
Primarul Buzăului anunţă atingerea neutralităţii climatice a orașului până în 2035
Primarul din Buzău, Constantin Toma, anunţă aprobarea contractului prin care municipiul se angajează să atingă neutralitatea climatică până în anul 2035, prin intermediul unor proiecte precum utilizarea apei uzate în agricultură, folosirea energiei regenerabile şi amenajarea de noi spaţii verzi sau corpuri de pădure, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit administraţie locale, contractul este parte a Misiunii M100, o iniţiativă a Uniunii Europene (UE) de a sprijini cel puţin 100 de oraşe europene pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2030.
„La nivelul României s-a creat o Misiune Oglindă a Misiunii UE 100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030, prin care 10 oraşe din ţara noastră vor fi sprijinite în procesul lor de tranziţie verde. Un juriu internaţional a decis că cele mai bune 10 proiecte sunt: Buzău, Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara. Municipiul Buzău s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2035, printr-o colaborare solidă între autorităţile locale, părţile interesate şi societatea civilă”, informează Constantin Toma.
Unul dintre proiectele propuse de administraţia locală care ar putea fi implementat cu ajutorul fondurilor UE se referă la utilizarea apei uzate din staţia de epurare pentru irigaţii în agricultură. Alte proiecte aflate în desfăşurare vizează utilizarea energiei regenerabile şi a mijloacelor de transport în comun nepoluante.
„Vom avea acces la mulţi bani, este vorba în momentul acesta de peste 1 miliard de euro, noi am depus proiecte de vreo 479,5 milioane de euro. (…) Unul din proiectele la care ţin foarte mult este cel de utilizare a apei uzate de la staţia de epurare împreună cu apa din râul Buzău, pentru a realiza un sistem de irigaţii unic în România. În energie regenerabilă, este vorba despre un parc fotovoltaic de 4 MW pentru care este deja semnat contractul, va asigura în întregime consumul de energie electrică al Primăriei Buzău, iluminat public şi tot consumul energetic al instituţiilor de învăţământ din municipiul Buzău. Transport public ecologic, au început deja să sosească primele microbuze, vom avea 20 de microbuze electrice. O altă zonă, proiecte de economie circulară, avem în construcţie deja centrul pentru aport voluntar, unde pot fi duse tot ce prisoseşte prin casă, mă refer la mobilier, televizoare, lucruri scoase din uz, inclusiv demolări de case, garduri ce pot fi reciclate gratuit. Avem deja un proiect de împădurire pe 13 hectare pe malul râului Buzău”, a precizat Constantin Toma.
Culturile de legume şi cereale ar putea fi irigate pe viitor în comunele limitrofe municipiului Buzău, pe perioada caniculei, când precipitaţiile lipsesc, cu apă din reţeaua de canalizare, semi-epurată şi distribuită către agricultori printr-o reţea de conducte şi lacuri de acumulare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.