G4Media.ro

Primarul din Miercurea Ciuc răspunde criticilor, după ce o clădire a fost…

Sursa foto: Facebook / Informația Harghitei

Primarul din Miercurea Ciuc răspunde criticilor, după ce o clădire a fost iluminată în culorile naționale: ”Ca instituție, Primăria trebuie să ofere respect sărbătorii statului român”

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a făcut, joi, mai multe precizări după ce, în premieră, o clădire din oraş a fost luminată în culorile drapelului românesc, cu ocazia Zilei Naţionale a României, anunță Agerpres.

El a precizat că Primăria, ca și instituţie, trebuie să ofere respect sărbătorii statului român, dar susţinând că 1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară.

Într-o postare în limba maghiară pe pagina sa de Facebook, Korodi Attila menţionează că au sosit mai multe semnale, după ce, la solicitarea Instituţiei Prefectului, Casa de Cultură a Sindicatelor (redenumită recent Casa Artelor – n.r.) a fost luminată, miercuri, în roşu-galben-albastru, din text reieşind că unele persoane au criticat acest moment.

Primarul reaminteşte că şi în 23 octombrie, cu ocazia marcării Zilei Revoluţiei Ungare din 1956, aceeaşi clădire, dar şi altele din oraş, au fost luminate în culorile naţionale maghiare (roşu-alb-verde – n.r.), iar Primăria a organizat evenimente şi cu prilejul altor sărbători ale comunităţii maghiare, fiind coorganizatoare inclusiv la marcarea semnării Tratatului de la Trianon.

„Pe cei mai vocali critici nu i-am văzut la aceste ceremonii şi comemorări”, scrie Korodi, pe Facebook.

De asemenea, edilul consideră că maghiarii trebuie să folosească toate posibilităţile pentru a-şi exprima identitatea şi reaminteşte că 1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară, poziţie exprimată deseori de liderii comunităţii maghiare.

„Trebuie să ne folosim limba maternă, peste tot unde se poate, este important ca şi copiii noştri să înveţe în şcoli maghiare, trebuie să rămânem acasă, să întemeiem o familie, să construim o viaţă, iar pe lângă acestea să creăm cât mai multe posibilităţi pentru evenimente care să ne ajute să ne menţinem identitatea. 1 Decembrie nu este sărbătoare pentru comunitatea maghiară şi nici nu va fi până când naţiunea majoritară nu va respecta cele asumate în 1918 la Alba Iulia. Am spus deja acest lucru de mai multe ori pe parcursul activităţii mele din viaţa publică şi consider şi în continuare de o importanţă vitală să spunem de cât mai multe ori şi cât mai tare şi să reamintim cât mai hotărât opiniei publice româneşti aceste angajamente”, se arată în postarea primarului din Miercurea Ciuc.

Acesta subliniază, însă, în context, că în comunitatea din Miercurea Ciuc trăiesc şi persoane care au limba maternă română, iar ca instituţie Primăria trebuie să ofere respect sărbătorii statului român.

„În prima duminică a Adventului am vorbit despre faptul că suntem o comunitate noi aici în Miercurea Ciuc. Iar această comunitate are şi membri care au limba maternă româna. Ca instituţie, ca primărie trebuie să oferim respect cu prilejul sărbătorii statului român. Acest respect nu este egal cu acceptarea şi nu poate fi niciodată egal cu renunţarea. Respectul reprezintă baza construirii viitorului şi este important în aceeaşi măsură în care cele asumate în decembrie 1918 la Alba Iulia sunt importante pentru comunitatea maghiară. În lume totul are propriul loc şi propriul moment şi astfel şi panglica neagră, greva japoneză şi simbolurile noastre naţionale. Trebuie ştiut când şi care este cel mai bine să se folosească, pentru că altfel îşi pierd conţinutul. Atunci este liber cineva când se poate folosi de acestea oricând simte nevoia. Eu iubesc acest tip de libertate. De aceea îi respect pe alţii şi aştept şi de la alţii respectul faţă de comunitatea noastră”, mai scrie Korodi, în postarea menţionată.

De asemenea, acesta a postat mai multe linkuri cu luări de poziţie pe care le-a avut atunci când era parlamentar faţă de proiecte de lege ce vizau comunitatea maghiară.

Ulterior, primarul a declarat presei de limba română că semnalele primite după luminarea Casei Artelor în culorile drapelului României „au fost destul de firave”, dar a vrut ca oamenii să cunoască contextul în care s-au întâmplat lucrurile.

„Eu cred că trebuia ca oamenii din oraş să ştie contextul în care se întâmplă lucrurile. (…) Nu a fost întâmplător (luarea de poziţie – n.r.). Semnalele au fost destul de firave, dar înainte să creăm o atmosferă incorectă am dorit să am câteva precizări foarte clare”, a arătat Korodi.

Casa Artelor din Miercurea Ciuc a fost luminată, miercuri seara, în culorile drapelului României, în premieră, cu prilejul Zilei Naţionale.

Subprefectul cu atribuţii de prefect, Marius Ţepeluş, a declarat presei că proiectul a fost realizat de Instituţia Prefectului judeţului Harghita în colaborare cu Primăria Miercurea Ciuc şi reprezintă un semn de normalitate.

Proiectul prin care Casa Artelor a fost luminată în culorile drapelului naţional a reprezentat o surpriză şi nu a fost menţionat în programul stabilit pentru Ziua Naţională.

Sursa foto: Facebook / Informația Harghitei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Dupa critici probabil ar fi trebuit sa puna steagul Ungariei, nu?

  2. Încât uiţi în ce ţară te afli şi critici ca să te afli în treabă.

  3. Astia-s aia de atarna steaguri secuiesti peste tot si fac alergie la culoarea steagului national (implicit al lor).

    • Cum a devenit generalul Ciuca premier, cum au început ungurii să respecte însemnele naționale 🙂 Tare! Imi place Generalul.

  4. Cu ochii mei i-am vazut cand treceam prin zona Harghita,Covasna,Mures pe acesti „critici „care ar trebui sa se care in Ungaria daca nu le convine tara în care locuiesc si traiesc,sfideaza romanii îmbracati in straie unguresti afisand steaguri unguresti,urăsc natiunea romana,iar de vrei sa-i întrebi ceva în româneste îti raspund ca nu stiu limba româna apoi dupa ce te îndepartezi de ei te înjura,te suduie în ungureste

    • Dacă partea cu steagul maghiar o înțeleg – cu toate ca din ce am vazut este este mai mult steagul Ținutului Secuiesc – nu înțeleg problema cu straiele „ungurești” atât timp cât acelea sunt hainele lor? Ati vrea sa se îmbrace în ițari și opinci? într-adevăr multi nu știu limba română, dar nu cred ca așteaptă sa te îndepărtezi sa te înjure. Ei sunt mult mai direcți și te înjură în fata, asta dacă înțelegi…

    • n-ai inteles si vazut tu nimic la cat de prost esti, ciobane

  5. Saracu ungur taie de la firu ierbii.
    Logic ar fi sa fie nationala cand a fost revolutia si ieroul principal pastorul ala tacanit 🙂
    Asa ar fi inclusi si unguri din ro

    • datorita pastorului ala tacanit poti debita prostii astazi
      mamaliga nu e preparata cu fitil

  6. „Proiect”, în acest caz, vine de la proiector, sau invers?!

  7. acesti imigranti de stepa sa plece peste urali de unde au venit ai lor daca nu le convine sa taraiasca in ro si sa vb ro

  8. Minte. Nimeni n-a criticat nimic. Am fost la Miercurea-Ciuc și etnicii maghiari nu au nimic împotriva românilor. Individul ăsta face doar circ politic. Să-i fie rușine! Iar cine se lasă instigat, e naiv, indiferent că-i maghiar sau român.

  9. steagul Romaniei, afistat, este o normalitate. daca sunt unele zone , unde nu pare asa , atunci asta trebuie schimbat.

  10. Gargara ieftina ! Politistul bun. Politistul rau !
    Mai castiga incredere printre romanii fraier si mai pierde electorat printre romanii-maghiari.
    Nu mai puneti botul la gargarele lor ieftine !!!

  11. Citind cu atenție articolul d.ul Primar spune ca în Miercurea Ciuc avem comunitate de romani și în semn de respect a iluminat clădirea în culorile Statului Roman! Comunitate????? Miercurea Ciuc e în România d.ule Primar! Pe CI dvs scrie cetățenia ROMANA caci altfel nu puteați candida! În Miercurea-Ciuc este comunitate maghiara și nu invers!!!!

  12. Dar, ce orașul Miercurea Ciuc nu este in Romania?Ce asta e subiect de știre ?Faptul că o clădire dintr un oraș din România este luminata in culorile naționale, este un subiect de dezbatere, mi se pare in lucru exagerat.E prea mult.Se exagerează.Aloooo! Ne mirăm de o normalitate? Ce e in neregulă că de ziua națională să fluture tricolorul in orice colt al țării? Eu nu pot înțelege! Ajutati-ma sa înțeleg!De ce se exagerează?