G4Media.ro

PSD vrea două zile de vot pentru referendumul pe tema familiei tradiționale.…

PSD vrea două zile de vot pentru referendumul pe tema familiei tradiționale. Se va organiza și un referendum pentru schimbarea numelui județului Olt în Romanați – surse

PSD vrea două zile de vot pentru referendumul de modificare a Constituției pe tema familiei tradiționale, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, Guvernul ar urma să adopte marți un OUG în acest sens. În paralel, ar urma să fie organizat și un referendum pentru schimbarea denumirii județului Olt.

Pentru ca referendumul să se desfășoare timp de două zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede foarte clar că ziua scrutinului este duminica. De asemenea, după aprobarea unei astfel de OUG, Executivul trebuie să adopte și hotărâri de Guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6,1 milioane de electori prezentați la urne, a declarat, pentru Republica.ro, sociologul Alin Teodorescu, care este convins că, „chiar dacă se va întinde pe două zile, referendumul nu va fi validat.”

„Tema propusă este confuză și neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declarații de participare de circa 50% și declarații de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între 4 și 5 milioane de electori care vor vota în majoritate covârșitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6,1 milioane electori prezentați la urne”, spune Alin Teodorescu.

Potrivit ultimei raportări făcute de Autoritatea Electorală permanentă, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetățeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249. O altă condiție pentru validarea consultării populare este ca cel puțin 25% dintre voturi să fie valide.

În ce privește referendumul pentru schimbarea numelui județului Olt în Romanați, acesta este un proiect mai vechi, inițiat încă de anul trecut.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat în iunie, potrivit presei locale, că referendumul local privind modificarea numelului judeţului va fi organizat pe aceeaşi dată cu cel pentru redefinerea familiei, care va fi organizat la nivel naţional.

Acesta prevede modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați, iar schimbarea să se facă nu imediat pe actele și documentele oltenilor, ci gratuit, în timp, la expirare.

Potrivit Realitateaoltului.ro, Romanațiul a fost desființat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950. El era alcătuit din trei comune urbane: Caracal – reședința, Corabia – port la Dunăre și Balș. În anul 1930 populația urbană a județului Romanați era de 29.308 locuitor.
Județul se afla în sud-estul regiunii Oltenia și cuprindea partea de sud-est a actualului județ Dolj, partea central-sudică a actualului județ Olt și o mică parte din sud-vestul județului Teleorman de astăzi (comuna Islaz).

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. @ falsul morjan, falsul asistat, falsul etc
  Gata gay ule ai sansa sa votezi si tu si toti traveii din parc…puteti sa veniti imbracati frumos cu hainele mamicilor voastre..

  • stie tactu’ ca ai fost abuzat de bonbonel? Acu’ ca bonbonel nu te mai intretine, ai iesit la produs pe cont propriu?

  • De unde stii tu care-i fals si care nu? Va stiti intre voi postacii pzd-isti, nu-i asa? Eu de unde sa stiu ca tu nu esti clona?

 2. Pierdere de timp si bani cheltuiti aiurea !
  Olt-Romanati …ce conteaza denumirea ???

  • De ce sa nu conteze? E vorba de identitatea unor oameni.

  • PSD vrea intoarcerea deplina in anii ’50, unde le place, unde erau ei stapani peste toata tara si toti oamenii cinstiti tremurau de frica lor.

   Nu ca acum unde sloganul zilei e „muie PSD”.

  • Nu e vorba de denumire, prea putin conteaza cum ii zice.
   Important e sa vina lumea la referendum, sa fie prezenta, ca rezultatele se stabilesc in spate.

 3. Ar putea sa schimbe numele judetului Olt in rRomales.

 4. A se vedea Wiki: Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, 2009
  Urmarea a fost că parlamentarii s-au înmulţit şi le-a scăzut şi calitatea.

 5. Sa schimbe si Teleormanul. În Dragnealand.

 6. Boicot, la un referendum facut de o mafie nu trebuie raspuns.

  • cel mai corect , eu cred ca nici presa de buna credinta nu ar mai trebui sa relateze nimic despre mizeria asta.

 7. „Referendumul nu va fi validat”
  — hai si facem pariu? :))

 8. HA HA HA HA HA!
  FACETI PARIU CA FURA LA NUMARATOARE ?
  HA HA HA HA HA!
  PAI ASTIA FAC CEVA FARA SA FURE? SA SPUNA TOVARASUL TARICEAN!

 9. Dacă tot supunem la vot drepturi și libertăți, ce ar fi sa punem următoarea întrebare la următorul referendum: „Credeți că averea Bisericii Ortodoxe din Romania, ar trebui împărțită poporului?”

 10. Desfiintat ‘olteni’.
  Infiintat ‘romanateni’.
  Pupat Piata Constitutiei.

 11. SOS ROMANI !!! CINE ESTE LA ORIGINEA , ACESTUI ”’ SIMULACRU”’ LIVIU DRAGNEA CARE , IUBITA SI POATE VIITOAREA SOTIE ESTE CU 30 DE ANI M-AI TINARA DECIT LIVIU DRAGNEA SI ”CONPLICELE ” SAU TARICEANU CARE ESTE LA A SASEA SOTIE DECLARATA CINE STIE CITE A AVUT PE BUNE !!!!!!!!pe vremea lui ceusescu cu bune cu rele !!!daca situatia familiara era duplicitara erai exclus din diferite functi si din partid .ERA BINE ,ERA RAU ??????????

 12. Poate sa fie si trei zile referendumul , nu vad care ar fi problema .

 13. Mi se pare normal, prima zi vor vota femeile, a doua zi, bărbații. Cică la întrarea în secțiile de votare vor fi instituite filtre, se va controla sexul alegătorului. Bărbații cu fustă sau rochie, popii, de exemplu, nu vor fi lăsați să voteze.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.