G4Media.ro

Procurorul general de la Chișinău, pe făraș. Deputații majorității pro-europene au votat…

Procurorul general de la Chișinău, pe făraș. Deputații majorității pro-europene au votat un proiect de lege care prevede mecanisme mai simple de demitere a acestuia

Deputații din Parlamentul Republicii au votat, marţi, în lectură finală, amendamentele la Legea cu privire la Procuratură care permit demiterea procurorului general chiar și înainte de expirarea mandatului, în cazul unei evaluări negative a activității sale. Nu mai puțin de 56 de deputați au votat pentru acest proiect de lege.

Mecanismul de evaluare a procurorului general, Aleksandr Stoianoglo, va putea fi declanșat la sesizarea șefului statului sau de cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior se va face o comisie specială de evaluare a performanțelor procurorului general formată din cinci membri propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar unul propus de însăşi procurorul general care urmează a fi evaluat.

În proiectul de lege votat astăzi se menționează că membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcționari publici. Apoi, Raportul Comisiei de evaluare va fi transmis la CSP care poate da următoarele calificative: ”excelent”, ”bine” sau ”nesatisfăcător”.

În cazul dacă activitatea procurorului general va fi declarată nesatisfăcătoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Un alt amendament votat la Legea cu privire la Procuratură prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal. Procurorul general interimar pentru perioada suspendării va fi numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSP.

Majoritatea parlamentară a modificat și componența CSP, înregistrând un proiect de lege privind retragerea calităţilor de membru din oficiu pentru Procurorul General şi procurorul Găgăuzie, așa cum era până în prezent.

Cu toate acestea, Parlamentul a calificat deja vinerea trecută drept „nesatisfăcătoare” activitatea Procuraturii Generale în dosarul „furtul miliardului” de dolari între 2012-2014 din trei bănci moldovenești. În aceeaşi zi, Parlamentul a votat un proiect de lege care va obliga Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) să expedieze semestrial deputaţilor rapoarte privind progresele în anchetă de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar moldovenesc.

Stoianoglo vrea să tranșeze disputa la Curtea Constituțională

Reacția lui Stoianoglo nu s-a lăsat prea mult așteptată, astfel că instituția pe care o conduce a precizat, marți, că va ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională.

În completarea pozițiilor noastre anterioare, Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de ministrul Justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separarea puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

La finalul spătămânii trecute, Procuratura generală s-a adresat structurilor europene şi corpului diplomatic acreditat la Chişinău cu un apel în care solicită să fie analizată compatibilitatea cu standardele democratice a amendamentelor la Legea cu privire la Procuratură în partea ce ţine de tragerea la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor procurorului general, precum și modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Procuratura Generală susţine în apelul său că, proiectul de lege votat în prima lectură de Parlament „a fost elaborat într-un regim de urgență nejustificată, creând percepția că este urmărit scopul instituirii unui control politic asupra activității sistemului Procuraturii și că miza adevărată din spatele promovării mecanismului de evaluare constă în demiterea procurorului general în exercițiu”.

De altfel, Stoianoglo a acuzat-o pe președintele Maia Sandu de interferență în actul de justiție, după care a amenințat-o voalat că va porni cercetările penale asupra celor din Guvernul leancă, pe când Maia Sandu a ocupat funcția de ministru al Educației.

Foto: Procurorul General al Republicii Moldova, Aleksandr Stoianoglo, în timpul unei conferințe de presă. Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Apucaturi sovietice !
    A amenintat ca o cerceteaza penal !
    Dar Maia e ca vijelia : matura tot putregaiul din calea ei !

    PS. Iar romanii stau si se uita dincolo de Prut si inghit in sec !

  2. Multe Excremente Mujice in Moldova. Un MotivSerios sa NU le eliberam alte documente UE

  3. in 2024 ma mut in Moldova (aia pe bune)
    si votez AUR aici

  4. Nu-mi vine sa cred ca scriu asta, dar are dreptate hotul ala asa zis procuror. Mecanismele prezentate sunt strict politice. Cum naiba sa-i dai atributii presedintelui tarii ( un politician ) sa inceapa destituirea procurorului general? Care mai e diferenta dintre Maia si Dodon?

    • Esti prea prost, stai jos ai 1!

    • laure, tu esti prost, ingerinta politicului in justitie = lipsa statului de drept
      nu intelegi ca nici RO nu a facut parte niciodata din aceasta categorie