G4Media.ro

Primarii PSD sunt acuzați că îi hărțuiesc și îi amenință pe cei…

Primarii PSD sunt acuzați că îi hărțuiesc și îi amenință pe cei care au semnat inițiativa ”Fără penali în funcții publice”: Este trimisă poliția locală să bată la ușile caselor, oamenii sunt chemați să certifice că semnătura le aparține

USR acuză faptul că în mai multe județele din țară, primari ai PSD fac presiuni asupra cetățenilor care au semnat inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”. În unele localități oamenii au fost chemați să certifice că semnăturile le aparțin, în altele primarii amenință cu tăierea ajutoarelor sociale celor care beneficiază de acestea. În Teleorman, de exemplu, oamenii s-au trezit la ușă cu poliția locală care i-a pus să semneze că ei sunt într-adevăr cei care au semnat inițiativa ”Fără penali”.

Vineri, USR a dat exemplul primarului Vasile Coman din Vișeul de Sus, pe care l-a acuzat că exercită presiuni asupra celor 588 de cetățeni care au semnat listele ”Fără penali”.

”Semnatarii inițiativei sunt convocați la sediul primăriei și puși să dea o declarație scrisă că au semnat acele liste. Astfel, primarul abuzează de lege pentru că a decis să pună la îndoială semnăturile tuturor celor 588 de semnatari și să-i cheme pe toți să ateste veridicitatea semnăturii, intimidându-i în mod direct pe cetățeni”, se arată pe pagina de Facebook ”Fără penali în funcții publice”.

Jurnalista Carmen Dumitrescu scrie pe ”Realitatea de Teleorman” că în urma semnării listelor „Fără penali în funcții publice”, unii dintre locuitorii orașelor din Teleorman s-au trezit cu poliția locală la ușă. Ea o citează pe Flori M., una dintre semnatarele listelor întocmite în perioada campaniei de strângere de semnături, care a povestit, cum a decurs totul:

  • „Mi-au bătut la ușă în cursul acestei dimineți. A deschis fiica mea. Era un polițist de la poliția comunitară, cred. Și mi-a arătat semnătura mea de pe o copie a listei și m-au întrebat dacă semnătura îmi aparține. Apoi m-au întrebat dacă am semnat pentru modificarea constituției. Le-am spus că e semnătura mea și că o recunosc. Și le-am spus că am semnat pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”. Și mi-a zis că nu scrie acolo că pentru asta am semnat, ci pentru modificarea constituției. Le-am spus că se presupune că se va schimba și constituția în sensul ăsta. L-am invitat în casă și mi-a dat să completez niște hârtii. Erau două tabele, prin care îmi dădeam din nou datele personale și o recunoaștere a faptului că am semnat. Ce mi se pare mie greșit, pe lângă faptul că te trezești cu polițistul la ușă, e faptul că te întreabă dacă ai semnat pentru modificarea constituției, ca să spui nu. Și sunt sigură că sunt mulți care nu înțeleg întrebarea asta”.

Tot pe pagina de Facebook ”Fără penali în funcții publice” sunt relatate și alte acțiuni ale primarilor împotriva celor care au semnat listele inițiativei de revizuire a Constituției:

  • Dolj: Primarul de la Brabova, județul Dolj, a primit în mod ostil dosarele și a început imediat să sune semnatarii. În prezența membrilor USR și a voluntarilor a întrebat doar data nașterii, dar nu știm ce s-a întâmplat după ce au plecat voluntarii. Primarul comunei Orodel a amenințat că îi va verifica și se va răzbuna pe semnatarii inițiativei.
  • Olt: Primarii din comunele Văleni, Fărcașele și Radomirești, i-au sunat pe semnatari de față cu voluntarii care au depus listele și au contestat faptul că multe semnături provin de la cetățeni din diaspora.
  • Sălaj: Primarul din comuna Ileanda a luat la rând cetățenii de pe liste și i-a sunat să verifice dacă au semnat inițiativa. O doamnă din această localitate ne-a povestit că a fost sunată de la primărie și informată că îi va fi anulată semnătura pentru că nu are numele complet, deși ea a confirmat că a semnat.
  • Tulcea: În comuna Valea Nucarilor mai mulți semnatari ai inițiativei ne-au semnalat că primărița PSD i-a amenințat ca să își retragă semnăturile și ne-au cerut sprijinul pentru a face plângeri.
  • Vaslui: În comuna Ștefan cel Mare primarul a chemat fiecare cetățean care a semnat să confirme dacă semnătura îi aparține. Fiecare a fost pus să dea declarații scrise și indus în eroare prin diverse întrebări.
  • Vrancea: În comuna Vulturu angajații primăriei au bătut din poartă în poartă ca să întrebe oamenii dacă au semnat sau nu și au încercat să discrediteze inițiativa. Le-au dat oamenilor exemple de persoane plecate în străinătate care au semnat și nu ar fi avut cum, deși românii din diaspora au trimis peste 30.000 de semnături pentru #FaraPenali.

”Ofensiva penalilor este fără precedent. Campania ”Fără penali în funcții publice” a fost pusă sub un asediu constant. Dacă la început au fost doar ironii pe seama faptului că nu avem nicio șansă să strângem semnăturile, după ce s-au adunat peste 1 milion de semnături încearcă să le fure. Vor să fure semnăturile oamenilor. Este un asalt fără precedent împotriva acestei inițiative și o încercare de discreditare”, a comentat situația președintele USR, Dan Barna, într-o declarație pentru G4Media.ro.

El a spus că la partid a fost format un comitet de avocați care acordă sprijin celor care sună și se plâng de abuzuri din partea primarilor.

”Au fost primari care au sunat oamenii care au semnat și i-au amenințat. Unor beneficiari de ajutoare sociale le-au spus că le taie ajutorul. Oamenii sunt chemați să dea cu subsemnatul la primării pentru a confirma că au semnat pe acele liste. În alte localități este trimisă poliția locală la domiciliul cetățenilor pentru a-i pune să semneze de probă. Este o încălcare flagrantă a legii, care spune clar că primăria să valideze corectitudinea datelor și faptul că cetățenii locuiesc acolo. În unele comune oamenii au fost puși să-și retragă semnăturile, apoi primarii au invocat că semnăturile au fost false și le-au anulat”, a mai spus Barna.

Pe 28 august, primarul PSD din Dârmănești, județul Argeș, i-a luat la bătaie pe membrii USR care au vrut să depună listele cu semnături pentru inițiativa ”Fără penali” la primăria din localitate. Incidentul a fost filmat și postat pe pagina de Facebook a USR (detalii aici).

Un alt incident a avut loc în aceeași zi în comuna Aninoasa, tot în județul Argeș, unde un alt primar PSD i-a dat afară pe cei care au venit cu listele de semnături pentru a le înregistra așa cum prevede legea.

Pe 21 august, Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, ”Fără penali în funcții publice”, a strâns 1 milion de semnături, a anunțat USR într-un comunicat de presă.

”Din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud. Astăzi, 1 milion de români din întreaga lume spun: Fără Penali în funcții publice”, se arăta în comunicatul USR.

“Campania Fără Penali a ajuns să fie un fenomen social. În ultimele cinci luni am vorbit cu cetățeni de toate vârstele, din toate colțurile țării, simpatizanți ai partidului, membri sau lideri ai partidelor politice. Nu sunt două Românii, e una singură, a oamenilor cinstiți care vor o lege egală pentru toți și un viitor pentru ei și copiii lor. Toți au semnat cu furie, încredere sau speranță. În ultimele cinci luni am simțit că cetățenii vor să-și facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul inițiativei Fără Penali. Astăzi, 1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil și mai atent. Împreună suntem o forță și împreună putem salva România”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Potrivit USR, în cele cinci luni de campanie, au fost implicați peste 5.000 de voluntari din toate colțurile României și din diaspora care s-au alăturat demersului de a face cunoscut mesajul inițiativei: România are nevoie de oameni integri la conducere. Formațiunea amintește că unii dintre cei care au strâns semnăturile au fost victime ale numeroaselor abuzuri din partea poliției, jandarmeriei și primarilor care s-au folosit de funcțiile lor pentru a opri strângerea de semnături. Primarii au respins autorizații de amplasare a corturilor după ce au cerut numeroase autorizații inutile, au interpretat legea discreționar ori au dat ordin poliției să amendeze voluntarii pentru că își exercitau un drept constituțional, acela de a strânge semnături în stradă.

“Încă de la începutul campaniei, au existat voci care au pretins că nu vom reuși să obținem susținerea a 500.000 de cetățeni, pentru motivul că societatea românească nu ar fi preocupată de lupta anticorupție și de fenomenul ocupării funcțiilor publice de către infractori. Iată însă că până astăzi, în pofida tuturor obstacolelor birocratice din Legea nr. 189/1999, a șicanelor unor primari și a atacurilor mediatice la care am fost supuși, 1.000.000 de români au semnat listele de susținători, dovedind astfel că acest subiect nu mai poate fi ignorat de clasa politică. Indiferent ce va urma, victoria de astăzi nu ne-o mai poate lua nimeni”, a transmis președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea.

USR subliniază că la succesul inițiativei a contribuit și semnalul transmis de actorii români. Peste 80 de artiști din toată țara au răspuns la apelul făcut de Marius Manole și timp de o săptămână au schimbat scena cu strada strângând peste 90.000 de semnături. După săptămâna actorilor, voluntarilor li s-au alăturat în săptămâni dedicate farmaciști, pensionari și bloggeri care au ieșit în Piața Universității pentru a le transmite bucureștenilor că România are nevoie de oameni cinstiți în funcții publice.

”Mesajul inițiativei a fost prezent peste tot, pe asfaltul turului Franței, pe cel mai înalte vârfuri muntoase, atât din România cât și din Europa, proiectat în concerte, scandat la proteste și strigat pe stadioane. Astăzi, la 1 milion de semnături, #FaraPenali este mai mult decât o campanie, este un fenomen care a cuprins România și transmite toată revolta românilor umiliți de infractorii îmbrăcați în haine de politicieni”, se mai arăta în comunicat.

Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

”Inițiativa Fără Penali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării. Deși legea prevede ca semnăturile să provină din 20 de județe plus capitala țării, inițiativa Fără Penali a depășit pragul de 20.000 de semnături în 23 de județe: Alba, Argeș, Bacău, București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui”, a subliniat USR.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului REZISTENȚA Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.

USR a mai spus că strângerea celor 1 milion de semnături se datorează sprijinului și implicării membrilor Uniunii Salvați România, grupului REZISTENȚA, Forumului Democrat al Germanilor din România și a numeroase ONG-uri și grupuri civice din România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Alo CNCD unde esti ,alo „justitia” ,??

  2. Republica erdoganistă teleorman

  3. Asta n-o fi politie politica?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ba da.
    Dar asta ce-i: „Robert Negoiță: Și eu simt nevoia uneori să ies în Piața Victoriei pentru a protesta față de lipsa transparenței în cheltuirea banului public „?! Sa-i zicem ipocrizie sau mai rau….?!

  4. alo morjane, asistane, se aude ma? ati luat vacanta homalailor?

    • Taci ma Asistatule, datias sati dau la tot niamul.

    • Chupame la polla Pudila

  5. Sunt sigur ca asa au facut si cu cei care au semnat modificarea propusa de „Coalitia pentru familie”.
    Rusine bah, jegosilor!

    MUIE!

  6. Cu „familie traditionala” dar si „cu penali in functii publice” , asta vor pesedistii !

    De ce nu insa fara familie traditionala dar si „fara penali in functii publice” se intreaba victimele penalilor ?

  7. In semna de protest usr si sustinatorii lor sa se manjeasca cu rahat pe fata…si totodata sa inchirieze niste ecrane gigant, pe care sa ruleze in bucla filmul acela cu madamme chichirau, de care zicea dl Serban Nicolae

  8. Concluzii

    1. sustine presa libera. acuma vezi si tu ce fel de intimidari au loc.
    2. intreab-o pe Firea daca trimite politistii sa hartuiasca contribuabilii bucuresteni, ca poate vor sa plece din tara si sa nu le mai plateasca taxe
    3. cere USR Bucuresti un model de raspuns cand vine politia acasa
    4. Alde este monitorizat: https://www.g4media.ro/partidul-lui-tariceanu-pus-sub-monitorizare-de-alde-european-vom-cere-clarificari-de-la-bucuresti-ori-de-cate-ori-este-necesar.html
    este necesar un avocat care sa scrie pro-bono despre situatia din Romania https://alde.eu/en/contact/
    5. Mergi la un poligon. Antreneaza-te. Democratia trebuie intotdeauna aparata. Chiar daca nu e neaaparat nevoie, e un pistol in plus in slujba tarii.

    Daca ne intimidati, va intimidam !

  9. Cand procurorii ii puneau pe taranii din judetul Vrancea sa jure pe Biblie ca au votat intr-adevar la referendumul din 2012 dpt demiterea lui besexu voi g4, urmasii lui hotnews, ce faceati ?! era bine, nu ?!

    mereu dubla masura ! cand cei pe care ii sustineti fac abuzuri nu spuneti o virgula !

  10. @ nu conteaza

    de vot ai auzit ?! daca vrei democratie te duci la vot. faceti programe pe care sa le prezentati oamenilor, alegeti-va lideri carismatici.

    cei tineri ar fi trebuit sa fie de partea voastra, dar, ce sa vezi, votul de la parlamentare a aratat ca tinerii educati si cei din transilvania nu au fost de acord cu kwj / pnl / usl

  11. @ nu conteaza

    # kondesatorilor, in loc sa ii stigmatizati pe cei care au peste 45 de ani, mai bine v-ati vedea dreaqului barna (aveti un BARNA sef) din ochi si sa vedeti de ce pustimea nu vine la vot

    „Parlamentare 2016: tinerii chiulesc, rezultatul e decis de segmentul 45-64 de ani”

    „Mai puțin de o treime (29%) din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie, indică statistica dată publicității de Biroul Electoral Central (BEC).”

    „Tineretul a cam tras chiulul”

    „La nivel național, prezența la vot a persoanelor cu vârste de până în 35 de ani a avut cel mai mult de suferit. Tinerii care nu au împlinit încă 25 de ani au lipsit în proporție de 70%: din 1.501.624 de persoane, au votat doar 437.073.”

    „Și cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au „chiulit” în masă. Dintr-un total de 2.679.803, doar 879.505 au participat la vot.”

    „Practic, asta înseamnă că suma tuturor voturilor primite de partide de la persoanele de până în 35 de ani a ajuns la 1.300.000 – cam cât toate voturile exprimate de cei cuprinși între 35 și 44 de ani.””

    https://pressone.ro/parlamentare-2016-tinerii-chiulesc-rezultatul-e-decis-de-segmentul-45-64-de-ani/

  12. @ nu conteaza

    VÂRSTĂ

    25-34 de ani

    PSD – 28,5%
    PNL – 28,9%
    ALDE – 6%
    USR – 17.9%
    PMP – 5,2%
    UDMR – 6,5%

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/ires-profilul-alegatorului-de-la-scrutinul-de-duminica-631028

  13. @ nu conteaza

    Învăţământ superior

    PSD – 26,8%
    PNL – 24,4%
    ALDE – 8%
    USR – 22,3%
    PMP – 5,2%
    UDMR – 4,1%

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/ires-profilul-alegatorului-de-la-scrutinul-de-duminica-631028