G4Media.ro

Procurorii au dispus oprirea temporară a lucrărilor la blocul de locuinţe din…

Sursa foto: Strada Visarion / Asociația Salvați Bucureștiul / Facebook

Procurorii au dispus oprirea temporară a lucrărilor la blocul de locuinţe din str. Visarion / Șase persoane sunt urmărite penal. Ce acuzații li se aduc

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti continuă urmărirea penală faţă de şase suspecţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, omisiunea sesizării şi executarea de lucrări fară autorizaţie de desfiinţare în cazul clădirii demolate din str, Visarion, în locul căreia urmează să fie construit un bloc, anunță Judecătoria S1 într-un comunicat de presă.

Prin ordonanţa procurorului din data de 19.01.2021 s-a dispus oprirea temporară a executării lucrărilor la blocul de locuinţe din str. Visarion, precizează sursa citată.

Ordonanța precizează că „în cursul anului 2017, doi proprietari ai unui imobil din strada Visarion, Sector 1, Bucureşti, situat într-o zonă protejată construită şi de o importantă valoare culturală, au declarat în fals în faţa notarului că imobilul a dispărut ca urmare a autodemolării, cu toate că în realitate existau elemente de construcţie pe teren. Ulterior, doi suspecţi, funcţionari în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 1, au falsificat cartea funciară, în sensul că au radiat din cartea funciară construcţiile, cu toate că aveau cunoştinţă că acestea nu erau demolate”.

Una dintre persoanele suspecte este o femeie, poliţist local în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală.

„În perioada 2017-2019, un suspect, care a dobândit ulterior în proprietate imobilul a demolat elemente de construcţie fără existenţa unei autorizaţii de desfiinţare şi a demarat construirea unui bloc de locuinţe. În timp ce imobilul era demolat, o suspectă, poliţist local în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală, a constatat că erau efectuate lucrări de demolare a imobilului fără existenţa unei autorizaţii de desfiinţare şi a întocmit un proces verbal, dar a omis sesizarea organelor de urmărire penală”, mai stabilește ordonanța procurorului.

Primarul general Nicușor Dan declara miercuri că speră ca autoritățile să ducă până la capăt ancheta pentru imobilul din strada I.C. Visarion nr. 8.

„Îmi doresc ca autoritățile să ducă la capăt ancheta și să facă lumină în acest caz, pentru a putea reveni la o stare de normalitate privind protejarea patrimoniului cultural din Capitală. Este un alt potențial abuz pe care, în trecut, l-am semnalat”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.
În iulie 2019, Nicușor Dan anunța că Primăria Capitalei a emis autorizație de construire pentru un bloc de 5 etaje pe locația clădirii demolate din Visarion 8.

„Amintim faptul că această clădire a fost demolată, bucată cu bucată, fără nicio autorizație de construire, începând cu 2008. Vom ataca în instanță autorizația de construire. Visarion 8 este unul dintre simbolurile luptei pentru protejarea patrimoniului. Nu este posibil ca o clădire dintr-un sit monument istoric și dintr-o zonă construită protejată să dispară pur și simplu”, a spus atunci Nicușor Dan.

Sursa foto: Strada Visarion / Asociația Salvați Bucureștiul / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Insfarsit!!!

  2. Oare cate ilegalitati si infractiuni s-au facut sub administratia P$D din ultimii 10 ani ?! Ar merita deschisa o ancheta fara precedent impotriva acestei mafii a retrocedarilor si autorizatiilor .

    Inasprirea codului penal !Toleranta zero fata de corupti! Confiscarea averilor ilicite!

  3. Majoritatea constructiilor sunt musamalizate de Justitie, lasate sa se termine in ilegalitate si apoi sunt ajutati de institutii sa intre in legalitate cu avize si proiecte falsificate. Primarul coordoneaza toate institutiile locale.

    • Exista acea prevedere din lege care spune ca o constructie ridicata fara autorizatie, dupa trecerea unei perioade de gratie, poate fi intabulata daca o expertiza constata ca tehnic este sigura. Cine stie cati profita de situatie. Ridici intai cladirea, apoi mai dai o mita la eventuale controale, pana trec cei 3-4 ani, si gata, constructia are acte in regula.
      Ar trebui modificata legea. Cine darama fara autorizatie o cladire de patrimoniu sa fie pedepsit (pe langa amenda/inchisoare) si cu CONFISCAREA terenului de sub fosta cladire si din apropierea acesteia (pana unde un certificat de urbanism ar fi protejat cladirea initiala).

    • E mafie de mare anvergură, rechinul imobiliar detașează agajatul primăriei la ISC si face cap de pod să treacă peste ilegalitati.

  4. Asta cu protectia e o porcărie. Pune-lte în situația să ai o casă veche, nu ai voie sa o demoleze ca e protejată. Mi se pare ok ideea să păstrezi ce e vechi, dar să fie despăgubiti oamenii.. adică tu vrei să treci pe strada să savurezi aerul v3chi al bucureștilor pe banii mei, ca eu nu pot să vând o proprietate ca vrei să vezi tu scânduri vechi de 100 de ani. Foarte bine, plătește valoarea terenului si admira cat vrei casele vechi.

  5. 2 știri referitoare la ceea ce așteptăm și poate face Nicușor Dan – aceasta și cea cu demiterea directorului de mediu din PGMB! Bravo!!! Tot așa!