G4Media.ro

Prima manga din Japonia generată de inteligența artificială: magie sau amenințare?

Pixabay

Prima manga din Japonia generată de inteligența artificială: magie sau amenințare?

Autorul unei manga care va fi lansat joi în Japonia recunoaște că are talent „zero” la desen: opera sa, prima din țară creată în întregime de inteligența artificială, ridică îngrijorări cu privire la locurile de muncă și la drepturile de autor în această industrie profitabilă, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Toate mașinile și creaturile futuriste din această manga science-fiction intitulată „Cyberpunk: Peach John” sunt opera programului Midjourney, un instrument de inteligență artificială care a apărut anul trecut și a uimit lumea, alături de alte programe similare, precum Stable Diffusion sau DALL-E 2.

Rootport – pseudonimul autorului – a produs manga de 100 de pagini în doar șase săptămâni, în timp ce unui artist consacrat i-ar lua în mod normal un an, spune el.

„A fost un proces distractiv, un pic ca și cum ai juca la loterie”, a declarat pentru AFP bărbatul de 37 de ani.

Rootport a introdus cuvinte-cheie precum „păr roz”, „băiat asiatic” și „jachetă”, iar mașina a venit cu imagini ale eroului poveștii în aproximativ un minut, deși chipul său este foarte diferit de la un desen la altul.

El a asamblat apoi cele mai bune rezultate pe o pagină de benzi desenate pentru a produce cartea, care este în întregime color, spre deosebire de manga „clasică”, și care face deja vâlvă pe internet înainte de a fi publicată.

Pentru autor, generatoarele de imagini bazate pe inteligență artificială au „deschis ușa persoanelor fără talent artistic”, atâta timp cât acestea au povești bune de spus.

„Incantații” magice

Rootport povestește satisfacția pe care a simțit-o atunci când instrucțiunile sale text, ca niște „incantații” magice, au generat imagini.

Programul Midjourney, dezvoltat în Statele Unite, a devenit rapid un succes mondial cu creațiile sale fantastice, uneori absurde și chiar înfricoșătoare, dar adesea surprinzător de sofisticate, invitând mulți artiști să își pună la îndoială talentul.

De asemenea, AI a provocat uneori controverse juridice, iar start-up-ul din spatele programului Stable Diffusion a fost dat în judecată pentru că și-a „hrănit” IA cu materiale protejate de drepturi de autor.

În Japonia, parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această problemă, deși experții spun că încălcarea drepturilor de autor este puțin probabilă dacă creațiile IA provin din simple comenzi text.

Alții se tem că tehnologia va afecta locurile de muncă ale tinerilor mangaka, iar platforma de streaming Netflix a fost criticată în ianuarie pentru că a difuzat un desen animat japonez cu decoruri generate de AI.

„Posibilitatea ca asistenții mangaka să fie înlocuiți” într-o bună zi de o mașină „nu este zero”, spune Satoshi Kurihara, profesor la Universitatea Keio din Tokyo, care a publicat în 2020 o manga asistată de AI împreună cu echipa sa.

Simțul umorului

„Nu văd AI-ul ca pe o amenințare. Cred că poate fi un companion grozav”, spune Madoka Kobayashi, un artist manga de peste 30 de ani.

AI poate „să mă ajute să vizualizez ceea ce am în minte și să-mi sugereze idei, pe care apoi încerc să le îmbunătățesc”, adaugă ea.

„Sunt convinsă că oamenii sunt întotdeauna mai buni” la imaginarea scenariilor, care sunt, de asemenea, foarte importante în manga, subliniază ea.

La Academia de Design din Tokyo, unde predă, Kobayashi își invită studenții să se uite la figuri pentru a-și îmbunătăți desenarea unor detalii precum mușchii sau pliurile hainelor.

„Imaginile cu inteligență artificială sunt grozave, dar mă atrag mai mult desenele umane, tocmai pentru că sunt „dezordonate””, spune Ginjiro Uchida, un student în vârstă de 18 ani.

Programele de calculator au probleme în a desena mâini sau fețe cu proporții deliberat exagerate, precum un mangaka adevărat, iar „oamenii au totuși un simț al umorului mai mare”, crede el.

Trei mari editori japonezi intervievați au refuzat să comenteze impactul viitor al AI asupra industriei manga.

Rootport se îndoiește că manga creată 100% de AI va deveni mainstream, dar „nu crede că nici manga realizată fără nicio AI va domina pentru totdeauna”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...