G4Media.ro

Prin „Declaraţia de la Zagreb”, UE sprijină perspectiva europeană a Balcanilor de…

sursa foto: Comisia Europeană

Prin „Declaraţia de la Zagreb”, UE sprijină perspectiva europeană a Balcanilor de Vest

„Sprijinul nelimitat pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest” a fost reconfirmat „încă o dată” de UE prin „Declaraţia de la Zagreb”, cu 21 de paragrafe,  dată publicităţii joi, la încheierea summitului UE-Balcanii de Vest.

Cei 27 de lideri ai statelor-membre UE au reamintit încă de la primul paragraf, summiturile de la Zagreb din anul 2000, Salonic din 2003 şi Sofia din 2018. De asemenea, potrivit textului Declaraţiei, „partenerii din Balcanii de Vest au reiterat angajamentul lor faţă de perspectiva europeană ca fiind o opţiune strategică fermă a lor”, iar „credibilitatea acestui angajament depinde de asemenea de informarea clară a cetăţenilor şi de realizarea reformelor necesare”. Un angajament al partenerilor din Balcanii de Vest pentru colaborare regională fără excluderi şi pentru consolidarea relaţiilor de bună vecinătate.

Obiectivul UE şi al Balcanilor – o Europă puternică, stabilă şi unită

„Obiectivul comun al UE și al Balcanilor de Vest este acela al unei Europe pașnice, unite, puternice și stabile, obiectiv susținut de legături istorice, culturale și geografice, dar și de interese comune în plan politic, economic și de securitate”, se subliniază în Declaraţia liderilor UE.

„UE este decisă să-și intensifice angajamentul în regiune la toate nivelurile pentru a sprijini transformarea politică, economică şi socială a regiunii şi salută angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest de a susţine valorile şi principiile europene şi de a implementa reformele necesare cu consecvenţă şi hotărâre”. „Intensificarea sprijinului UE va fi în strânsă legătură cu progresul înregistrat de regiune în domeniul statului de drept, în implementarea reformelor socio-economice și în ceea ce priveşte aderarea la valorile, principiile și standardele UE” – se specifică în document, adăugându-se că „liderii din Balcanii de Vest trebuie să asigure respectarea strictă și aplicarea principiilor democratice și a drepturilor fundamentale, inclusiv în perioada în care este în vigoare starea de urgență, instituită din cauza pandemiei de coronavirus”.

În acelaşi timp se notează că „intensificarea ajutorului din partea UE va fi corelat cu progresul palpabil în ceea ce priveşte statul de drept, reformele social-economice, precum şi conformarea partenerilor din Balcanii de Vest la valorile, normele şi standardele UE”.

În „Declaraţia de la Zagreb” liderii UE subliniază de asemenea că „UE sprijină pe deplin angajamentul patenerilor din Balcanii de Vest pentru colaborarea regională fără excluderi şi pentru consolidarea relaţiilor de bună vecinătate, între altele, cu statele-membre UE”, adăugându-se că „Aplicarea acordurilor bilaterale cu bună credinţă şi cu rezultate palpabile, inclusiv acordul de la Prespa cu Grecia, tratatul pentru relaţii de bună vecinătate cu Bulgaria, rămâne importantă din acest punct de vedere. Va trebui să fie depuse eforturi mai multe şi mai hotărâte pentru reconciliere şi stabilitate regională, precum şi pentru a fi găsite şi aplicate soluţii definitive, integrate şi obligatorii pentru diferendele bilaterale şi problemele între parteneri care au rădăcini în trecut, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu principiile consacrate, inclusiv acordul cu privire la chestiuni de succesiune. Salutăm numirea recentă a trimisului special al Uniunii Europene pentru dialogul dintre Belgrad şi Pristina şi pentru alte probleme regionale ale Balcanilor de Vest”.

„UE salută ataşamentul neezitant al partenerilor din Balcanii de Vest faţă de rolul primordial al democraţiei şi al statului de drept, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi a crimei organizate, buna guvernanţă, precum şi respectarea drepturilor omului, egalitate de gen şi drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor”.

„Liderii din Balcanii de Vest vor trebui să asigure respectarea strictă şi aplicarea valorilor fundamentale, a principiilor democratice şi ale statului de drept, chiar şi pe perioada aplicării măsurilor speciale şi extraordinare pentru contracararea pandemiei de coronavirus. Acestea sunt fundamentele trasformării societăţii şi aplicării eficiente a reformelor. O societate a cetăţenilor şi mijloace de informare în masă pluraliste şi independente, precum şi libertatea de expresie şi protecţia jurnaliştilor joacă un rol nodal în procesul de democratizare” subliniază Bruxelles-ul.

În Declaraţie se mai semnalează că va fi consolidată colaborarea dintre UE şi Balcanii de Vest pentru „combaterea dezinformării şi a altor activităţi hibride care provin în principal de la factori din state terţe care urmăresc să submineze perspectiva europeană a regiunii” şi, între altele, va promova colaborarea „în chestiuni fundamentale de securitate cu o mai mare determinare şi mai sistematic, între altele, la nivel operaţional”.

Declaraţii cu privire la problema migraţiei în Balcani

În ceea ce priveşte colaborarea pentru contracararea provocărilor legate de migraţie, inclusiv traficul ilegal de migranţi, aceasta „va fi dezvoltată în continuare şi va beneficia de instrumente precum colaborarea cu Frontex, EASO şi Europol”. „Acordurile restante cu privire la regimul Frontex vor trebui încheiate fără întârziere”, se arată într-un alt punct al Declaraţiei liderilor europeni, în timp ce UE va continua să sprijine îmbunătăţirea capacităţilor de primire în Balcanii de Vest”.

Liderii UE şi-au exprimat disponibilitatea pentru reanimarea dialogului politic UE – Balcanii de Vest la nivel înalt la intervale regulate de timp şi precizează că trebuie să se acorde prioritate securităţii energetice, „inclusiv diversificării surselor şi coridoarelor” şi că UE preconizează o aprofundare pe mai departe a colaborării în domeniul Politicii Externe Comune şi al Politicii de Securitate.

Colaborarea UE – Balcanii de Vest cu privire la pandemie

Colaborarea ţărilor din Balcanii de Vest pentru combaterea pandemiei, întrucât este vorba de o „criză globală”, iar „colaborarea internaţională este atât de importantă”, a fost subliniată, printre altele, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu premierul Croaţiei, Andrej Plenković, imediat după încheierea summitului UE-Balcanii de Vest, desfăşurat prin teleconferinţă. El a vorbit despre necesitatea combaterii corupţiei, dar şi despre implementarea reformelor. El a subliniat solidaritatea europeană când a vorbit despre sprijinul pe care UE l-a oferit şi continuă să-l ofere Balcanilor de Vest.

Von der Leyen, la rândul ei, a vorbit despre pachetul comunitar de ajutor în valoare de 3,3 miliarde de euro ce va fi acordat ţărilor din Balcanii de Vest pentru combaterea consecinţelor pandemiei şi a anunţat că ulterior, în cursul anului 2020, va fi anunţat planul economic şi investiţional, care, după cum precizează şi cei 27 de lideri în „Declaraţia de la Zagreb” va avea ca scop „revigorarea economiilor şi consolidarea competitivităţii acestora pentru a fi conectate mai bine atât la nivel regional, cât şi cu UE”.

Sursa: I Efimerida / Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...