G4Media.ro

Primele măsuri anticorupţie adoptate de Ungaria pentru a beneficia de fonduri europene:…

Sursa Foto: Facebook/ Judit Varga

Primele măsuri anticorupţie adoptate de Ungaria pentru a beneficia de fonduri europene: Una dintre ele permite cetăţenilor să facă plângere la tribunal dacă estimează că parchetul a pus capăt arbitrar unei anchete de corupţie

Parlamentul ungar a adoptat luni primele măsuri anticorupţie destinate să liniştească temerile Comisiei Europene, care blochează fonduri de miliarde de euro, în aşteptarea unor reforme privind statul de drept, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Două amendamente au fost adoptate cu o largă majoritate, potrivit rezultatelor votului comunicatre pe site-ul de internet al Parlamentului.

Unul dintre ele trebuie să permită cetăţenilor să facă plângere la tribunal dacă estimează că parchetul a pus capăt arbitrar unei anchete de corupţie. Un al doilea text vizează întărirea transparenţei procesului legislativ: el cere îmbunătăţirea dezbaterii publice, în situaţia în care majoritatea legilor sunt adoptate astăzi fără consultare prealabilă.

O „autoritate independentă” va fi de asemenea înfiinţată pentru a controla mai bine utilizarea fondurilor UE: o măsură care va fi adoptată până marţi.

Comisia a propus în septembrie să priveze Ungaria de 7,5 miliarde de euro, trimiţând mingea la Consiliu, instituţia care reprezintă statele membre. Guvernul ultra-conservator Viktor Orban este suspectat de Bruxelles că slăbeşte statul de drept şi foloseşte banii europeni pentru a-şi îmbogăţi apropiaţii.

Măsuri ineficace?

Budapesta a promis în total 17 măsuri cheie, dintre care unele adoptate prin simplu decret, pentru a remedia „lipsurile” şi „carenţele” denunţate de Bruxelles în procedurile de achiziţii publice şi a preveni conflictele de interese.

Guvernul speră să scape de sacţiune şi să convingă Bruxellesul să deblocheze planul său de relansare post-Covid (subvenţii de 5,8 miliarde de euro), fonduri de care ţara, confruntată cu o inflaţie galopantă şi un forint în cădere liberă, are nevoie mai mult ca oricând.

Ungaria este singura ţară din Uniunea Europeană al cărei plan tot nu a fost aprobat de Comisia Europeană, din aceleaşi motive legate de respectarea statului de drept.

ONG-ul Transparency International, care clasează Ungaria pe penultimul loc în Uniunea Europeană în materie de corupţie, s-a declarat totuşi „sceptică” în legătură cu eficacitatea măsurilor, atât „a fost de pervertit sistemul” de la revenirea la putere a dlui Orban în 2010.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador./ Traducere: Gabriela Sîrbu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Fix k justitzia patrihotzilor din Românistanul „ieuropean” …. O mare aburealã cu lupta contra coruptziei statale (marea coruptziei) …. de ochii lumii si ptr marile avantaje si fonduri de la UE.

  2. Romania are un index de 45 pe cand Ungaria un index de 43, pe penultimul loc, asa cum scrie articolul, iar pe ultimul loc Bulgaria index de 42

    In concluzie falsa, se pare ca Romania a ajuns „de departe” mai putin corupta decat Ungaria ..