confruntările cu poliția, potrivit unei relatări publicat miercuri, 21 septembrie.

Pentru a înțelege mai bine amploarea acestei noi explozii de furie, franceinfo l-a intervievat pe istoricul Jonathan Piron, specialist în Iran și cercetător asociat la Grupul de cercetare și informare privind pacea și securitatea (Grips).

Franceinfo: Manifestații de amploare au zguduit deja Iranul la sfârșitul lui 2017 și mai recent în 2020, din motive în principal economice. Ar putea moartea Mahsei Amini să îi împingă pe iranieni și mai mult în stradă?

Jonathan Piron: Având în vedere că evenimentele sunt în curs de desfășurare, este încă foarte dificil de știut dacă acest lucru va ajunge la o revoltă în toată țara. Dar există ceva nou față de mișcările de protest anterioare. Această mobilizare pare să atingă cu adevărat diferite categorii de populație, într-o expresie a furiei și a mâniei care nu este îndreptată doar împotriva unei politici puse în aplicare de regimul iranian, de exemplu creșterea prețurilor la combustibil…

Aici, este vorba de o expresie a unei lipse, a unei furii reale împotriva simbolurilor regimului Republicii Islamice, care sunt, în special, problema purtării vălului și a instrumentelor de represiune și control. Acestea din urmă au existat, evident, încă de la originile Republicii Islamice, dar au fost reactivate cu adevărat de la venirea la putere a președintelui Ebrahim Raissi în august 2021.

Ce cercuri demonstrează de obicei în Iran? Regăsim aceleași profiluri ca în timpul ultimelor mișcări populare?

Totul depinde de logica protestelor. În 2020, în Teheran, erau toți cei care depindeau de economia informală, fără protecție împotriva creșterii prețurilor la benzină. În 2021, în sudul țării, în principal fermierii s-au mobilizat pentru a cere o mai bună împărțire a apei. Adesea, regimul încearcă să pună capac protestelor, ajutând unele grupuri și nu altele. De data aceasta, nu este cazul.

Iranienii sunt epuizați de anii de sancțiuni, de pandemie și de criza economică care s-a agravat de la retragerea SUA [din acordul nuclear iranian în 2018] și de la noile sancțiuni. Clasa de mijloc se apropie tot mai mult de clasa precară, iar regimului îi va fi greu să le opună una alteia.

Furia populară este foarte vizibilă pe rețelele de socializare din Iran, în ciuda cenzurii. Cum funcționează?

În afară de Instagram, care este încă sub amenințare, majoritatea rețelelor de socializare, precum Facebook, YouTube și Twitter, sunt interzise în Iran. Aceasta este o mare ipocrizie când știi că înalți oficiali ai regimului, inclusiv liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, comunică în mod regulat pe Twitter. Dar populația are în continuare acces la acesta prin utilizarea unor metode de eludare, cum ar fi VPN-urile [un software care permite navigarea anonimă pe internet]. Schimbul de informații se face în principal pe WhatsApp și Telegram, unde se răspândesc în acest moment videoclipuri cu proteste.

Pentru mine, aceste imagini au o anumită forță, deoarece au un impact asupra minții oamenilor. Ele arată oameni care se adună, își ard vălul în public, își taie părul… Acest lucru duce la crearea unui nou repertoriu de proteste, arată că se poate face. Există un fel de pătură de plumb care se rupe odată cu transmiterea acestor imagini.

Ce model ar putea urma regimul în fața acestui protest popular?

Deocamdată, există un fel de atitudine de așteptare, chiar dacă represiunea a fost deja foarte violentă pe alocuri. În primul rând, orașele, centrele urbane și campusurile universitare sunt cele care se mișcă. Mai ales în Kurdistan, care este regiunea de origine a Mahsei Amini.

De fapt, este vorba de a trage cortina asupra modului în care regimul îi va reprima pe iranieni și va stinge definitiv orice urmă de protest.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Abia acum se trezesc iranienii că nu e bine să îți conducă viața un fanatic religios?!?