G4Media.ro

Primul deces din China cauzat de gripa aviară H3N8, un virus apărut…

Sursa foto: Dreamstime

Primul deces din China cauzat de gripa aviară H3N8, un virus apărut prima oară pe continentul nord-american, anunță Organizația Mondială a Sănătății

O femeie, care s-a îmbolnăvit la 22 martie şi a fost spitalizată cu o pneumonie gravă la 3 martie, a murit în China din cauza gripei aviare H3N8 – un virus aflat în circulaţie din 2002, care nu a făcut până în prezent nicio victimă umană cunoscută, anunţă marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, citată de News.ro.

Virusul H3N8 – care a apărut pentru prima oară pe continentul nord-american – era considerat până în prezent susceptibil să fie transmis cailor, câinilor şi leilor de mare.

El nu a fost detectat la om înaintea primelor două cazuri, nemortale, în China, în aprilie şi mai 2022.

Persoana decedată a fost o locuitoare în vârstă de 56 de ani a provinciei Guandong, în sud-estul Chinei.

Ea s-a îmbolnăvit la 22 februarie, a fost spitalizată cu o pneumonie gravă la 3 martie şi a murit la 16 martie, precizează OMS.

”Pacienta avea multiple predizpoziţii. Ea avea antecedente de expunere la păsări vii înaintea bolii şi antecedente ale prezenţei unor păsări sălbatice în jurul domiciliului său”, precizează într-un comunicat organizaţia.

”Niciunul dintre contactele apropiate ale acestui caz nu a dezvoltat o infecţie şi nici simptome ale bolii la momentul redactării acestui raport”, precizează OMS.

Frecventarea unei pieţe de păsări vii ar fi putut cauza această contaminare, însă ”sursa exactă a acestei infecţii rămâne de stabilit, la fel ca legătura între acest virus şi alte gripe aviare de tip A (H3N8), care circulă în mediul animal”, anunţă OMS, care îndeamnă la cercetări în acest sens.

OMS subliniază că datele disponibile arată că acest virus nu se transmite între oameni şi că, prin urmare, ”riscul unei răspândiri la nivel naţional, regional şi mondial este considerat slab”.

Organizaţia subliniază însă necesitatea unei supravegheri constante, din cauza mutaţiilor permanente ale virusului.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu chiar, e vorba de un virus rapandit in lumea animala, fara transmitere la om. Insa chinezii traiesc in aglomerari urbane si rurale extreme plus o igiena extrem de deficitara acolo, aproape traditionala (sunt cateva documentare pe tema igienei la chinezi, foarte interesante de altfel). Si nu zic ca nu o mai fi si o baza genetica predispusa.