G4Media.ro

Proiect de lege: Ministerul Justiției propune înfiinţarea, în cadrul DNA, a Structurii…

Proiect de lege: Ministerul Justiției propune înfiinţarea, în cadrul DNA, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România

Ministerul Justiţiei propune înfiinţarea, în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România, transmite Agerpres. MJ a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

„Prin proiect se propune înfiinţarea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România, compusă din personal auxiliar de specialitate, condus de un grefier-şef, care să funcţioneze cu un număr maxim de 10 posturi. Se prevede că DNA va asigura personalul suport pentru activitatea zilnică a procurorilor europeni delegaţi”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, proiectul prevede şi obligaţia tuturor structurilor de parchet din România de a pune la dispoziţie procurorilor europeni delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti şi logistică necesară desfăşurării optime a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa Parchetului European. Această obligaţie incumbă oricărei structuri, fie generală, fie specială, de parchet sau de poliţie.

Parchetul European, condus de Laura Codruta Kovesi,  este o structură a UE înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. În prezent, sunt 22 de state membre participante, între care şi România, potrivit site-ului www.consilium.europa.eu.

Rolul acestei structuri este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European cuprinde un nivel central şi un nivel descentralizat. Nivelul central este reprezentat de un parchet central situat la sediul Parchetului European, alcătuit din colegiu, camerele permanente, procurorul-şef european, procurorii-şefi europeni adjuncţi, procurorii europeni şi directorul administrativ. Nivelul descentralizat este alcătuit din procurori europeni delegaţi aflaţi în statele membre.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Sa nu se a probe,vrem sa se intoarca psd sa putem si noi fura ca pnl fura doar ei

  2. In conditiile in care destule tari nu au aderat la aceasta institutie, anchetele se vor face doar in Romania.Totusi, asteptam un caz de mare coruptie in Germania , Franta…Olanda.

    • Prietene „benzinar”, nu poti compara corupția de acolo cu jaful de aici,nici măcar tu !
      Sa fim serioși.
      Cât despre „anchetele făcute în România” dacă le face nea Caisă procuroru, după indicațile lui Șerban, Nicolichea, Ciordache et compania, mersi frumos.
      Și încă ceva, daca tot ai deschis discuția: care sunt țările care nu au aderat la instituția procurorului european ? Le știi ? Hai sa vedem ! Căte sunt chiar așa de”destule” ?

  3. pesedeaua se teme de procurorii europeni, macar de i-ar finanta UE cum trebuie, lupta anticoruptie aduce tone de bani statului, bani care ar ajunge in buzunarele hotilor

  4. Destul de modest nr personalului suport la cata coruptie transfrontaliera geme in Romania dar poate dupa ce trec pandemia, criza economica si alte suparari se vor putea aduce imbunatatiri in aceasta directie !

    • Ma intreb daca a mai ramas vreun magistrat in tara asta care sa duca un dosar singur… Banii curg, dar rezultatele nu prea. A se slabi cu PSD, USL si altele.

  5. Imediat …….

    Va face Predoiu un sondaj pe o perioada de 3 luni sa vada daca exista sustinere.
    – printre magistrati
    – dar si printre „presupusi corupti” aflati in atentia DNA

    Rezultatele vor fi comunicate la o data nespecificata – inainte sau dupa alte rezultatele la celelalte sondaje efectuate in mandatele Predoiu, care nu au fost comunicate inca pe motive de procedura, protectia identitatii, protocoale constitutionale sau nu, sentinte nedefinitive dupa 10 ani, vacanta judecatoreasca, etc …….

  6. Oho. Se dă cu kr de pământ tot psdeu, impreună cu Florea, Tulburel Toader, iar Zdorneanu deja știe că propunerea e neconstituțională, bag mâna-n foc !
    Cât despre Trădiceanu…ăsta deja e cu glicemia la jumătate, mai jos decât calcemia lui Ciolanu.

  7. prin contrast cu sclavii din romania:
    Germany’s Constitutional Court has gone nuclear
    The Karlsruhe-based court declared that both the Court of Justice of the EU (CJEU) and the European Central Bank (ECB) acted outside the scope of their powers (ultra vires) in relation to the Public Sector Purchase Programme (PSPP) launched by the ECB in 2015.
    If Karlsruhe can defy the primacy of EU law, so can Warsaw or Budapest.
    The Polish authorities immediately appointed four new judges to the Supreme Court invoking the Weiss precedent and declared the CJEU’s decisions on the Polish judicial reforms ultra vires.