G4Media.ro

Iranianca Narges Mohammadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a intrat în…

sursa foto: aptura video

Iranianca Narges Mohammadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a intrat în greva foamei în închisoare

Laureata Premiului Nobel pentru Pace 2023, activista iraniană Narges Mohammadi, a început o grevă a foamei în închisoare pentru a protesta împotriva lipsei de asistență medicală pentru deținuți și a obligativității femeilor de a purta vălul islamic, a anunțat luni familia acesteia, citată de agenția AFP.

„Narges Mohammadi și-a informat familia că a intrat în greva foamei în urmă cu câteva ore. Suntem îngrijorați pentru starea ei de sănătate”, a precizat familia ei într-un comunicat.

Activista și jurnalista în vârstă de 51 de ani a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace  „pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți”, a declarat președintele Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen.

Narges Mohammadi se află în detenţie în prezent în închisoarea Evin, după ce a fost condamnată la 10 ani după gratii pentru „răspândirea de propagandă împotriva statului”. Cei doi copii ai ei trăiesc la Paris.

După anunţul comitetului Nobel, ONU a cerut eliberarea ei, dar Teheranul a denunţat o „decizie părtinitoare şi politică”, purtătorul de cuvânt al MAE iranian Nasser Kanaani afirmând într-un comunicat că premiul a fost atribuit „unei persoane recunoscute vinovate de încălcări repetate ale legilor şi care a comis acte infracţionale”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...