G4Media.ro

Protest al industriei HoReCa: La ora 12.00, patronii și angajații ies în…

sursa foto: Pexels

Protest al industriei HoReCa: La ora 12.00, patronii și angajații ies în fața unităților unde lucrează / Organizatorii: Un strigăt cu ultimele puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității

Patronii de hoteluri și restaurante și angajații din HoReCa organizează marți un protest la nivel național, operatorii din industria ospitalității vor opri complet activitatea timp de jumătate de oră, între 12.00-12.30, și vor ieși în fața unităților proprii, ca un mesaj public pentru autorități.

Organizatorii susțin că industria HoReCa a fost „îngenuncheată” de pandemie, iar protestul reprezintă „un strigăt cu ultimele puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității, atât a celor care au rezistat, cât și a celor care nu au mai găsit resurse și putere să țină afacerile pe linia de plutire”.

Potrivit Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), anul 2020 a însemnat declinul industriei.

„120 000 euro/an a însemnat pierderea medie per unitate în 2020; de la 400.000 de angajați, cât număra industria în 2019, am rămas 280.000 în 2021; de la 40 000 de unități în 2019, am ajuns la 28.000, cifră în continuă scădere”, arată cifrele HORA, transmise într-un comunicat de presă.

Alianța pentru Turism a anunțat că susține protestul industriei ospitalității, afirmând că Guvernul ia „măsuri cu impact major și direct asupra industriei ospitalității fără un dialog cu structurile reprezentative (vezi eliminarea voucherelor de vacanță)” și criticând lipsa unui dialog pentru fonduri din Planul Național de Redresare (PNRR).

„Toate statele europene includ industria ospitalității în Planurile Naționale pentru Redresare și Reziliență, România neavând până acum nicio discuție cu industria pe această temă, finanțarea repornirii industriei din fonduri europene fiind în pericol”, precizează Alianța pentru Turism.

Reprezentanții HoReCA s-au întâlnit luni cu ministrul Economiei şi Turismului, Claudiu Năsui, care a spus că până la adoptarea bugetului de stat nu pot fi alocați banii.

„HoReCa este o industrie care a fost pusă la grea încercare, care până acum a supravieţuit extraordinar, şi din resurse proprii mai ales, iar eu consider că îşi justifică un ajutor în perioada aceasta, care nu a fost creată de ei. (…) În momentul acesta, principala frână şi pentru măsurile de ajutorare Covid, 1,2 şi 3, şi pentru aceasta este bugetul, Legea bugetului, care trebuie să apară ca să poţi să începi să faci plăţile”, a spus Năsui, după discuțiile cu reprezentanţii organizaţiilor din turism.

Președintele HORA, Daniel Mischie, a declarat, după întâlnire, că ministrul Năsui şi-a dat acordul pentru alocarea a 2,5 miliarde de lei pentru sprijinirea operatorilor din industria turismului.

„Cel mai important lucru care s-a discutat a fost alocarea resurselor bugetare pentru Măsura 224, alocarea a 20% din diferenţa cifrei de afaceri pentru operatorii din industria turismului, industria ospitalităţii. Am obţinut acordul ministrului Economiei pentru 2,5 miliarde (de lei – n. r.), iar următoarea oprire a operatorilor din turism este la Ministerul de Finanţe, la domnul ministru Nazare, care trebuie să aloce încă 1,5 miliarde pentru a fi completă această sumă. Ministrul Economiei şi-a dat acordul pentru 2,5 miliarde şi este făcut un apel în acest sens”, a afirmat Daniel Mischie, citat de Agerpres.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Adevarul este ca voucherul ajuta atat pe hotelieri cat si zona turistica…pentru ca sa fim seriosi cu 1450 nu puteai face prea multe…mancare, transport, vizite obiective etc.Altfel, Austria-Balaton, Bugaria, Turcia sunt de vis si la preturi acceptabile…mai rau de moldoveni care trebuie sa strabata Romania pentru a ajunge in Ungaria-Austria!

    • Raport calitate-pret si nu duci lpsa de musterii. Competivitate.
      Cu voucherele aste nu facem decat sa-i obligam pe romani sa se inghesuie in mizerie.
      Anul trecut in primavara,cu carantinarea obligatorie, Muhamad Murad a castigat 9 milioane lei numai cu un hotel in Bucuresti.
      Astia vor sa le platim si cat ar fi trebuit sa aiba profit anul trecut.
      Logic vorbind, de ce sa le bagam bani in buzunar acestor excroci care fac evaziune la greu? Vezi ca toti angajatii sant la salariul minim.
      Ai 1.2 mil de bugetari cu vouchere- 120 de lei pe luna 1450/an.
      De ce sa nu scutim de impozit 1.2 mil de oameni care lucreaza pe salariul minim. Suma ar fi aproape aceeasi. In buget ar veni inapoi aceeasi suma.

  2. Adica practic patronii forteaza angajatii sa iasa in fata unitatii si sa se faca de rusine .
    Pai mai mizerabililor , daca ati fi trecut corect salariul pe cartea de munca si nu minimul sa nu platiti taxe dupa ei , ar primi si ei un somaj tehnic normal de supravietuire. Pe langa ca furati statul cu artificiile astea jegoase , mai faceti si scandal.

    • Bine punctat 👍

    • Sa nu mai vorbim de adaosul commercial de 300%.Inteleg ca sunt si alte cheltuieli dar prea de tot.
      Cunosc un local care cumpara sticla de vin cu 16 lei si pe mata o aduce la 49….
      Am fost in Sinaia la un hotel si bautura din minibar era fix la jumatate fata de restaurantul propriu..
      Patronii de hoteluri si pensiuni I-si rup hainele de pe ei ca nu ii ajuta statul dar au marit cu 20/25% pretul la cazare.
      Plec cu cortul……

    • Si chiriile de mii de euro, rate la banca, taxe la stat si utilitati cine le plateste geniilor? Somaj tehnic s-a acordat numai 3 luni app. Daca moare firma unde lucrati, de unde va mai luati salariile?

  3. Si cei de la privat??? O luau in barba…ei oricum se odihnesc la job, nu? Si din salariile lor imense isi permit oricand Maldive si Miami. Nu????

  4. Nu știu cum o fi cu această „criză” dar știu că n-au lăsat un leu la servicii și tarife! Dacă-i „criză”, lași la preț ca să supraviețuiești, nu cerșești de la stat.

    • La statul ala care te-a inchis si te lasa sa te descurci cum poti cu ratele, chiria, furnizorii? Incearca sa ti platesti darile acasa fara sa poti munci, cu banca la usa, somatie la lumina si statul care iti cere taxele , vorbim dupa aia.

  5. Exista multe alte domenii de activitate afectate de pandemie . D ce sa le dam numai astora bani din bugete publice ?!
    Ori dam tuturor ( ceea ce este imposibil ) ori nu dam nimanui .
    Sa schimbe profilul activitatii . Toata lumea functioneaza intr-o piata libera unde functioneaza cererea si oferta . Nu poti face fata ; schimbi azimutul .

    • Afectate de pandemie sau inchise cu forta cu totul?

  6. Mie personal mi se pare ca pandemia asta a urcat per total media serviciilor din Horeca de la prost/execrabil spre acceptabil, dupa experientele din ultimele luni.
    Asa ca n-ar strica sa mai dureze minim un an, macar din perspectiva asta. Poate ajung la un „Bine”.
    N-am sa vars nicio lacrima pentru chelnerii pe care i-am deranjat de-atatea ori cu prezenta mea la masa restaurantului, pentru patronii indolenti si nepasatori in fata feedbackului clientului si exploatatori de angajati.

  7. Dovada vie ca rautatea si invidia romanului sunt inegalabile. Mai ales cand nu-l atinge pe el personal, pot sa moara toti, ce conteaza. Atotcunoscator si sfatos in schimb, te invata de toate – mereu plin de pareri vizavi de orice, oricand si la orice ora stie mai bine decat tine. Dacia nemuritoare

  8. auziti voi cei care v-ati saturat sa tineti in spate bugetarii, de ce va dati salariile minime pe economie, sa nu platiti impoizite la stat.
    Nu voi tineti bugetarii, noi platim impozite , cas, nu furam statul ca voi….terminati cu tembelismele astea .

    • Lucrezi la stat banuiesc si platesti impozite nu? Din ce produci tu ca bugetar, iei banii de la buget si ii dai inapoi si statul prospereaza. Ca afacerea ta ma indoiesc ca stii cum e sa ai. Ce ne-am face fara genii ca tine

  9. fara cei care bugetarii de la stat, voi nu puteti functiona din pacate, va trebuiesc acte care le emit doar institutiile statului, si da suntem genii de care voi depindeti, pe cand voi dati salarii minime pe economie angajatilor, cand se duc la banca nu sunt luati in seama, inclusiv voi va declarati cu profit minim sa nu platititi impozitre la stat si la sfarsitul anului luati dividente de mii de euro. Deci cine fura statul, noi sau voi ????

    • Impozitele se platesc pe venit inteligentule, nu pe profit, pentru orice inseamna IMM. Nu conteaza ce profit ai, pierdere, sau ce suma investesti ( din banii tai sau credit) ca sa creezi niste locuri de munca. Asta ca sa traiti voi ca niste imparati. Voi furati statul prin insasi existenta voastra ( nu produceti nimic, doar atarnati pe niste salarii de te doare mintea cu program de munca de gravide). Orice act trebuie emis online intr-o lume civilizata, nu la ghiseu. Asta era problema ce sa zic

  10. daca nu esti multumit de ce prestezi la privat, angajaze-te la stat, nu toata lumea se angazeaza cu pile si relatii, eu am candidat cu inca 6 persoane, nu sunt geniu, mai am ceva pana ajung acolo : ), nu toata lumea are salarii mari sau nesimtite cum se spune, sunt colegi cu sal minim pe economie, si nu toata lumea sta, se chiar munceste si presiuenea este foarte mare. Deci ura asta a voastra si de a cataloga pe toata lumea la fel nu este ok, nu face decat sa adanceasca si mai rau lucrurile nerezolvate ,sa-i dai in cap vecinului din cauza invidiei si a frustrarilor.