G4Media.ro

Procurorii generali din statele republicane au intentat zeci de procese Casei Albe…

Procurorii generali din statele republicane au intentat zeci de procese Casei Albe ca semn al „rezistenței anti-Biden”

Cei 26 de procurori generali din statele dominate de republicani au intentat zeci de procese împotriva administrației democrate de la Casa Albă într-o campanie prin care încearcă să saboteze agenda președintelui Joe Biden. Printre altele, aceștia au contestat politicile liderului democrat legate de schimbările climatice, de imigrație sau dreptul la avort. Acțiunile lor sunt parte a ceea ce analiștii numesc „rezistența anti-Biden,” similară cu piedicile legale pe care procurorii generali din statele democrate i le-au pus timp de patru fostului președinte al Statelor Unite, republicanul Donald Trump.

Politico a scris despre procesele pe care procurorii republicani i le-au intentat președintelui Biden doar în ultima lună. Amploarea provocărilor legale din partea statelor republicane la agenda președintelui este lungă, de la politica fiscală la schimbările climatice și avort. Printre acestea, se numără:

  • Texas, Montana și alte 19 state conduse de republicani l-au dat în judecată pe Biden în instanța federală din cauza anulării conductei Keystone XL, afirmând că liderul de la Casa Albă și-a depășit autoritatea prin revocarea permisului conductei în chiar prima sa zi de mandat.
  • Arizona și alte 10 state încearcă să intervină într-un proces ce contestă o politică de imigrație implementată de administrația democrată care asigură că non-americanii se pot întreține financiar pentru a deveni cetățeni legali ai Statelor Unite sau pentru a obține așa-numitele green cards, documentele de rezidență permanentă.
  • Procurorul general din Missouri, Eric Schimidt, se află în fruntea unei coaliții de 12 state care l-au dat în judecată pe Biden, afirmând că președintele democrat nu are autoritatea de a emite reglementări federale printr-un ordin executiv pe care l-a semnat în ianuarie. Aceste state susțin că Biden și-a depășit autoritatea prin emiterea unui calcul obligatoriu al costului social al carbonului, care este luat în considerare în reglementări federale, permițând luarea de decizii de către guvernul federal și alte autorități. Luna trecută, acționând conform celor stipulate în ordinul executiv, Administrația Biden „și-a mărit temporar și dramatic” calculul costului social al carbonului la 51 de dolari pe tonă. Această strategie este complet opusă celei abordate de Administrația Trump, care a minimizat costul schimbărilor climatice pentru societate. Procurorii generali din statele care l-au dat în judecată pe președintele democrat apreciază calculul costurilor sociale ale gazelor cu efect de seră ca fiind „arbitrar și capricios” și afirmă că va avea efecte dăunătoare asupra industriei producătoare și agriculturii, în special în statele rurale.
  • Procurorul general din Ohio, Dave Yost, a depus o cerere pentru a obține o hotărâre judecătorească preliminară de suspendare împotriva unei părți din planul de stimulare economică adoptat recent de Congres (fără susținerea niciunui republican) și semnat de Biden, despre care susține că amenință să rețină fondurile federale necesare repartizate pentru Ohio, într-un efort de a bloca autoritatea acestui stat de a aduce modificări structurii sale fiscale și politicilor economice.
  • Alte state au amenințat cu declanșarea unor acțiuni în justiție din cauza legii H.R.1, referitoare la drepturile de vot. Așa-numita For The People Act, promovată de democrați, urmărește extinderea drepturilor de vot, schimbarea legilor privind finanțarea campaniei pentru a reduce influența banilor în politică și pentru a crea noi reguli de etică pentru deținătorii de funcții federale. Republicanii contestă puternic această inițiativă legislativă.
  • Cinci procurori generali republicani s-au implicat în procesul de validare și confirmare a unor membrii cheie ai administrației democrate, îndemnându-l pe Biden să-și retragă candidata pentru poziția nr. 3 de la Departamentul Justiției, Vanita Gupta. Aceștia îi reproșează lui Gupta că prin „comentariile sale anterioare și trecutul său a demonstrat dezinteresul ei față de o reformă semnificativă a poliției în favoarea politicilor distructive care ar desubvenționa poliția. Nominalizarea ei va divizia și mai mult națiunea noastră în loc să implementeze politici de protejare a comunităților și de sprijin a agențiilor de aplicare a legii.”

Ofensiva republicanilor

Politico a precizat că, în condițiile în care republicanii au pierdut Casa Albă, iar Congresul este dominat de democrați (cu o majoritate în Camera Reprezentanților și un Senat împărțit la jumătate, dar cu votul decisiv aparținând vicepreședintei Kamala Harris), procurorii generali republicani din 26 de state par să fie „divizia înarmată a Partidului Republican.” Ei îndeplinesc în prezent rolul jucat de procurorii generali din statele dominate de democrați în mandatul lui Trump. La fel cum aceștia au contestat continuu politicile fostei administrații în tribunale, ca parte a „rezistenței anti-Trump,” procurorii generali republicani se află în prezent în avangarda eforturilor de a împiedica implementarea agendei președintelui Biden.

„Ne apărăm ideile și ripostăm,” a declarat procurorul general al statului Missouri, Eric Schmitt, care conduce o coaliție de state care l-au dat în judecată pe Biden pentru ordinul executiv referitor la „costul social” al emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Reuters. Schmitt, care este vicepreședintele Asociației Procurorilor Generali Republicani (RAGA), a afirmat că procurorii republicani „joacă un rol foarte important în controlarea unui stat administrativ foarte agresiv care a fost scăpat din lesă.”

Ziariștii americani afirmă că procesele intentate de republicani până în acest moment sunt doar începutul, în condițiile în care președintele Biden și Congresul controlat de democrați elimină politicile fostei Administrații Trump și încep să le pună în aplicare pe ale lor. Mark Weaver, strateg republican și fost procuror general adjunct din Ohio, a declarat că este vorba de „ascensiunea procurorilor generali republicani ca o contrapondere la depășirea limitelor de către Administrația Biden. Aceasta este tensiunea naturală și echilibrul puterii, nu? Liderii din guvern vor folosi orice pârghie de putere aflată la dispoziția lor pentru a-și avansa obiectivele politice. Și procurorii generali din statele republicane au capacitatea de a iniția procese. Și asta fac ei.”

Istoria se repetă

Acțiunile procurorilor republicani nu sunt deloc neobișnuite. Procurorii generali din statele americane și-au asumat în mod tradițional o poziție mai proeminentă pe scena politică de la Washington atunci când un președinte provenind din celălalt partid s-a aflat la putere. De exemplu, atunci când era procuror general al statului, actualul guvernator din Texas, Greg Abbott, a dat în judecată Administrația Obama atât de des, încât a declarat în 2013: „Merg la birou dimineața. Îl dau în judecată pe Barack Obama și apoi mă duc acasă”, potrivit USA Today.

De asemena, atunci când Donald Trump a fost președinte, el a fost dat în judecată de 100 de ori de fostul guvernator general din California, Xavier Becerra, care tocmai a fost confirmat în fruntea Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane din cabinetul Biden. Becerra a intentat acțiunile în justiție împotriva Administrației Trump într-o gamă foarte largă de probleme, de la asistența medicală și controlul armelor de foc, la imigrație și schimbările climatice.

Potrivit lui Rob McKenna, fostul procuror general republican din Washington și fost președinte al Asociației Naționale a Procurorilor Generali, unul dintre motivele proliferării unor astfel de litigii este că administrațiile care se succed la conducerea Statelor Unite se bazează din ce în ce mai mult pe utilizarea ordinelor executive, care atrag provocări legale legate de amploarea puterii executive. În plus, procurorii generali din statele americane sunt presați de către proprii alegători să fie tot mai activi și să se opună acțiunilor administrației provenită din formațiunea politică adversă.

Acest lucru a fost evident în perioada care a urmat alegerilor din noiembrie 2020. De exemplu, într-un gest considerat neobișnuit, procurorul general din Texas, republicanul Ken Paxton, a anunțat la începutul lunii decembrie că a dat în judecată Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin la Curtea Supremă, considerând că modificările făcute de aceste state în procedurile electorale pe fondul pandemiei de coronavirus au fost „ilegale.”  În timp ce conservatorii au salutat decizia oficialilor din Texas de a contesta rezultatele în fața magistraților de la forul suprem, democrații și alți critici au respins acuzațiile de fraudă electorală și au insistat că Trump și aliații săi „subminează încrederea alegătorilor în procesul democratic din SUA.” Acțiunea lui Paxton nu a avut succes în final.

De asemenea, un grup din Asociația Procurorilor Generali Republicani a trimis apeluri telefonice care i-au încurajat pe americani să participe la mitingul „Stop the Steal” din fața Capitolului de la Washington, pe 6 ianuarie. Oficialii RAGA s-au declarat împotriva apelurilor făcute de acel grup și au condamnat violențele care au urmat manifestației, soldate cu cinci morți și sute de arestări în rândul protestatarilor.

Replica democraților

Pentru democrați, implicarea procurorilor generali republicani în contestarea alegerilor de anul trecut a fost ceva mai periculoasă decât tradiționalul război partizan dintre cele două formațiuni politice majore din Statele Unite. Mai degrabă a fost „ceva ce pur și simplu nu am văzut până acum,” a spus Maura Healey, procurorul general din Massachusetts și copreședintele Asociației Procurorilor Generali Democrați (DAGA).

„Din păcate, se pare… că există acum anumiți procurori generali republicani care par a fi deciși să încerce să oprească administrația Biden și Harris să avanseze și cred că (acest lucru) este regretabil,” a afirmat Healey, despre care presa a scris în urmă cu trei ani că a fost unul dintre liderii procurorilor generali democrați în mișcarea de rezistență anti-Trump.

Deși democrații au salutat cooperarea procurorilor republicani în diferite chestiuni majore, precum protecția consumatorilor, Big Tech și epidemia de opioide, care face ravagii în multe state americane, ei critică acțiunile lor legale împotriva Administrației Biden.
De partea sa, procurorul general republican din Alabama, Steve Marshall, a declarat că amploarea provocărilor legale ale republicanilor împotriva lui Biden va depinde de cât de agresivă este administrația acestuia, în principal în ceea ce privește ordinele executive. Procurorii generali republicani nu vor încerca doar să blocheze elemente din agenda lui Biden, a spus el. Aceștia vor căuta, de asemenea, să păstreze politicile din epoca Trump, pe care democrații le-au contestat în tribunale, iar procurorii generali republicani vor interveni acum într-un efort de a le păstra.

Cât de multe litigii vor depune republicanii în cele din urmă va depinde, într-adevăr, de cât de agresiv vrea această administrație să împingă limitele referitoare la separarea puterilor și autoritatea executivă, a declarat Marshall.

În sfârșit, unii analiști au remarcat că deocamdată nu se poate spune dacă eforturile procurorilor republicani de a bloca agenda lui Biden vor fi mai mari decât cele ale procurorilor democrați în timpul lui Trump și nici cât de semnificativă va fi problema opoziției acestora pentru președintele democrat.

Surse: Politico, Reuters, Los Angeles Times, USA Today, WBUR. Foto: Captură youtube

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Poza articolului e geniala :))))

  2. Let them eat the same shit they delivered to Trump.

  3. Inteleg ca procurori generali republicani au incurajat prin apeluri telefonice mitigul de la Capitoliu din 6 ianuarie a.c. Vor fi ei oare anchetati in urma violentelor soldate cu morti ?
    Au imunitate indiscutabila?
    Este prea lejer sa blochezi activitatea executivului a la long, pare ca separatia puterilor in stat
    devine caduca.
    SUA nici nu mai are nevoie de adversari externi, daca auto-sesizarea procurorilor generali ai unui partid poate conduce usor la desconsiderarea votului privind politica statului exercitata de executiv cu presedintele in frunte.
    Exces de democratie la adresa statului federal, interesant.