G4Media.ro

Procesul criminalilor de război din Ucraina. Cât de grea ar fi anchetarea…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Procesul criminalilor de război din Ucraina. Cât de grea ar fi anchetarea și judecarea lor. De la realitatea mediatică la cea judiciară

Un tribunal de război este urmarea firească nu numai a faptelor din teren, ci mai ales a unei declarații politice de o asemenea anvergură. Învingătorii scriu istoria. Inclusiv pe cea juridică. Învingătorii organizează procese învinșilor. Invers n-am văzut. Cu o singură condiție însă: să aibă și inculpați prezenți în sala de judecată.

Și asta nu pentru că un proces nu ar putea decuge în lipsa lor, ci pentru că la un asemenea nivel judecată efectivă se pretează a fi realizată doar în prezența celor vinovați. Știm bine câte eforturi s-au făcut pentru asigurarea prezenței fizice la fostul Tribunal Penal Internațional (TPI) a unui Ratko Mladici, Radovan Karadjici sau Biliana Plavsici.

Faptele se vor dovedi ușor. Abundența de imagini și zeci de mii de supraviețuitori, martori ai infracțiunilor contra păcii și omenirii, care vor putea compărea la proces vor fi îndestulătoare.

Dar vinovații?

În primul rând, nu trebuie să scăpăm din vedere și simplul fapt că în mediile online se vehiculeazaă deja îndepărtarea, destituirea sau arestarea la domiciliu a unor comandanți ruși, aparent pentru dezinformarea superiorilor sau proasta gestionare a războiului.

Asta însă deschide ușa unor nesfârșite scuze în cadrul unui proces, fiecare se va prevala de faptul că nu a știut ce se întâmplă, iar deasupra tuturor un om în postura lui Vladimir Putin va clama la scenă deschisă faptul că nu a fost informat corect și ca el personal a luat măsuri, vezi Doamne, atunci cand și-a dat seama de realități. (Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP)

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Deocamdată, Tribunalul Internațional de la Haga, la 16 Martie a.c. a calificat ca fiind fără temei ( în raport de 13 la 2 ) acuzația Federației Ruse cu privire la genocid, pe care l-ar fi comis Ucraina, în regiunile Lugansk și Donețk, în baza căreia Rusia a declanșat ”operații militare speciale” la 24. Feb. 2022.
    Decizia este editată în limbile engleză și franceză și poate fi consultată prin linkul de mai jos. ( vezi Order of March 16 )
    https://www.icj-cij.org/en/case/182

  2. Tribunalul Internațional de la Haga, la 16 Martie a.c. a calificat ca fiind fără temei ( în raport de 13 la 2 ) acuzația Federației Ruse cu privire la genocid, pe care l-ar fi comis Ucraina, în regiunile Lugansk și Donețk, în baza căreia Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, numit eufemistic ”operații militare speciale” la 24. Feb. 2022.
    Decizia este editată în limbile engleză și franceză și poate fi consultată prin linkul de mai jos. ( vezi Order of March 16 )

    https://www.icj-cij.org/en/case/182

  3. Bineînțeles că Putin și acoliții lui vor putea fi judecați și condamnați, dar în lipsă, că nu cred că va reuși cineva să-i ia de urechi și să-i bage în boxa acuzaților.

  4. „De la realitatea mediatică la cea judiciară ”

    Pot exista mai multe „realitati”?!

    Conform DEX, REALITÁTE, realități, s. f. Existență efectivă, obiectivă; fapt concret, lucru real, stare de fapt; p. ext. adevăr. ◊ Loc. adv. În realitate = de fapt, efectiv, în adevăr. ♦ (Fil.; la sg.) Materia care există în afara conștiinței omenești și independent de ea. [Pr.: re-a-] – Din fr. réalité, lat. realitas, -atis, germ. Realität.

    Semnificatia cuvantului „realitate” este atat de clara incat nu pot exista doua sau mai multe realitati, ci doar UNA SINGURA. Prin urmare, a se folosi expresiile „realitate mediatica” si „realitate judiciara”, insemneaza pur si simplu a se accepta ideea ca ar putea exista mai multe realitati, ceea ce este o aberatie.

    Titlul corect al articolului ar fi trebuit sa foloseasca expresiile „prezentarea unor fapte de catre media” si „pozitia judiciarea asupra acelorasi fapte”, pentru ca un fapt este unul singur care constituie prin el insusi realitatea, chiar daca semnificatia lui poate fi intepretata in mai multe feluri.

  5. dar eu cred tot ce imi spun pantalagii

  6. SUA si Israel NU recunosc acest tribunal
    dar in acelasi timp SUA vrea ca acest tribunal sa ancheteze Rusia

    • SUA si Israel nu au aderat la Statutul CPI pentru ca statutul a prevazut ca el urmeaza sa se aplice faptelor comise dupa intrarea lui in vigoare … ori asta facea ca tot ce s-a comis anterior sa nu mai poata fi cercetat …

  7. unui inculpat i se trimite citatie – vine sau nu vine, trimite sau nu trimite avocat sa il reprezinte, trimite sau nu trimite documente cam tot aia e… Dar atentie rusia a cerut ceva deci recunoaste competenta acestui tribunal deci este normal sa si-o primeasca, dupa judecata corecta, chiar si in lipsa unei aparari daca a fost citat corect si in termen.

    In al doilea rand ordinele date militarilor se inscriu intr-un registru si se vede clar cine si ce a ordonat si mai sunt sefii care recunosc sau nu cine le-a ordonat si daca cumva ne imaginam ca unul dintre generalii aia e in stare sa ia vreo decizie fara sefu se inseala – in sec 2 este trimis pe front sau bagat la odihna obligatorie care iarasi se vede si se cunoaste…

    Asadar faptele se pot judeca si in lipsa, iar analiza lor are in vedere intreg contextul nu numai o anumita imagine sugerata de nu stiu cine…

  8. cum poate scrie asemenea chestii chiar un procuror, unul care stie ca anumite documente ajung si pe alte cai decat cele explicite dupa care sunt confirmate de parti, nu e asa???

    bravo g4media ati relevat un individ care se face ca nu poate, ca rata nu face mac-mac, ce sa mai adaug??? asta e sau a fost justitia noastra – merci!