G4Media.ro

Primăria Constanţa, despre Spitalul de Boli Infecţioase, în ziua vizitei ministrului Rafila:…

sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Primăria Constanţa, despre Spitalul de Boli Infecţioase, în ziua vizitei ministrului Rafila: În zona fostei secţii ATI clădirea nu mai prezintă siguranţă pentru că structura a fost afectată / Expertiza a scos la iveală foarte multe vulnerabilităţi

Primăria Constanţa a anunţat, marţi, că în zona fostei secţii de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, afectată de incendiul din 1 octombrie 2021, clădirea nu mai prezintă siguranţă în utilizare deoarece structura a fost afectată. De asemenea, expertiza cu privire la securitatea la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilităţi, printre care subdimensionarea sistemului de hidranţi, lipsa instalaţiei de detecţie a incendiului şi multiple neconformităţi la instalaţia electrică. Informarea Primăriei despre situaţia Spitalului de Boli Infecţioase vine în ziua când ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află la Constanţa pentru a vedea exact starea unităţii medicale.

Primăria Constanţa a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că, la data de 1 octombrie 2021, în momentul incendiului, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici Autorizaţie de Securitate la Incendiu.

“În consecinţă, activitatea spitalului a fost oprită până când clădirea va respecta regulile impuse de legislaţia cu privire la protecţia împotriva incendiilor. Imediat după incendiu, Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat un control la SCBI. Pentru a stabili situaţia clară a clădirii spitalului, Inspectoratul de Stat în Construcţii a angajat doi experţi, care au analizat situaţia clădirii din punct de vedere al rezistenţei şi al Securităţii la incendiu. Expertiza tehnică preliminară a arătat că în zona fostei secţii de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranţă în utilizare pentru că structura a fost afectată. De asemenea, expertiza cu privire la Securitate la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilităţi legate de modul de depozitare a arhivei, situaţia podului clădirii, sistemul de hidranţi era subdimensionat, lipsa instalaţiei de detecţie a incendiului şi, nu în ultimul rând, multiple neconformităţi la instalaţia electrică”, a transmis Primăria Constanţa.

Municipalitatea a mai informat că rezultatul anchetei ISC a fost înaintat procurorului de caz care investighează circumstanţele în care a avut loc incendiul în urma căruia au decedat şapte pacienţi diagnosticaţi cu Covid. De asemenea, după control, conducerea unităţii medicale a întocmit documentaţia pentru obţinerea avizelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică în vederea autorizării.

“În luna octombrie, la solicitarea SCBI, Primăria Municipiului Constanţa a emis un Certificat de Urbanism şi o Autorizaţie de Construire în regim de urgenţă. Iniţial s-a luat în calcul refacerea secţiei de Terapie Intensivă, dar ulterior, după definitivarea Expertizei Tehnice preliminare care a interzis folosirea acestei părţi din clădire, lucrările s-au rezumat doar la decopertarea pereţilor şi izolarea parterului afectat de incendiu. A fost emis un alt Certificat de Urbanism în vederea obţinerii unei Autorizaţii de Construire doar pentru partea de clădire rămasă funcţională”, a mai precizat sursa citată.

Primăria a precizat că pentru obţinerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise şi piese desenate, instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori şi exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant şi mai trebuiesc încă cinci), proiect al instalaţiei electrice, proiect al instalaţiei de oxigen.

Primăria Constanţa a mai transmis că în paralel Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a angajat un expert care lucrează la o amplă expertiză care vizează întreaga structură a clădirii, iar aceasta va fi gata pe 12 ianuarie.

“Proiectul de arhitectură este gata şi pe baza acestuia vor fi gata şi proiectele subsecvente cum ar fi cel al noii instalaţii electrice. În luna octombrie 2021, au fost schimbate toate prizele, întrerupătoarele electrice şi lămpile din spital, iar neconformităţile din instalaţia electrică au fost îndepărtate pentru ca să se asigure alimentarea cu energie electrică a spitalului pe perioada reparaţiilor. În prezent clădirea SCBI a fost zugravită în totalitate s-au făcut reparaţii, lucrări de reparaţie a podului şi de ignifugarea. Au fost schimbate 40 de uşi cu unele rezistente la foc şi cu sistem de deschidere antipanică aşa cum cere legea. Au fost renovate cele două beciuri, s-au făcut reparaţii la toată instalaţia sanitară şi au fost construite două băi. S-a achiziţionat tavan fals antifoc şi a fost montată instalaţia de detecţie la incendiu. Instalaţia de oxigen a fost modificată conform noilor standarde ale DSP şi au fost montate tablouri de control al presiunii pe fiecare nivel. La această oră instalaţia de oxigen este plină cu azot şi este în stare de funcţionare. A fost schimbat unul dintre cele două lifturi pentru a se asigura circuitele în spital”, a precizat Primăria Constanţa.

Sursa citată precizează că în prezent mai sunt de făcut instalaţia electrică, instalaţia de hidranţi exterior şi interior, o instalaţie de aport de aer proaspat pe holuri şi în saloane.

“Instalaţia electrică existentă este veche şi subdimensionată faţă de cerinţele de astăzi. De exemplu într-un salon de 2 paturi există acum 3 prize şi sunt necesare 28. Au existat foarte multe improvizaţii. În aceste condiţii se elaborează un proiect nou la finele căruia instalaţia existentă va fi anulată. Proiectul nou cuprinde circuite ce vor fi trase aparent. Au fost achiziţionate extractoare de aer viciat în fiecare salon care are sursă de oxigen. Acestea sunt corelate cu senzorii de oxigen şi vor porni atunci când concentraţia de oxigen va fi mai mare de 23%. Acestea sunt în curs de montare. La finele săptămânii toate vor fi pe poziţie. Se va face o instalaţie de aport de aer proaspat pe holuri şi în saloane pentru a compensa presiunea negativă din saloane. În acest moment mai sunt efectiv de executat doar trei repere: instalaţia electrică, instalaţia de hidranţi exterior şi interior, o instalaţie de aport de aer proaspat pe holuri şi în saloane”, a mai afirmat Primăria Constanţa.

Finanţarea primită de la Primăria Constanţa este în valoare de 2.027.077,91 lei. De asemenea, foarte multe persoane, fizice şi juridice au făcut donaţii pentru ca Spitalul Clinic de Boli Infecţioase să redevină funcţional, acestea fiind în valoare de 395.863,57 lei. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a făcut o donaţie în valoare de 300.000 lei. Asociaţia „Dăruieşte Aripi” a susţinut refacerea spitalului printr-o donaţie de 99.600 lei.

La ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află la Constanţa pentru a vedea stadiul spitalului afectat de incendiul din luna octombrie. El are programată o întâlnire la Prefectura Constanţa, iar apoi va face o vizită la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

Un puternic incendiu a izbucnit, în 1 octombrie, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, şapte pacienţi pierzându-şi viaţa. Toţi pacienţii au fost evacuaţi şi internaţi în unităţi medicale din judeţul Constanţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase au murit.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Ce te mai miri? Asa se procedeaza la noi! Noi contam doar sa le platim impozite.In rest sfidare!

 2. Bogdan și Mihai sunt fani PSD.

  PSD e recunoscător.
  Bogdan și Mihai ies la pensie devreme pe la 40-50 de ani, cu pensii bunicele și PSD are grija de ei sa își dubleze/tripleze veniturile cu funcții la stat.

  Fii și tu ca Bogdan/Mihai!

  PS. Dacă ai primit doar găleata/pix/zahăr sau ulei, mărire 200lei la pensie, ca sa votezi PSD, ai luat teapa
  Dacă scrii pe forumuri pro-PSD si nu ai deja 2-3 pensii și funcții bănoase – iar ai luat teapa.

 3. Titlul stirii are doua fraze: intr-una este mentionata componenta de militarizare, intr-a doua este mentionata componenta de trafic de influenta; ambele aluziv. Presimt ca nici macar stiri aluzive nu vor mai putea fi date, pentru ca vor fi considerate „atac la ceva” sau „incitare la ceva”.
  Am aproape 60 de ani; vai de copiii si nepotii mei!

 4. Bogdan și Mihai sunt fani PSD.

  PSD e recunoscător.
  Bogdan și Mihai ies la pensie devreme pe la 40-50 de ani, cu pensii bunicele și PSD are grija de ei sa își dubleze/tripleze veniturile cu funcții la stat.

  Fii și tu ca Bogdan/Mihai!

  PS. Dacă ai primit doar găleata/pix/zahăr sau ulei, mărire 200lei la pensie, ca sa votezi PSD, ai luat teapa.
  Dacă scrii pe forumuri pro-PSD si nu ai deja 2-3 pensii și funcții bănoase – iar ai luat teapa.

 5. Nevasta/sotul, fiica/fiul, amanta/amantul, prietena/prietenul, lipitorul de afise, spaga – cam astea sunt singurele criterii de angajare in functiile de conducere bugetare, platite cu salarii nesimtite, fara concurs, in Romania sekuristo-mafiota condusa de Iohannis, PSD, PNL, UDMR, SRI, SIE, MApN, MAI etc.

 6. Ciuca semneaza numiri din randul militarilor si politistilor ieșiți la pensie.

 7. Ce va așteptați de la puiutul asta de torționar?

 8. Bagajele copii, pana nu închid ăștia granitele!

 9. PeeeSeeeeDeeee sufera de sindromul acut „fratele lui stanescu”, dancila, fiere-rea , volguta …

 10. Înainte de a intra în psd Rafila era medic fan-psd. După ce-a intrat în psd a devenit tot mai mult pesedist și tot mai puțin medic. Azi e numai pesedist, din medicul Rafila n-a mai rămas nimic.

  • Un mic amendament: rafila a tot intrat si iesit din psd. Nimeni nu-l intreaba cum de in 2010 era in psd ca apoi sa nu mai fie, desi in 2015 era consilierul personal al lui banicioiu, iar in 2029 zice ca a intrat in psd si Hopa SUS IN DEPUTATIE..
   CHIAR SA NU INTERESEZE PE NIMENI DESCALCIREA TRASEULUI CIUDAT, CEL PUTIN , IN psd al lui rafila, in ultimii 15 ani??? Nu mai zic de averea acumulata din munca la stat intr- o specialitate in care Nu practici CONSULTATII SAU OPERATII!!! rafila e microbiolog. Si totusi de unde atata avere???

 11. Sacul şi peticul. În curând în spitale nu o să mai avem medici, o să fie doar locotenenţi, maiori, colonei, chestori şi generali cu diplome de la Academia de Informaţii Patriotismul Naţional.

 12. NUMAI DINTRE EI! „VORBA” PENELISTILOR : PRIN NOI INSINE!