G4Media.ro

Prima rectificare, în secret, a ordonanței lăcomiei: Guvernul a anulat o prevedere…

Viorica Dancila conduce sedinta de Guvern, joi, 22 februarie 2018. Inquam Photos / Karina Knapek

Prima rectificare, în secret, a ordonanței lăcomiei: Guvernul a anulat o prevedere din OUG 114, care a blocat licitațiile cu fonduri europene, dar modificând un alt act normativ

Guvernul a operat săptămâna trecută, fără a anunța acest lucru, prima modificare la OUG 114/ 2018, dar fără a revizui efectiv respectivul act normativ, ci un altul, o ordonanță de urgență din 2017, care a fost modificată la rândul său anul trecut de ordonanța lăcomiei.

Practic, Executivul a eliminat o prevedere care a dus la blocarea licitațiilor cu fonduri europene după ce, prin OUG 114, mutase controlul înainte de publicare („ex ante”) al licitațiilor cu finanțare europeană de la Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), la autoritățile de management ale programelor operaționale (AM-uri).

Ce s-a întâmplat de fapt

În ședința de Guvern din 12 martie, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență nr. 16/2019, un act normativ neanunțat pe agenda ședinței.

Prin OUG16/2019 a fost modificată o altă ordonanță, OUG 98/2017, care mai fusese modificată o dată în decembrie 2018 prin ordonanța lăcomiei. Practic, modificarea adusă de OUG 16 a însemnat eliminarea unei prevederi introdusă de OUG 114 în OUG 98 – mutarea controlului ex ante al licitațiilor cu finanțare europeană de la ANAP la autoritățile de management.

  • Ce prevede OUG 16 / 2019: 
    • Alineatul 2 al articolului 5 din OUG 98/2017 (…) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se desfășoară la solicitarea autorității contractante pe bază de liste de verificare și vizează verificarea conformității cu dispozițiile legale aplicabile din punctul de vedere al regularității și calității”.
  • Ce prevede OUG 114 / 2018 (art. 75, alin. 2):
    • Art. 75. – 2. „(2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se desfășoară la solicitarea autorității contractante pe bază de liste de verificare și vizează verificarea conformității cu dispozițiile legale aplicabile din punctul de vedere al regularității și calității, cu excepția contractelor sau acordurilor cu finanțare europeană pentru care controlul ex ante se asigură de către autoritățile de management”.
  • Ce prevede OUG 98 / 2017 (art. 5 alin. 2):
    • ”(2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se desfășoară la solicitarea autorității contractante pe bază de liste de verificare și vizează verificarea conformității cu dispozițiile legale aplicabile din punctul de vedere al regularității și calității” (articol identic cu OUG 16/2019)

Situația a fost semnalată pentru prima oară de deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

”Final de poveste cu proști. După 3 luni blocarea licitațiilor pe fonduri europene introdusă prin OUG „lăcomiei” 114 a luat sfârșit. Guvernul a adoptat o nouă OUG cu nr. 16/2019 prin care abrogă prevederea introdusă prin OUG 114 care bloca licitațiile. Am scris prima dată în 9 ianuarie despre acest subiect: https://www.facebook.com/…/a.10003502201…/1621645944647828/… Iată că le-a luat 2 luni de negare ca să repare până la urmă trăznaia. Rovana Plumb, autoarea trăznăii, nega încă acum câteva săptămâni în Comisia de Transporturi că ar fi vreo problemă”, a scris Drulă pe contul de Facebook.

Cum a blocat ordonanța lăcomiei licitațiile cu fonduri europene

Printr-un articol introdus în OUG 114 chiar în timpul ședinței de guvern din seara de 21 decembrie 2018, Guvernul a mutat fără vreo consultare publică sau vreun anunț prealabil controlul înainte de publicare („ex ante”) al licitațiilor cu finanțare europeană de la Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), la autoritățile de management ale programelor operaționale (AM-uri).

Ulterior, mai mulți primari au început să se plângă că nu pot face licitații deoarece Autoritățile de Management le-au spus clar că nu au personal și proceduri pentru a face controalele. Ministerul Fondurilor Europene le-a dat asigurări că se vor face angajări acolo unde e nevoie și că „pe termen lung” măsura este una bună și că va duce la reducerea corecțiilor financiare și a birocrației.

Foto: Inquam Photos / Karina Knapek

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Guvernul s-a blocat ca oaia in maracini.

  2. Sa-i trimitem in sanctuar, sa se joace acolo!