G4Media.ro

Proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani, depus la…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani, depus la Senat și semnat și de Florin Cîțu, Alina Gorghiu și Monica Anisie

UPDATE: Proiectul de lege care permite votul la alegerile locale și europarlamentare de la vârsta de 16 ani a fost semnat și de către președintele Senatului, Florin Cîțu, și vicepreședintele PNL Alina Gorghiu.

Știrea inițială: Propunerea legislativă L338/2022 îşi propune reducerea vârstei de vot de la alegerile locale şi europarlamentare la 16 ani. Documentul a fost depus în Parlament în aprilie la propunerea studenților de la Științe Politice. Inițiator este deputatul neafiliat Alexandru Kocsis, iar fostul ministru al Educației, actual președintele al comisiei de Educație din Senat, Monica Anisie, s-a alăturat demersului, înregistrând propunerea legislativă la Senat, potrivit Asociației Elevilor din Constanța, scrie Edupedu.ro.

Monica Anisie, fost ministru al Educației și președinte al Comisiei de Educație din Senat, a depus la Biroul Permanent al Senatului o solicitare de a deveni iniţiator al proiectului de lege ce susţine reducerea de vot la alegerile locale şi europarlamentare la 16 ani. Această solicitare vine după ce, în aceeaşi zi, aceasta şi-a exprimat susţinerea asupra proiectului în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat.

Citește integral pe Edupedu.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Daca tot voteaza ar trebui sa li se permita si sa poata supraveghea procesul de votare în sectii. Sa vada si ei cum e sa muncesti 20 de ore (cu mici pauze) pentru 500 de lei.
    Iar celor fara 8 clase ar trebui sa li se interzica sa supravegheze… ca mai mult incurca

  2. Drept de vot conditionat de diploma de bac pe cand?!

  3. Mai bine de la 11-12 ani. Când încep sa facă copii.

    Ar fi interesanta expunerea de motive a acestei inițiative.

    • Exista propuneri legislative cu aprobare de la comisii care sunt ținute in sertar fara a fi dezbatute in plen.
      Expunerea de motive e o formalitate. Ciordache explica cel mai clar

    • @dragos
      Eu întrebam doar ca să vad ce au în cap cei care ne conduc

  4. Initiatorii chai spera ca au priza la alegatorii (foarte) tineri. 🙂 Daca trece legea, pregatiti-va sa intre in parlament partidele „Nu, invatamanului obligatoriu”, al manelistilor sau al repetentilor… Pe fata, nu „undercover”, ca acum… 🙂

  5. Rationamentul este simplu: voteaza tineri de 16 ani, adica niste persoane care sunt la varsta la care au parintii grija de ei (frigiderul se umple singur, transportul este gratuit, internetul este la liber, etc), la care inca merg la scoala, unde alti adulti au grija de ei. Acesta nu este tabloul unor persoane responsabilie. Ei nu sunt participanti activi la viata cetatii, ci asistati de catre cetate. Pare mai degraba adecvat sa capete drept de vot pe la 25 de ani …

    Ce ar fi inclinati sa voteze acesti tineri cetateni inca in grija adultilor (parinti si profesori), masuri socialiste cu stat paternalist sau masuri liberale (fara legatura cu PNL, filiala mai rapciugoasa a PSD!) cu stat in care suporti consecintele alegerilor tale iar daca nu esti responsabil o cam merlesti? 💡

  6. Mi se pare corect. Daca poti munci de la 14 si-ti ia statul taxe, poti si vota.

    • Dar hai sa voteze doar cei intre 14 si 18 ani care au un loc de munca (cu acte oficiale), caci par ceva mai responsabili. E in regula asa?

  7. Rationamentul este simplu: voteaza tineri de 16 ani, adica niste persoane care sunt la varsta la care au parintii grija de ei (frigiderul se umple singur, transportul este gratuit, internetul este la liber, etc), la care inca merg la scoala, unde alti adulti au grija de ei. Acesta nu este tabloul unor persoane responsabilie. Ei nu sunt participanti activi la viata cetatii, ci asistati de catre cetate. Pare mai degraba adecvat sa capete drept de vot pe la 25 de ani …

    Ce ar fi inclinati sa voteze acesti tineri cetateni inca in grija adultilor (parinti si profesori), masuri socialiste cu stat paternalist sau masuri liberale (fara legatura cu PNL, filiala mai rap ciugoasa a PSD!) cu stat in care suporti consecintele alegerilor tale iar daca nu esti responsabil o cam mer lesti? 💡

  8. Asta îi interesa pe ei,nu salariile și pensiile!sa fie cat mai multi,să poată păcăli cat mai multi!

  9. Rationamentul este simplu: voteaza tineri de 16 ani, adica niste persoane care sunt la varsta la care au parintii grija de ei (fri giderul se umple singur, transportul este gratuit, internetul este la liber, etc), la care inca merg la scoala, unde alti adulti au grija de ei. Acesta nu este tabloul unor persoane responsabile. Ei nu sunt participanti activi la viata cetatii, ci asi stati de catre cetate. Pare mai degraba adecvat sa capete drept de vot pe la 25 de ani …

    Ce credeti ca ar fi inclinati sa voteze acesti tineri cetateni inca in grija adultilor (parinti si profesori), masuri socialiste cu stat paternalist sau masuri liberale (fara legatura cu PNL, fili ala mai rap ciugoasa a PSD!) cu un stat in care suporti consecintele alegerilor tale iar daca nu esti responsabil o cam mer lesti? 💡

    g4media – faceti ceva cu filtrele, ca sunt total aiurea si enervati comentatorii grav!

  10. O aberație. Scursura de partid PNL mai speră la cate voturi in plus…

  11. le e frica de lumea care o sa stea acasa. le tremura coo rul ca nu mai ajung la butoane. alinutza gorghiu?! e clar!

  12. În unele state maturitatea politică se atinge la 21 de ani, atunci se consideră că un cetățean este cât de cât responsabil pentru a-i alege pe cei care să-l conducă. La noi, țară cu democrație discutabilă, cu corupția în floare, cu un învățământ care produce foarte mulți analfabeți funcționali unii politicieni inconștienți, din considerente obscure consideră că acest prag este la 16 ani. De ce nu 14, când se primește actul de identitate ?

  13. Ar insema sa se introduca politica in scoli, candideaza profesorii sau inspectorii si sunt votati de de elevii lor si de alti profesori colegi de-ai candidatilor . In special in localitatile mici, pt administratii locale ,ar avea efect.