G4Media.ro

Producători: Înainte de sărbători, prețul la carnea de porc s-ar putea dubla…

Sursa foto: Pixabay

Producători: Înainte de sărbători, prețul la carnea de porc s-ar putea dubla / Un kilogram ar ajunge și la 60 de lei / ”Piața cere și prețul crește”

Carnea de porc se va scumpi de sărbători, anunță Digi24 care citează mai mulți fermieri din diferite zone ale țării.

Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Concluzia: profitul e zero, iar datoriile enorme. Victime, sunt inevitabil, consumatorii.

Fermierii au tras linie după un an extrem de secetos. Cei care au reuşit să scoată bani de pe urma recoltelor, i-au cheltuit pe însămânţările de toamnă. Mulţi au ieşit însă în pierdere şi au fost nevoiţi să se împrumute pentru a continua producţia.

”În cazul nostru, Vrancea, Galați, Buzău, toată Moldova, dar în special aceste 3 județe au fost afectate de secetă,vorbim de producție 0 tone la hectar la culturile de porumb, iar la floarea-soarelui sub o tonă. Situația critică a fermierilor trage în sus prețurile alimentelor, deja mai scumpe, potrivit statisticilor, cu 20%”, spune Teofil Dascălu, fermier din județul Vrancea.

Florin Constantin, expert agricol consideră că în cursul anului 2022 au fost creșteri de 20% peste nivelul inflației.

”Creșterile de prețuri la alimente în România nu s-au oprit, urmează încă un trimestru, cel puțin, de creșteri de prețuri. În cursul anului 2022 au fost creșteri de 20% peste nivelul inflației, e colosal, pentru că actorii economici au vrut să marcheze și un nivel de profit, și ne așteptăm la încă 10%-15% minim. Românii însă nu mai fac de mult față avalanșei de scumpiri”, explică expertul agricol.

Producătorii de carne spun că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă.

În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, însă ar putea să coste chiar și 60 de lei.

”Piața cere și prețul crește. Faptul că nu avem o strategie la nivelul ANSVSA, Guvern sau CSAT pe pesta porcină, va face ca în România, deși e un mare crescător de porcine, să nu mai vorbim de această industrie în 1-2 ani”, susține fermierul Ionel Arion, președintele Asociației ProAgro.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Și v-ați gândit voi on redacție sa puneți o poza cu carne de vita?:)))) pana și Vladimir putin e vaccinat cu Pfizer e rușinat de performanța voastră “jurnalistica”

    • Au schimbat-o. Acum esti multumit? Iti aduce poza mai multe informatii cu privire la articol in acest exemplu?

    • Da. Îmi arată ca “jurnalistul” chiar a fost interesat de “articolul” copiat de pe digi și măcar a avut un pic de considerație pentru cititor când a postat opera.

    • pulpa de porc fara os la auchan…24 lei, la ei se dubleaza carcasa si ajunge 60! iar ia muflex taranu roman ca, lacom cum e, cere 40 pe carcasa in ajun de Craciun si ramane cu el (vezi de Paste ce au facut)

  2. Astia s-au gandit ca lumea poate nu mai cumpara si tot acolo ajung sa aiba datorii? Una e sa fie cerere si alta e sa vina o recensiune sa forteze oamenii de rand sa nu mai cumpere anumite produse datorita preturilor.

    • Da, Jon, se cheama economie de piata, cerere si oferta. Tu ce ai vrea? Lumea sa cumpere din ce in ce mai multa carne de proc insa sa ramana la pret mic? Sau esti unul care spera sa vina statul sa plafoneze pretul la toate? vrei inapoi in comunism?

    • Cata?!😀 ești simpatic! Romanii și o vorba: porcul nu se îngrășa in ajunul Crăciunului! Și esre adevărat, porcușori s-e îngrășa in timp dar prețul se îngrășa in ajunul Crăciunului! Ca sa nu mai spun ca pe piața e plin de porc spaniol… altfel, cum am spus : ești simpatic!

    • Scuze, asa a vrut telefonul, fraza este ” porcusorii se ingrasa”…

    • @Cata, se cheama economie de piata cand lumea are bani sa dea in piata, ti-a crescut cumva salariul cu 100% din iunie si pana acum sau tot scoatem de la naftalina discutia asta de capitalisti wannabe? Majoritatea romanilor au ajuns sa dea pe cosul de consum cu 50% mai mult decat acum jumatate de an, au venit straini la noi si au zis ca suntem o tara scumpa, eu nu vreau sa le gasesc celor de PSDNL circumstante atenuante avand in vedere raul facut de 30 de ani incoace dar totusi, Romania este o piata nereglementata care daca mai continua asa nu o sa mai aiba omul de rand sa cumpere mare lucru si o sa ajunga la subzistenta.

  3. R.ah.atii astia cu ochi de la Digi24 au devenit ca.nce.rul stirilor. Totul la ei este un dezastru cu „se va spumpi, se va tripla, dezastru, nenorocire. Au mancat la c.a.cat de submarinul nuclear Belgorod timp de 3 saptamani, vai dau rusii cu nucleara, vai e inevitabil. Sper sa ia foc alarmistii dr.ac.ului !!!!

  4. Băi ce inspirată e pesta asta porcină inexistentă, cum apare ea din neant fix când trebuie, când au nemții supraproducție, adică!
    Magie, nu alta, am ajuns de la a asigura 90% din piață din producția internă la a IMPORTA 90% din consum.
    Doar o coincidență, desigur!

  5. Turcescu ? Andronic ? Coroiu ? Puric ?

  6. Sunt un mic producător din industria alimentară așa că îmi dau și eu cu părerea. Sincer partea cu energia este in acest moment exagerată de unii producători. Ok, a fost mai greu in vară, dar acum piața este așezată..nu sunt ca anul trecut costurile dar nici nu e apocalipsă. In schimb, pe cereale, motorină și ambalaje da. Tot ce produce având cerealele ca și cheltuială principală este in situație critică. Dau exemplu personal, acum 1 an de exemplu era 90 de bani kg de porumb. Aveam cost de producție și transport de 5 lei pe cofraj ouă de prepeliță și îl vindeam cu 9 lei. Azi porumbul este 1.6 lei doar dacă ești mare producător și poți lua cu tonele, altfel este 2 lei pe kg. Am cost total de 8.2 lei și îl vând cu 11. Cum zice și cel din articol, lumea nu mai poate susține alte scumpiri că lor nu li s au dublat salariile ca mie unele costuri. Ok, nu sunt pe pierdere, dar daca muncești din greu și când tragi linie ai jumătate din salariul unui bugetar, pasul logic este să renunți. Și să nu mai produci aceea mâncare. Ceea ce mă aștept să se întâmple cu foarte mulți din industria producătoare alimentară, cel puțin cu cei care nu au volume foarte mari încât să compenseze diminuarea profitului net per bucată.

    • Da, desi pare ca tarifele la energie s-au stabilizat, cu trend posibil descrescator, inflatia continua sa creasca (slava Domnului ca in pas subunitar). Se pare ca anticipatiile inflationiste, dar si politica bugetar-fiscala, alimnteaza cresterile de inflatie. Pai, daca asocierea va da o mai mare putere de negociere, de ce exista aceasta reticienta cu privire la asociere, chiar si la distanta de 30 de ani de la desfiintarea fostelor CAP-uri? Stiu, e usor sa dai sfaturi de pe fotoliu!
      Succes pe mai departe, sper sa nu renunti.

  7. Imi aduc aminte de Paste. La inceput, sfertul de miel era 60-70 Ron pe kg. Cu o saptamana inainte de Paste, au scazut pretul la 35 Ron. Cu 2 zile inainte, mielul era si 15 Ron pe kg. Asta fiindca mielul nu se vindea. Asta cu dublatul pretului carnii de porc in Ajun, se intampla in fiecare an. Noroc ca 85% din carnea de porc de pe piata este din Import. Productia de porci din Romania o sa dispara din cauza lacomiei fermierilor romani.

  8. Și ce dacă? Nu a murit nimeni până acum că nu a mîncat carne la sărbători!

    Eu o să mănânc carfofi prășiți de mine.