G4Media.ro

Primarii din Franța au devenit ținta nemulțumirii populației și mulți dintre ei…

Foto: Facebook Jean Luc Moudenc

Primarii din Franța au devenit ținta nemulțumirii populației și mulți dintre ei sunt atacați fizic

Protestatarii au aruncat cu sticle și coșuri de gunoi asupra primarului din Toulouse, al patrulea oraș ca mărime al Franței, cu 500.000 de locuitori, în timpul unui festival de muzică în această săptămână, în cel mai recent dintre valurile de atacuri asupra aleșilor care au forțat deja 1.000 de persoane să își abandoneze posturile, relatează cotidianul The Times.

Primarul Jean-Luc Moudenc de la partidul Republicanii (LR, centru dreapta) și-a descris agresorii ca fiind „ultra-stângiști” și membri ai unui grup de activiști pentru climă care a fost interzis săptămâna aceasta, după ce guvernul l-a acuzat de instigare la violență și vandalism la demonstrații. Ulterior, ministrul de interne Gerald Darmanin, din partidul Renaștere (centru, pro-prezidențial), a dizolvat mișcarea ecologistă Soulèvements de la Terre (Cutremurele de pământ) acuzată de atacurile împotriva lui Moudenc.

Primarii și consilierii locali se confruntă cu o creștere fără precedent a numărului de amenințări, agresiuni și campanii de ură pe rețelele de socializare, pe fondul frustrării legate de criza costului vieții și al furiei față de măsurile guvernului de a trimite migranți în orașele mici și în comunitățile rurale.

Ostilitatea tot mai mare îi determină pe tot mai mulți oficiali locali să demisioneze. Peste 1.000 de primari și consilieri au demisionat în ultimii trei ani.

Cel mai recent primar care a anunțat că demisionează a fost André Rousset, care conduce micul oraș Lauris din sudul țării, după ce unul dintre adjuncții săi a fost lovit de un locuitor supărat că locuința sa a fost inundată. Toți cei 27 de consilieri municipali, cu excepția a patru, au declarat că vor demisiona în semn de solidaritate. Ulterior, prefectul local l-a convins pe Rousset să rămână în funcție.

Yannick Morez, primarul din Saint-Brevin-les-Pins, în vestul Franței, a demisionat luna trecută după ce a fost hărțuit de grupuri de extremă dreapta în legătură cu planurile de a deschide un centru pentru solicitanții de azil în oraș. Locuința sa a fost incendiată într-un atac pirotehnic care a distrus și două mașini.

În cealaltă parte a țării, Lou Bailly-Biichlé a demisionat din funcția de primar al orașului Vandelans, în estul Franței, după ce ea și adjunctul său au fost amenințați cu un cuțit de pâine de un bărbat căruia i s-a tăiat curentul electric.

Primarii din mediul rural și din orașele mici erau cândva cei mai populari aleși din Franța, dar locuitorii care simt că politicienii naționali le ignoră problemele îi folosesc ca țintă pentru furia lor.

Tendința violentă vine în contextul în care falimentele și sinuciderile cresc în rândul micilor fermieri, asaltați de costurile și datoriile tot mai mari. „Astăzi avem o întreagă parte a lumii rurale, a lumii agricole, care simte că nimeni nu îi ascultă”, a declarat Jean-Baptiste Moreau, un fermier și fost deputat din partea partidului Renaștere. „Ei se simt stigmatizați, disprețuiți și denigrați”.

Christian Eurgal este unul dintre mai mulți primari plasați sub protecția poliției după ce au primit amenințări cu moartea. Eurgal, de profesie artist plastic și primarul din Montjoi, un sat medieval liniștit din sudul Franței, cu case cu colț de lemn, înconjurat de un peisaj rural luxuriant, a fost vizat de grupuri de extremă dreapta după ce a încercat să rezolve o dispută privind dreptul de trecere între un crescător de porci și un agent de bursă britanic pensionar.

Foto: Facebook/ Christian Eurgal

Fermierul a insistat să treacă cu mașina pe proprietatea vecinului său britanic, deși primarul a încercat să-l convingă să folosească o cale alternativă care să o ocolească, au declarat locuitorii din zonă.

Amenințările la adresa primarului în vârstă de 75 de ani și a familiei sale au escaladat după ce un influencer de extremă dreapta de pe rețelele de socializare, cunoscut sub numele de Papacito, a postat un videoclip pe YouTube în care îl acuză pe Eurgal că a luat partea unui „lord englez super-bogat” și că „l-a împiedicat pe fermier să lucreze”.

Videoclipul a fost vizionat de aproape o jumătate de milion de ori, iar un apel online pentru obținerea de fonduri în sprijinul fermierului a strâns 277.000 de euro.

„Se pare că oamenii au devenit mai agresivi de când cu carantina Covid”, a declarat Eurgal pentru The Times. „Sunt sub presiunea inflației și sunt supărați din cauza reformei pensiilor [președintelui Macron]. Social media amplifică vocile unei minorități de oameni, asta este marea problemă”.

Resentimentul față de planurile de a muta migranții din Paris înainte de Jocurile Olimpice din vara anului viitor exacerbează neîncrederea în guvern, tot mai mulți oameni îndreptându-se spre dreapta dură și spre stânga dură.

Mai mult de 13.000 de primari din totalul de 34.486 câți numără Franța au fost amenințați și peste 2.000 au fost agresați fizic din 2020, potrivit Asociației primarilor francezi. Cele mai recente cifre ale ministerului de interne arată o creștere de 32% a numărului de agresiuni sau amenințări împotriva primarilor sau consilierilor anul trecut.

„Primarii sunt cei mai vizibili reprezentanți ai statului. Localnicii îi cunosc, așa că apelează la ei în cazul unor probleme mărunte, cum ar fi gunoiul sau certurile cu vecinii, dar uneori își pierd simțul măsurii și problemele se amplifică. Atunci încep problemele” a declarat Denis Mottier, un purtător de cuvânt al asociației.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cred ca si asta contează.Nu cumva si în Constitutia franceză este prevazut ca „procurorii își desfasoară activitatea sub AUTORITATEA ministrului justitiei”? Daca nu ma însel,ai nostri de la ei au luat modelul !?
    După cum se vede,ultajul a devenit un modus vivendi,cum a devenit la noi coruptia.