G4Media.ro

Procurorii elvețieni verifică implicarea magnatului de origine română, Bogdan Buzăianu, în finanțarea…

Sursa Facebook

Procurorii elvețieni verifică implicarea magnatului de origine română, Bogdan Buzăianu, în finanțarea gherilelor din Casamance, Senegalul de jos, prin exportul de lemn de palisandru

Biroul Procurorului General din Elveția verifică implicarea magnatului de origine română, Bogdan Buzăianu, în afaceri cu lemn de palisandru în contextul unui conflict armat în regiunea Casamance, Senegalul de jos, la sud de Gambia, potrivit unui răspuns al Parchetului elvețian, la solicitarea G4media.ro.

Biroul Procurorului General al Elveției face verificări, dar în acest stadiu nu a deschis nicio procedură penală. Parte a acestei analize este o plângere penală, care a fost depusă în iunie 2019 de către un ONG, plângere care privește un cetățean elvețian presupus a fi activ în afaceri cu lemn prețios în contextul unui conflict armat din Casamance, Senegal”, a precizat biroul de presă al Procurorului General al Elveției pentru G4media.ro.

În iunie 2019, Trial International, un ONG cu sediul la Geneva care investighează crime de război, a făcut plângere la Procuratura elvețiană împotriva magnatului elvețian de origine română, Bogdan Buzăianu, pentru că, prin compania Westwood, controlată de el și de fostul dictator gambian Yahya Jammeh, ar fi exportat lemn din Gambia în China și ar fi finanțat astfel rebelii din Casamance, din sudul Senegalului.

”Trial International a depus o plângere penală împotriva domnului Buzăianu în iunie 2019 pentru presupusa sa participare în exploatarea resurselor naturale. Această plângere penală a fost depusă la Biroul Procurorului General din Elveția. Deocamdată, plângerea este încă în curs de examinare de către biroul menționat, în condiții de confidențialitate”, a declarat pentru G4media.ro Jennifer Triscone de la Trial International.

Potrivit unui comunicat al ONG-ului din martie 2020, ”între 2014 și 2017, Gambia a exportat în China lemn de palisandru, o specie rară și prețioasă, în valoare de aproape 163 de milioane de dolari.

În acest timp, Westwood, o companie gambiană deținută de cetățeanul elvețian Nicolae Bogdan Buzăianu și de fostul președinte gambian Jammeh (Yahya Jammeh – n.r.), a avut licența exclusivă pentru exportul de lemn de palisandru.

Lemnul a fost tăiat ilegal în zona Casamance, unde un grup armat separatist luptă cu armata Senegalului de zeci de ani.

Trial International a depus o plângere penală la Biroul Procurorului General din Elveția împotriva domnului Buzăianu, acuzându-l că ar fi exploatat lemnul din zona de conflict”, se arată în comunicatul Trial International.

Foto: lemn de palisandru în sudul Senegalului; Sursa: trialinternational.org

Lemnul de palisandru (rosewood, în engleză) provinde de la un arbust exotic ocrotit. E un lemn de esență tare, închis la culoare, cu miros de trandafir, din care se fabrică mobiler, obiecte ornamentale și instrumente muzicale.

Foto: piese de șah din lemn de palisandru; Sursa: Wikipedia

Potrivit Trial International, lemnul de palisandru ar fi fost epuizat în Gambia încă din 2011, așa că cea mai mare parte a lemnului exportat de compania lui Buzăianu și Jammeh ar fi fost adusă din regiunea Casamance, din Senegalul de jos, care se învecinează cu Gambia, la sud.

Regiunea se află, de decenii, sub controlul grupului armat separatist, Mouvement des forces démocratiques de Casamance (MFDC).

Exploatarea resurselor naturale dintr-o zonă de conflict este o crimă de război care trebuie pedepsită. Fără exploatarea resurselor naturale, multe grupuri armate nu ar avea niciun mijloc de a-și finanța războaiele”, declara Montse Ferrer, consilier juridic la Trial International, potrivit comunicatului ONG-ului elvețian.

Foto: Casamance, la sud de Gambia; Sursa: researchgate.net

Grupul armat exercită controlul de facto asupra industriei lemnului prețios prin eliberarea autorizațiilor de exploatare și de transport și prin asigurarea securității acesteia. Rebelii exploatează ilegal și vând lemnul prețios de esență tare pentru a-și finanța lupta armată: un comerț ilegal alimentat de cererea de lemn tropical de pe piața mondială – acuză Trial International, un ONG care luptă împotriva crimelor de război.

Buzăianu, acuzat în Gambia de un prejudiciu de peste 45 de milioane de dolari. Potrivit unui raport al Comisiei parlamentare de anchetă din Gambia, prezentat de jurnalistul Cosmin Savu de la emisiunea ”România, te iubesc” a ProTV, omul de afaceri elvețian de origine română, Nicolae Bogdan Buzăianu, și nepotul lui, Dragoș, sunt acuzați de autoritățile din Gambia că ar fi produs un prejudiciu de peste 45 de milioane de dolari prin neplata taxelor din exportul de lemn.

Comisia parlamentară de anchetă din Gambia a investigat afacerile magnatului Bogdan Buzăianu cu fostul dictator gambian, Yahya Jammeh, după îndepărtarea acestuia de la putere în ianuarie 2017.

Potrivit raportului, cea mai importantă afacere a lui Buzăianu cu Jammeh ar fi fost cea privind exportul de lemn brut. Compania controlată de cei doi prin interpuși, Westwood, a deținut monopolul privind exportul de bușteni din 2014, prin autorizarea directă a președintelui Jammeh.

Potrivit raportului parlamentar, compania ar fi trebuit să plătească o taxă de 3000 de dolari pentru fiecare container de lemn exportat. Din 2014 până în 2017, Westwood ar fi exportat peste 15 mii de containere cu bușteni și nu ar fi plătit taxe. Așa s-ar fi ajuns la prejudiciul de peste 45 de milioane de dolari. Acum, Bogdan și Dragoș Buzăianu au fost declaraţi persona non grata în Gambia, iar statul african a dispus confiscarea bunurilor acestora.

Foto: fragment din raportul Comisiei parlamentare de anchetă din Gambia

Yahya Jammeh a fost un militar care a preluat conducerea Gambiei în urma unei lovituri de stat în 1994. A condus țara 23 de ani, până în ianuarie 2017, când a fost îndepărtat de la putere în urma unor revolte populare, după ce a pierdut alegerile din decembrie 2016 în favoarea actualului președinte Adama Barrow. Acum, Jammeh trăiește în exil în Guineea ecuatorială.

Foto: fostul dictator al Gambiei, Yahya Jammeh; Sursa: Voice of America

Cine este Bogdan Buzăianu. Omul de afaceri Bogdan Buzăianu este cunoscut în România drept „cel mai mare băiat deştept” din Energie. În 2008, a renunțat la cetățenia română și a rămas doar cu cea elvețiană. Și-a declarat domiciliul în castelul Greng din Fribourg, Elveția.

În 2004, compania controlată de el, Energy Holding, a încheiat cel mai mare contract cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacționate de aproape 1 miliard de dolari. Suma ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme. Atunci, ministrul Economiei în guvernul Năstase era chiar naşul lui Buzăianu, Dan Ioan Popescu, zis DIP.

Contractul dintre Energy Holding și Hidroelectrica a fost anchetat de procuroarea Adriana Cristescu, zisă Vipera neagră, de la Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare a DIICOT.

Numai că în urma anchetei, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare, partea de dosar cu Bogdan Buzăianu și politicienii care l-ar fi susținut a fost clasată în 2018 de DNA, după ce CCR a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară.

În 2017, procurorii au acuzat faptul că Elena Udrea, favorita președintelui Traian Băsescu, cel care se lupta cu băieții deștepți din Energie, i-ar fi cerut 5 milioane de euro lui Buzăianu ca să îl scape de dosarul Hidroelectrica de la DIICOT, unde şefă era Alina Bica, prietena de shopping de la Paris a Elenei Udrea.

Potrivit unor surse judiciare, Buzăianu ar fi scăpat de dosarul de dare de mită, după ce ar fi denunţat-o pe blonda fostului președinte şi ar fi beneficiat de clauza de nepedepsire întrucât ar fi denunţat fapta „înainte să afle organul de urmărire penală”.

Intermediarul prin care s-ar fi dat banii, Radu Budeanu, patronul ziarului Gândul și fondatorul CanCan, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA și a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 4 ani.

Buzăianu este anchetat de 6 ani și pentru evaziune fiscală. Dosarul se află din 2016 la Parchetul general. Magnatul și Energy Holding sunt acuzați de evaziune fiscală de 500.000 de euro și teoretic riscă o pedepasă între 9 și 15 ani de detenție.

Bogdan Buzăianu nu a putut fi contactat, însă – dacă după publicarea acestui articol – dorește să expună un punct de vedere, G4media.ro îl va publica imediat aici.

Foto sus: Facebook / Bogdan Buzăianu 

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. De Buzaianu nici Kovesi nu s-a legat vreodata. Credeti ca il va deranja cineva cand ii are la degetul mic pe Licu, Udroiu, Hosu si Coldea?

    • Intr-adevar cei mentionati de tine sunt oameni cu mare influenta in cadrul Parchetului Elvetian.
      LOL!

    • Evident , banii din Africa sau Romanika stau in Elvetia sau Dubai , Malta etc . Cum sa se mai lege de el cand nu mai este cetatean roman ?!!!

    • cine spunea asta ? securistul turcescu, fariseul acoperit/descoperit ?
      si asta are multiple pensii, care mai de care mai speciala. cine stie cate uniforme are ?
      acum e in misiune intr-unul din partidele securistilor.

  2. „Pe hotii marunti ii trimitem la inchisoare, iar pe cei mari ii numim in functii publice”!

  3. Nu le ajung pădurile din România, acum fură și lemn din Africa?
    Hai la vot, să trimitem hoții din parlament la facultate la Jilava.