G4Media.ro

Procurorul general: După decizia CSAT, serviciile secrete au început să livreze informaţie…

Sursa foto: DIICOT

Procurorul general: După decizia CSAT, serviciile secrete au început să livreze informaţie şi veţi vedea acţiuni substanţiale împotriva traficului de droguri

După tragedia de la 2 Mai provocată de un tânăr drogat, problema traficului şi consumului de droguri a fost pusă pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Aceasta înseamnă că serviciilor secrete li s-au trasat sarcini concrete să livreze informaţii către DIICOT. Rezultatele nu vor întârzia să apară, spune procurorul general al României Alex Florenţa, într-un interviu pentru TVR. În plus, numărul procurorilor antidrog de la DIICOT a fost suplimentat cu 25 de posturi.

“Am văzut din punctul ăsta de vedere aspecte informative substanţiale, importante, care au început deja să fie livrate evident către DIICOT fiind competenţa lor exclusivă şi am convingerea că în perioada următoare se vor vedea şi nişte acţiuni substanţiale pe baza acestor informări şi a actelor de urmărire penală efectuate”, a declarat procurorul general.

Alex Florenţa a explicat că droguri precum cocaina şi metamfetamina vin în Romania din Occident. Şi au devenit tot mai accesibile pentru consumatorii români.

„Zeci de tone de cocaină invadează în momentul de faţă, anual, piaţa vestică. Or lucrul acesta se reflectă în primul rând în puritatea crescută a cocainei care în ultimii 4 ani a crescut de la un 48% la un 85%, adică un drog de foarte bună calitate, dar mai ales în preţul care a scăzut. Dacă un gram de cocaină varia undeva între  80 – 100 de euro acum 3-4 ani de zile, acum a ajuns şi la preţuri de 20-30 de euro. Această inflaţie de droguri de pe piaţă, care vine dublată şi de preţuri din ce în ce mai mici, întâlneşte evident şi o cerere mult mai mare pentru că în toate statele din UE şi implicit în România nivelul de trai a crescut, creşte constant, astfel încât o mare parte a populaţiei, mai ales, a celei tinere, are acces din ce în ce mai direct şi curiozitatea de a accesa astfel de droguri. Şi atunci undeva la mijloc cererea şi cu oferta se întâlnesc şi evident şi că toţi infractorii români care îşi dezvoltă o activitate în domeniul acesta de trafic de droguri au o piaţă de desfacere mult mai amplă şi o creştere exponenţială a activităţii infracţionale”, a explicat procurorul general Alex Florenţa.

„În momentul de faţă, România nu este o ţară de destinaţie a drogurilor principale. De aceea marea parte a fenomenului infracţional trafic de droguri şi a infractorilor implicaţi în acest fenomen îşi aduc de regulă drogurile din statele din vestul Europei în România, prin diferite mijloace de transport.

Pentru anumite tipuri de droguri cum e heroina, România e ţară de tranzit dinspre Est spre Vest, dar heroina are o prevalenţă destul de redusă. Şi mai avem în anumite situaţii, în sens invers, pentru drogurile sintetice care pleacă din Ţările de Jos către statele din Asia. Dar în raport de drogurile principale de consum şi anume canabisul şi cocaina, noi nu suntem în momentul de faţă o ţară de import, adică importurile principale nu se fac prin România. De aceea drogurile sunt aduse în marea lor parte de către dealeri din Europa de vest şi distribuite ulterior fiecare către cercul lui de consumatori, printr-un număr de dealeri stradali. De aici şi reflecţia în ceea ce priveşte marile capturi din România – care ele au existat. Să ne aducem aminte totuşi de acea o tonă şi jumătate de rezină de canabis din 2020, de o tonă şi jumătate, dacă reţin bine, de heroină în 2021, încă vreo aproape 200 de kg de heroină în 2022, vorbim strict de portul Constanţa – dar caracterul lor sporadic se datorează tocmai faptului că încă România nu este o ţară de import principal pentru astfel de cantităţi mari”, a adăugat procurorul general.

Procurorul general spune că fenomenele traficului şi consumului de droguri nu pot fi combătute doar de poliţişti şi procurori. Ar ajuta dacă la şcoală, elevii ar învăţa despre consecinţele nefaste ale consumului de droguri, a adăugat Alex Florenţa.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...