G4Media.ro

Proteste în Franța în rândul magistraților, grefierilor și avocaților din cauza stocului…

Proteste în Franța în rândul magistraților, grefierilor și avocaților din cauza stocului imens de dosare care paralizează sistemul judiciar

În Franţa, magistraţii, grefierii şi avocaţii şi-au exprimat din nou săptămîna aceasta nemulţumirea în legătură cu condiţiilor lor de lucru. Miercuri 15 decembrie ei au decretat o zi de mobilizare naţională, alte acţiuni urmînd să fie lansate în viitor, relatează Matei Vișniec, pentru RFI.

Principala problemă a magistraţilor este, după cum arată un specialist în cotidianul Le Figaro, acumularea copleşitoare a dosarelor. Statul alocă în fiecare an bugete sporite pentru justiţie, ceea ce nu înseamnă că problema numărul unu se rezovă uşor.

Pentru Paul Gonzalès, care semnează articolul din Le Figaro, „stocul” imens de dosare paralizează de fapt sistemul judiciar francez. Mai multe rapoarte au fost redactate pe marginea acestei probleme şi aproape toate par să fi ajuns la concluzia că ea nu poate fi rezolvată fără adoptarea unor reforme profunde.

Alte probleme cu care se confruntă maşina judiciară franceză: inflaţia de legi şi dezechilibrul tot mai mare dintre numărul de magistraţi şi numărul de avocaţi. Potrivit unor rapoarte ale Consiliului de stat, între 2002 şi 2021 masa de prevederi ale dreptului legislativ a crescut cu 142 la sută. Ceea ce se traduce printr-un număr mai mare de texte redactate de avocaţi şi deci prin obligaţia magistraţilor de a petrece mai mult timp pentru studierea lor.

Iată şi date legate de raporturile dintre avocaţi şi magistraţi: în 1986 existau 2,8 avocaţi pentru un magistrat, în prezent sunt 8 avocaţi pentru un magistrat.

Despre reforma justiţiei se vorbeşte mereu în Franţa, ca şi despre reforma învăţămîntului şi a sistemului de pensii. Într-un context de campanie electorală, în perspectiva prezidenţialelor din primăvara anului viitor, magistraţii, grefierii şi avocaţii încearcă deci, prin acţiunile lor de protest, să le atragă atenţia viitorilor candidaţi în legătură cu blocajele justiţiei.

O parte dintre magistraţi par să fie iritaţi, în Franţa, şi de stilul de lucru al ministrului de resort, Eric Dupond-Moretti. Acestuia i-a scăpat recent o frază, „am reparat justiţia”, pentru care este acum aspru criticat. Ministrul justiţiei s-a retractat imediat explicînd că se referea doar la unele urgenţe… Prea tîrziu, însă, fraza odată prounţată a devenit ţinta multor ironii şi reproşuri.

6000 de profesionişti din domeniul justiţiei au semnat în prezent în Franţa o tribună prin care acuză maşina judiciară că este obsedată de statistici. Mişcarea a început pe 23 noiembrie cînd cotidianul Le Monde a publicat o tribună avînd 3000 de semnături, dar ea a devenit între timp expresia unei exasperări colective a unor magistraţi epuizaţi de exercitarea misiunii lor.

Sura: RFI

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Păi la noi raportul e de 1 judecător la 40 de avocați!

  2. Dacă nu au și ei o Inspecție Judiciară, un CSM ca al lui Savonea/Mateescu și un SIIJ ca al urâtei din Constanța normal că judecătorii își fac de cap. Să-i trimitem pe ăștia de mai sus in Franța. În 3 luni nu mai fac proteste.Le arată Savonea et company cum stă treaba. Sa-l întrebe pe Danilet sau Camelia Bogdan.

  3. Pensii speciale!

  4. De-ale Justitiei:
    – Ministrul francez: „am reparat justiţia”…
    – Prezidentul Haos in Romania: „Din fericire, in Romania problema statului de drept a fost rezolvata….”
    A-propos, in Romania la haosul legislativ bine cunoscut, cum s-or „descurca” Judecatorii?!
    Ca din cauza HAOSului legislativ NU i-am auzit sa vocifereze!!

  5. Matei Vișniec e acum corespondent de presă ? Acel Matei Vișniec ?