G4Media.ro

Familia Mahsei Amini, tânăra din Iran ucisă pentru că ”nu purta corect”…

Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Familia Mahsei Amini, tânăra din Iran ucisă pentru că ”nu purta corect” vălul islamic, oprită la aeroport când încerca să plece pentru a primi premiul Saharov al UE în memoria acesteia

Familia Mahsei Amini nu a putut părăsi Iranul pentru a ridica un premiu pentru drepturile omului în onoarea ei, relatează bbc.com, citat de News.ro.

Părinţii şi fratele Mahsei Amini au fost împiedicaţi să se îmbarce în avionul spre Franţa şi li s-au confiscat paşapoartele, a declarat avocatul lor.

Ei călătoreau spre Strasbourg pentru a primi Premiul Saharov al UE, care a fost acordat postum Mahsei Amini.

Avocatul lor a declarat că li s-a interzis să plece, deşi aveau vize valabile.

Moartea tinerei Mahsa Amini a declanşat anul trecut proteste fără precedent în ţară. Ea a murit la un spital din Teheran în data de 16 septembrie 2022, la trei zile după ce a fost reţinută de poliţia moravurilor din capitală pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale Iranului, care le impun femeilor să-şi acopere părul cu hijab sau cu un văl.

Martorii au declarat că tânăra, în vârstă de 22 de ani, a fost bătută în timp ce se afla în custodie, dar autorităţile au negat că a fost maltratată şi au dat vina pe „insuficienţa cardiacă subită” pentru moartea ei.

În octombrie, Uniunea Europeană a anunţat că va acorda postum premiul său cel mai important pentru drepturile omului Mahsei Amini şi mişcării globale „Femeie, viaţă, libertate”, pe care moartea ei a declanşat-o.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...