G4Media.ro

Protecția Consumatorilor sancţionează 11 bănci cu 550.000 de lei pentru practici comerciale…

sursa foto: Unsplash

Protecția Consumatorilor sancţionează 11 bănci cu 550.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare, a declarat pentru Agerpres directorul general al ANPC, Paul Anghel.

„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a precizat Anghel.

Potrivit sursei citate, această măsură va permite consumatorilor medii să beneficieze de egalitatea dintre părţile contractului, dar va asigura şi echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înşelător.

Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

ANPC a realizat o serie de verificări ale modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu că fac apologia gunoaielor pe două picioare ce aruncă gunoaie in mediu dar o femeie a fost sancționată azi cu 30.000 lei că a aruncat gunoaie! 11 banci sunt sancționate cu 550.000 lei in total deci 50.000 de lei de banca păcălitoare? Pe bune?

  2. Este doar un razboi personal al sefului ANPC care foloseste o institutie de forta in razboaiele lui personale. Ceea ce este nu numai periculos si dovedeste mentalitatea de vatafi a unor persoane de genul. Cautati pe net daca vreti mai multe informatii. Iar masura luata de ANPC este o mare gogo manie care nu se poate aplica pentru ca ar conduce la explozia ratelor la creditele existente si modificarea unilaterala a contractelor existente. Ar creste ratele cu 30% ceea ce e distrugator pt orice om normal cat de cat. Mult analfa betism financiar.

  3. E normal ca primele rate să conțină o dobândă mai mare pentru că și soldul e mai mare. De fapt este imposibil ca primele rate să conțină mai mult principal decât dobândă, poate doar dacă creditul este pe perioadă scurtă iar avansul este suficient de mare. Se pare că ANPC a inventat o nouă formulă pentru dobândă. Dacă se mai străduiesc un pic, ăștia de la ANPC inventează scadențarul fără dobândă și fără principal.

    • Calculul se face astfel incat sa se maximizeze dobanzile incasate in primii ani si pentru ca daca ,,fraierul” decide sa dea banii inapoi sa fie luata mai multa dobanda de catre banca. Este vorba de actualizarea valorii banilor, 10 lei in plus anul asta fac cat 30 de lei peste 19 de ani. De ce sa nu ia banca banii astia azi?
      Principal mic de dat inapoi asigura dobanda mai mare in primii ani din durata creditului, ceea ce banca isi doreste tocmai din cauza celor de mai sus.

    • @radu, nu stiu cate abilitati financiare ai, dar lucrurile nu stau deloc cum le prezinti tu. Rata pe care o platesti tu la banca este formata din principal +dobanda. Indiferent de situatie tu platesti dobanda la soldul creditului in fiecare luna. Soldul este cat mai ai de dat inapoi din credit. Deci daca tu optezi pt varianta cu principal constant (partea din credit pe care o returnezi) vei avea rata in primii ani foarte mare. Si spre finalul creditului mai mica. Deci vei plati mult mai mult la inceput. Atat de mult ca probabil nici nu-ti vei permite. Plus ca nu este avantajos sa platesti acum mult cand banii sunt mai valorosi decat peste 15-20 de ani. Acum 20 de ani salariile in Romania erau 1000-2000 lei acum sunt 4-5000. tie ti-ar fi convenit sa platesti rata mare in 2003 cand te cocosa, sau mai degraba acum. De altfel bancile iti ofera posibilitatea sa platesti anticipat din sold. Deci daca vrei o rata mare acum si-ti permiti, banca nu te impiedica sa te duci in fiecare luna la banca si sa platesti cat vrei tu sau iti permiti din principal. Este fix acelasi lucru. In plus poti opta pentru reducerea duratei creditului (ceea ce recomand) sau scaderea ratei.

    • Alte lucruri utile de stiut in relatie cu bancile atunci cand faci credite. 1. Nu luati credite pe perioada maxima, chiar daca banca ofera credite pe 30 de ani, daca va permiteti reduceti durata cat mai mult. Cu cat durata e mai scurta cu atat veti plati mai putina dobanda. 2. Nu luati credite cu o durata mai lunga decat durata de utilizare a bunului achizitionat, nu are sens sa iei credit pe 5 ani pt un smartphone pe care il vei utiliza 2 ani, sau sa platesti rate timp de doi ani la o excursie in grecia de 2 saptamani. cat de bun sa fie gyrosul ala ca sa platesti 2 ani rate pt el dupa ce l-ai mancat? 3. rambursati anticipat, rambursati anticipat, rambursati anticipat. 3. Creati-va un fond de rulment, ca sa nu fiti nevoiti sa va imprumutati pentru orice lucru neprevazut.

    • @ciculmic
      Daca nu faceau o potlogarie nu luau amenda asa ca nu ai dreptate.
      Sa platesti dobanda in avans e chiar o potlogarie.