G4Media.ro

Procuratura de la Sofia întreabă SUA de ce au impus sancțiuni pe…

sursa foto: Unsplash

Procuratura de la Sofia întreabă SUA de ce au impus sancțiuni pe Legea Magnitsky / Lista anunțată de americani include foști miniștri bulgari, foști șefi ai Centralei Nucleare de la Kozlodui și pe un acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Procuratura de pe lângă Înalta Curte de Casație a solicitat Departamentului de Justiție al SUA informații cu privire la motivele pentru care au fost impuse cele mai recente sancțiuni conform Legii globale Magnitsky, transmite Mediapool, citată de Rador.

Lista anunțată recent îi include pe foștii miniștri bulgari Vladislav Goranov (finanțe) și Rumen Ovcharov (economie), pe foștii șefi ai Centralei Nucleare de la Kozlodui, Ivan Genov și Alexander Nikolov, precum și pe acuzatul de spionaj în favoarea Rusiei, Nikolai Malinov, șeful Asociației „Rusofili”. Separat, Marea Britanie a luat măsuri împotriva lui Delian Peevski și Vasil Bojkov, deja sancționați pe Legea Magnitsky în urmă cu doi ani.

Vă întrebăm din nou ce știți

Reacția acuzării este déjà vu. În timpul sancțiunilor anterioare, au fost solicitate informații și despre Peevski. Această strategie a coincis complet cu acțiunile Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, care a cerut, de asemenea, SUA să spună în ce fel de acțiuni de corupție a fost implicat parlamentarul lor.

Desigur, Parchetul Bulgariei nu a constatat niciun fel de nereguli. Verificarea a fost sistată de ziua lui de naștere, anul trecut. La anunțarea celei de-a doua porții de sancțiuni, în urmă cu câteva luni, în încercarea de a se justifica, procuratura a spus că el a fost verificat de o serie de instituții. Rezultatul este că nu există încălcări.
În ceea ce-l privește pe Bojkov, tonul este diferit. Se explică faptul că el este inculpat într-un dosar de grupare infracțională. Acest proces nu duce iar nicăieri, deoarece șeful jocurilor de noroc se află de ani de zile în străinătate.

Acum, procuratura precizează că tocmai sancțiunile SUA au fost cele care au dus la demararea celor cinci verificări noi. Nu va fi o surpriză dacă vor ajunge ca precedentele, adică fără niciun rezultat.
„Fișierele sunt verificate în vederea culegerii de date privind infracțiunile comise de cetățenii bulgari în temeiul Codului penal bulgar. Dacă se vor stabili date despre astfel de infracțiuni, acestea ar intra în domeniul de aplicare al Convenției ONU împotriva corupției. Informațiile de la autoritățile americane cu competențe în domeniu ar ajuta la clarificarea subiectului inspecțiilor inițiate și pentru o posibilă urmărire penală viitoare”, a scris procuratura.

Păi, nu am luat deja măsuri?

Intrând în regimul de justificare pentru noile sancțiuni, procuratura a încercat să explice că au fost deja întreprinse acțiuni împotriva celor cinci.

Goranov, de exemplu, a fost arestat împreună cu liderul GERB, Boiko Borisov, anul trecut într-un caz de extorcare împotriva lui Bojkov. Procuratura a explicat apoi că întreaga procedură a fost viciată de Ministerul Afacerilor Interne și toate acțiunile trebuiau efectuate din nou. Apoi a încetat să mai vorbească despre subiect. Abia după anunțul autorităților americane s-a anunțat că a fost trimisă o cerere de interogare prin videoconferință a lui Bojkov. Asta are loc la doi ani după ce el a dezvăluit că a fost șantajat de fostul ministru de finanțe pentru milioane.

Ovcharov este inculpat, dar dosarul împotriva lui nu are nicio legătură cu acțiuni de corupție. A fost acuzat din cauza unei afaceri neprofitabile legate de minele Bobov Dol. Procesul este încă pe rol. Malinov este judecat pentru spionaj, dar acest proces nu s-a încheiat nici în primă instanță. Parchetul mai susţine că sunt cercetate şi acţiunile foştilor şefi ai Centralei Nucleare Kozlodui. Nu s-a anunțat că le-ar fi fost prezentate acuzații.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...