G4Media.ro

Propaganda despre străinii care au invadat agricultura din România, contrazisă de datele…

sursa foto: Pixabay.com

Propaganda despre străinii care au invadat agricultura din România, contrazisă de datele oficiale ale Ministerul Agriculturii

Străinii, atât persoane fizice, cât și juridice, lucrează în România mult mai puțin teren agricol decât au susținut lideri ai fermierilor și unii politicieni, teza cumpărării masive a pământului românesc de către străini fiind foarte des folosită de propaganda anti-UE, indiferent de sursa de inspirație a acestor mesaje, potrivit unei analize LantulAlimentar.ro.

În realitate, străinii lucrează 422.000 de ha, potrivit Agerpres, care citează dintr-un document al Ministerului Agriculturii. Suprafața arabilă totală a României este de aproximativ 9.500.000 de ha. Prin urmare, străinii lucrează până în 5% din suprafața totală. Procentul vehiculat de propagandă variază între 40% și 60%.

Prin aderarea în 2007 la Uniunea Europeană, România și-a asumat și obligația de a permite cetățenilor europeni, persoane fizice, să achiziționeze terenuri pe teritoriul național. Abia câțiva ani mai târziu, în 2014, autoritățile românești au legiferat această cerință europeană, deși firme din alte state europene exploatau deja terenuri agricole în țara noastră, încă dinainte de aderare. Internalizarea legislației europene a permis, practic, și persoanelor fizice din alte țări europene să devină proprietari, cu acte în regulă, în România, una dintre noile țări comunitare.

Imediat după legiferarea acestui drept conferit de tratatele unioniste, în presa din România, cu precădere în presa agricolă, dar și mainstream, au apărut articole, luări de poziție și mesaje alarmiste, care susțineau că pământul românesc va fi acaparat de străini.

Unul dintre cei mai vehemenți adversari ai dreptului cetățenilor din alte state europene de a cumpăra teren agricol în țara noastră a fost Laurențiu Baciu, din poziția de lider al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România ( LAPAR ), care reunește cei mai mari fermieri, Baciu având la rândul său o fermă agricolă în județul Bacău.

Citat într-un articol publicat în România Liberă, cu titlul ”România vândută străinilor bucată cu bucată”, Baciu îi acuza de ”ignoranță și lene” pe românii care și-au vândut terenurile străinilor. Acesta a mai afirmat că ”străinii au cumpărat pe nimic cele mai mari și mai bune terenuri”. Baciu a pledat pentru limitarea prin lege a accesului străinilor pe piața funciară din România. Cu siguranță l-am fi auzit și acum proferând aceleași acuzații, dacă între timp nu ar fi fost reținut pentru o noapte și pus apoi sub sub control judiciar, fiind acuzat de delapidare de fonduri din bugetul asociației, mai exact, ar fi cheltuit banii pe cadouri și pe vacanțe petrecute cu prietena sa pe plajele însorite ale Spaniei. Ulterior, Baciu a pierdut și funcția de președinte al LAPAR și a dispărut din spațiul public.

Utilizând în campania pentru alegerile europarlamentare din această primăvară un discurs vădit anti-european, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a susținut că trebuie limitat accesul străinilor la cumpărarea terenurilor agricole din România. În 13 mai 2019, cotidianul.ro a publicat un articol cu titlul ”Terenurile românești, magnet pentru străini” în care l-a citat pe Dragnea: „Au spus agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem şanse, hai să vindem şi terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaţilor, o vom adopta. Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici”.

Cotidianul.ro a vehiculat procentul de 40%, cât ar deține străinii din terenurile agricole românești: ”Astfel s-a ajuns ca astăzi, 40% din cele 10 milioane de hectare de teren arabil din România să fie exploatat de către fermieri din alte state.” Revedeți informațiile furnizate de MADR agenției Agerpres. 422.000 de ha din 9.500.000 nu reprezintă nici pe departe 40%! Oricum, partidul lui Liviu Dragnea a pierdut alegerile europarlamentare, iar apoi Liviu Dragnea a pierdut șefia partidului, fiind condamnat la închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, în prezent fiind în detenție la Rahova.

Lucratori in agricultura / Foto: Pixabay.com

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. Pt cetățenii europeni de acord. Dar ce te faci că au ajuns arabi mari fermieri în romanica țara putorilor și a vânzătorilor de țară.

    • Catre arabi au vandut concesiunile lor grase, niste romani get-beget ca Niculae, Voiculescu, sau Tarata si urmasii lui.
      Adica fix aia care se ocupa cu propaganda si iubesc tarisoara de lise rupe camasa de pe ei.

  2. O mica corectie: domnul Baciu nu si-a pierdut functia de la LAPAR, ci s-a suspendat pentru 60 de zile cat dureaza controlul judiciar. Lumea inca il mai vrea acolo.
    Era pacat pentru miscarea sindicala din Romania sa piarda un om de asa valoare doar pentru cateva miliarde lipsa din banii membrilor.

    • pentru acuratețea informației, vom face în articolul original precizarea semnalată de dvs. sensul era că și-a pierdut exercitarea efectivă a funcției.
      cu mulțumiri, lantulalimentar.ro

  3. breaking news: PSD minte

  4. Ca să nu îl fure străinii, trebuie dat aproape gratis oligarhilor români și ai prietenilor din clanuri…prostanacii trebuie însă să creadă că vor primi și ei ceva.

    • Exact, toata lamentatia asta de fapt are ca scop ca unii baroni sa poata cumpara pamant mai ieftin. Vrei sa nu-l cumpere strainii? Cumpara-l tu cu mai mult!

  5. Poate ca sunt straini care trec proprietatile pe numele unor romani de incredere, de obicei care a lucrat cu ei afara.

    • De ce ar face asta cand nu exista nicio limita in a cumpara terenuri de catre cetateni strain?

    • Nu stiu de ce o fac, costuri, taxe, nationalism, etc, dar sunt.

    • Si tu dai ca exemple agentiile de pariuri? Aici este vorba de spalare de bani, nu vad cum s-ar face asta prin cumparare de teren. Vezi, de aceea sunt oamenii foarte usor de manipulat, au tendinta sa creada foarte usor ceva apropiat tiparului lor mental si refuza deseori evidenta. OK Sa zicem ca sunt cumparate terenuri prin interpusi(desi, repet, nu este logic). Cat ar putea fi acestea? Daca sunt 5% achizitionate sau lucrate de straini(deci aici intra si cele arendate), crezi ca procentul achizitiei prin acoperire ar putea macar sa se dubleze? Atunci 10% ar fi un procent asa de grav? Taxe? pai sunt la fel. Te referi la cheltuieli? Ar trebui s adea un procent si interspusului, deci mai mari. Nationalism? Nu inteleg aici acre ar fi impedimentul. Daca esti asa de sigur ca sunt, poti da exemple mai concrete, dar sa se refere la terenuri nu la agentii de pariuri.

    • Nu vedeti pentru ca nu va documentati.

  6. Societatile agricole romanesti dar cu actionariat strain unde se pun?

  7. „Asociatia fermierilor” ai? Poate a fostilor barosani din CAP-uri si a urmasilor lor care chitaie ca-si vad periclitate pozitiile de mari feudali, milioane de hectare sint luate in arenda de escrocii astia, arenda de pe urma careia proprietarii primesc citeva frimituri dupa fiecare recolta.

  8. Asta ce e?

  9. Cred ca cifra / procentul avansat de Ministerul Agriculturii a cam departe de adevar.
    Rog a avea in vedere terenuri ale fostelor IAS gen Insula Mare a Brăilei capturată de arabi.
    Apoi cam tot ce a fost IAS in judetele din Baragan a fost capturat de arabi, danezi, italieni etc.
    Estimaz peste 200.000 ha.
    Si numai in câteva județe.
    Mie clar ca M. Agriculturii nu are vreo evidenta clară avand in vedere conducerea.
    Si in mod cert nu sunt luate in discuție cele peste 1.000.0000 ha concesionate pe lucru de nimic de fermieri străini de la Domeniile Statului o structura ce cred ca tine de APIA.
    Asa ca analiza cu terenurile trebuie refăcută
    In mod sigur erau cca 9.5 mi. ha arabil in Ro, s-a mai scos cca 0,3 mil ha din acest extravilan pentru constructii si probabil s-a înstrăinat pana la 2 milioane ha prin vânzare / concesionare/ închiriere la străini dar tot au ramas peste 7 milioane ha arabil la băștinași.
    40% era o gogoașă electorală.
    Care se baza pe nimic.
    Si nici nu stiu cam cate societati fantoma romanesti, făcute la comanda, nu spală banii unor mafioți din diverse tari.
    De exemplu: un bunic din Bucuresti de peste 80 ani cumpara teren in Bărăgan printr-o societate Ro in care deține parti sociale 5 sau 10%.
    Cine are evidenta acestor miscări de terenuri agricole?
    Nu exista evidente niciunde in Ro. si ma îndoiesc ca ar exista la minister sau pe la Cartea Funciară vreo evidenta.
    Asa ca nu va bazați pe balivernele PZD sau a Ministerului.
    Adevarul e altul.

    • In ceea ce priveste Insula Mare Brailiei, ar trebui cercetat cum s-a concesionat catre Culita Tarata pe nimic, dar o sa se spuna ca faptele s-au prescris. Acum s-ar putea ca arabul ala care a platit 200 mil pe pachetul majoritar de actiuni sa fie un om mai de treaba decat cripto-comunisto-securistii care au obtinut concesiunea. De altfel, el este doar actionar, chiar daca majoritar. Probabil este interesat sa exporte cerealele catre tarile arabe,lucru care aduce profit fimei, dar si statului, angajatilor romani, ca doar nu lucreaza pamantul cu arabi. Acum, poate ar trebui sa ne eliberam de acest tip de gandire referitor la nationalitatea unui proprietar de orice afacere. Conteaza calitatile sau defectele oamenilor fata de ce etnie sunt. Ce conteaza ca profitul se duce in buzunarele lui Tarata sau ale lui Constantin sau Bin Zayed?

  10. Articolul nu e deloc profesionist facut. Umpic de research pe net si gasiti mai exact
    1. Guvernul nu are deloc o statistica buna, e cam incompetent saracu

    2. % de teren arabil aflat in proprietate straina e mult mai mare. Studiu facut de Parlamentul european zice cam 40% (sursa: https://www.economica.net/studiu-ue-aproape-jumatate-din-terenul-agricol-al-romaniei-este-detinut-de-cetateni-straini-statul_109876.html)
    Ca si exemplu firma libaneza Maria Group – cu 65.000 de hectare +Northbridge, o firmă cu acționariat norvegian, deține 40.000 de hectare (doar 2 firme).

    3. Alte tari au mult mai putin. Cele din UE vest spre 0, UE Est Ungaria cam 6%, Polonia 1-2%, Cehia 2%, Bulgaria mult dar nu am gasit cat exact (sursa raport parlament european http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2015/540369/IPOL_STU(2015)540369_RO.pdf

    4 Articol de la adevarul care arata cum functioneaza in alte tari
    https://adevarul.ro/news/eveniment/cine-pamant-cumpara-romaniao-1_58d1223b5ab6550cb88a87ed/index.html

  11. Un sambure de adevar a fost cu 40%. S-a plecat de la un studiu comandat de UE – il gasiti aici http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2015/540369/IPOL_STU(2015)540369_RO.pdf din care reiese ca: „În România, nu există informații statistice oficiale cu privire la numărul străinilor care dețin terenuri agricole, dar, conform datelor din diferite surse, în prezent, până la 10% din suprafețele agrare au ajuns în posesia unor investitori din afara UE, iar alte 20-30% sunt controlate de investitori din UE. De exemplu, în județul Timiș, se estimează că aproximativ 150 000 ha de teren agricol, aproape o treime din suprafața agricolă a județului, este cultivată de întreprinderi aflate în proprietatea unor cetățeni italieni. Cea mai mare parte a terenului cultivat se află, de asemenea, în proprietatea acestor întreprinderi străine. În România, numărul tranzacțiilor cu terenuri și suprafața vândută au crescut de peste trei ori între 2005 și 2009.” – pag 21. Parerea mea e ca acest studiu a fost benefic, pentru a evalua situatia si a combate cu masuri legislative. Dar ulterior, nu doar ca nu s-a intreprins nimic legislativ in Romania, el a fost folosit ca baza de discurs nationalist inclusiv de catre Sputnik https://ro.sputnik.md/economics/20181017/22544388/Zona-din-Romania-unde-hectarul-cost-60000-de-euro-Daea.html nu doar de puterea aflata la guvernare.

    • Cunosc acel studiu, a venit ca o gură de aer proaspăt pentru adversarii dreptului unor cetățeni din UE de a cumpăra teren în România, dar nimeni nu a preluat și precizarea că ”nu există informații oficiale despre numărul străinilor care dețin terenuri în România”. Procentul a fost rostogolit ca o certitudine, a fost făcut discurs public și politic pe seama acestui procent și a fost demarată în parlament o inițiativă de modificare a legii din 2014 care a liberalizat piața funciară în baza tratatului de aderare. acum, iată, avem din partea Ministerului Agriculturii informații oficiale, pe care le-am prezentat, acesta fiind subiectul articolului. Ar fi nevoie poate de un Observator European al pieței funciare, cu există pentru piața alimentară de pildă, care să monitorizeze și să proceseze datele din piață, astfel încât să avem actualizată situația tranzacțiilor. E posibil acest lucru, dacă instituțiile publice dau dovadă de transparență. Având aceste date, ar fi mult mai greu ca unul sau altul să facă discurs manipulator. Ar fi apoi și mai mai ușor pentru decidenții politici de bună credință să legifereze în funcție de interesul public, nu de cel partinic sau de grup sau mai rău, personal.

      cu mulțumiri,
      lantulalimentar.ro

  12. Pai vorbim de numere exacte, dupa care incurcam 40% din terenuri sunt _exploatate_ cu 40% din terenuri sunt _cumparate_?

  13. Evident, nu am date, dar bănuiesc că între 40 % vehiculat și 5 % afirmat în articol, adevărul trebuie să fie undeva la mijloc. Pe urmă, articolul afirmă că străinii ”nu lucrează” cu pământul, ceeace nu este identic cu a ”nu fi proprietar”.
    În anumite cazuri este interesantă și identitatea proprietarului de pământ. De exemplu, prietenul din copilărie a lui Orban, cel mai destoinic instalator de gaz din Ungaria, Meszaros, actualmente probabil cel mai bogat om și interpus din Ungaria, (după ce prietenul său a devenit premierul țării). El a devenit recent proprietarul a 1290 de hectare de pământ în județele Bihor și Arad, după publicația ( 444.hu ) de astăzi. El ( Talentis Agro ) a cumpărat pământul de la firma olandeză Farmland Development SRL, dar există suspiciuni că olandezii au fost de la început niște interpuși pentru a nu ”bate la ochi”. Gestionarea și valorificarea bogățiilor țării – păduri, bogății subterane, pământ agricol – ar putea să se facă cu mult, mult mai mare grijă, cu accent pe interesele strategice ale țării. Cu siguranță, valorificarea ”pe un leu” la străini, sau jefuirea de către hoții locali ai acestor bogății NU sunt interese strategice.

  14. Retrocedarea pamanturilor spoliate de comunisti (1947-1990) si a coruptilor (1990-2019) nu este inca efectiva. Cu hotarare judecatoreasca, cu hotarare prefectorala, cu tot ceea ce doriti.
    Motivul?
    Din cele (maximum) 50 ha de teren arabil, cam… 0 (zero) sunt rerocedate, din caza… lipsei de teren disponibil.

    Nu va pot dori decat sa putreziti, hoti, corupti si alti netrebnici. Ati utilizat si inca utilizati terenurile furate familiilor noastre de peste 71 de ani. Caz unic in Europa. O tara de hoti

    • Am o sentinta judecătorească de retrocedare a 6.5 ha la Primaria CA Rosetti Buzău de 20 de ani.
      Pe numele mamei mele.
      Sub motiv ca nu exista teren primarul &secretarul PZD din primărie refuza sa ne restituie proprietățile.
      Exista peste 1000 ha teren disponibil dintr-un fost IAS pe care acesti doi indivizi le gestioneaza fara rusine cotizand la partid ca sa aiba acoperire.
      Mai mult au judecători cumpărați prin angajarea copiilor acestora ca avocați ai primăriei.
      Sunt onorarii de cca10.000 lei pe caz plătiți din bani publici de aceasta primărie.
      Sunt 4 sau 5 plati de acest fel.
      Pe an.
      Si cu pământul neretrocedat si cu cu banii publici jejfuiti.
      De doi derbedei care au sustinere politica.

    • @Corleone

      Nu am absolut nici o speranta ca vreodata sa se puna in posesie cineva, in Romania. Déjà nu retrocedeaza (teoretic) decat max 50 ha de teren arabil, eu aratand actele a 1500 ha de teren arabil. A fost stanga, a fost dreapta, aceleasi figuri, aceiasi hoti. In fine…

      Am constituit un dosar complet si am dat in judecata statul roman, la Strasbourg. Nu exista alta cale, pur si simplu nu se poate. Iar daca mai esti si cetatean strain, ti se rade in fata si ti se atrage atentia ca „aici facem cim vrem noi”.

      Nu mai continui, nu are sens, stiti f bine cat de hoti pot fi romanii in functii de raspundere. Succes dumneavoastra, va doresc sa reusiti. Eu nu mai astept, Strasbourg va instrui dosarul sub 12 luni (cu avocat numit din oficiu) si 100% va obliga statul roman sa imi plateasca contravaloarea terenurilor, la pretul mediu al localitatii, in momentul pronuntarii sentintei.
      Este trist sa se ajunga aici, insa in momentul in care un stat membru al uniunii nu isi indeplineste datoriile, trebuie dat in judecata, fara pierdere de timp

  15. Stai să vezi o nouă altitudine: Sputnik
    „Dragnea în Libertate! Demisia Iohannis!”

    Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20190611/26357467/Dragnea-in-Libertate-Demisia-Iohannis-evenimentul-va-avea-loc-la-Cotroceni.html

    De ce tot Sputnik mai trolează pentru libertatea unui comdamnat penal?

  16. Vreau doar sa va intreb daca ati luat in calcul in faza de research si acest articol dat la tv pe tvr1
    http://stiri.tvr.ro/peste-cinci-milioane-de-hectare-de-teren-arabil-din-romania-sunt-exploatate-de-straini_829749.html#view
    si parca si cei de la Romania te Iubesc, proTv ziceau tot 40%.

    mai sus este un comentariu pertinent care intreba de firmele romanesti cu actionariat strain