G4Media.ro

Primul vânător de mine preluat de România de la Marina Regală Britanică…

Sursa foto: Forțele Navale Române

Primul vânător de mine preluat de România de la Marina Regală Britanică soseşte în portul militar Constanța

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, preluat de la Marina Regală Britanică, soseşte marţi în portul militar Constanţa, după un marş de peste o lună în apele Oceanului Atlantic şi ale mărilor Mediterană, Marmara şi Marea Neagră, transmite Agerpres.

Forţele Navale Române au informat, luni, printr-un comunicat de presă, că ceremonia de sosire a vânătorului de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, noua capabilitate a Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, va fi organizată luni.

Marşul vânătorului de mine către portul militar Constanţa a început în data de 15 noiembrie şi a durat mai bine de o lună, timp în care a parcurs aproximativ 4.500 de mile marine în apele Oceanului Atlantic, Mării Mediterane, Mării Marmara şi Mării Negre.

„În perioada iulie-noiembrie echipajul navei s-a instruit sub coordonarea echipei Fleet Operational Standards and Training (FOST), structura Marinei Regale Britanice responsabilă cu pregătirea şi evaluarea echipajelor pentru încadrarea navelor militare”, reiese din comunicat.

Conform sursei menţionate, vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine achiziţionate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lăţimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri şi este dotat cu capabilităţi de luptă contra minelor marine (MCM).

Nava M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” va contribui semnificativ la misiunile de neutralizare a minelor aflate în derivă în Marea Neagră.

Programul „Vânător de mine” a primit în luna mai a anului 2023 aprobarea Parlamentului României şi cuprinde trei subcomponente: un acord guvern la guvern cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, care are ca obiectiv cele două vânătoare de mine din clasa Sandown modernizate, suportul logistic iniţial cu constructorul platformelor navale Babcock International Group şi un contract de achiziţie cu compania Atlas Elektronik UK. Compania este operatorul economic certificat de Marina Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, pentru sistemele autonome de cercetare şi încărcăturile de distrugere aferente sistemului SeaFox de luptă contra minelor, instalate la bordul navelor din clasa Sandown.

Pentru executarea misiunilor principale, cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică vor fi modernizate şi dotate cu un sonar de înaltă definiţie pentru cercetarea submarină şi căutarea de mine, precum şi cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanţă, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locaţii submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecţie, de identificare şi de instruire.

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va creşte capacitatea Forţelor Navale Române de a acţiona eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigaţie şi a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...