G4Media.ro

Prim-ministrul britanic Boris Johnson: „Faceți din cărbune istorie și treceți la surse…

foto: NTPL Tuticorin

Prim-ministrul britanic Boris Johnson: „Faceți din cărbune istorie și treceți la surse curate de energie”

„Raportul de astăzi constituie o lectură îngrijorătoare și este clar că următorul deceniu va fi esențial pentru asigurarea viitorului planetei noastre. Știm ce trebuie făcut pentru a limita încălzirea globală – transferați cărbunele la istorie și treceți la surse de energie curate, protejați natura și asigurați finanțarea schimbărilor pentru țările din prima linie”, a declarat prim-ministrul Boris Johnson despre raportul privind schimbările climatice publicat luni de ONU – IPCC.

Guvernul britanic, care a stabilit anul 2035 ca termen limită pentru reducerea emisiilor de carbon cu 78%, urmează să își publice în această toamnă strategia privind reducerea emisiilor britanice la zero în total până în 2050.

Zero net înseamnă reducerea emisiilor de carbon cât mai mult posibil, apoi echilibrarea oricăror degajări rămase, de exemplu prin plantarea de copaci.

„Marea Britanie este lider, noi de-carbonizăm economia noastră mai repede decât orice țară din G20 în ultimele două decenii”, a spus premierul Johnson.

„Sper că raportul IPCC de astăzi va fi un semnal de trezire pentru ca lumea să ia măsuri acum, înainte să ne întâlnim la Glasgow în noiembrie pentru summitul critic al COP26.”

Raportul a previzionat că planeta va atinge sau va depăși creșterea de temperatură de 1,5 grade Celsius față de perioada pre-industrială din secolul XIX – văzută ca un prag dincolo de care vor fi resimțite cele mai grave efecte ale încălzirii globale – în următoarele două decenii.

Aproape toate națiunile de pe Pământ s-au aliniat la obiectivele acordului climatic de la Paris în 2015, care își propune să mențină creșterea temperaturilor globale mult sub 2 grade Celsius în acest secol și să continue eforturile pentru a le menține sub 1,5 grade Celsius.

Ministrul britanic al afacerilor și energiei, Alok Sharma, președintele COP26, a declarat că unul dintre mesajele cheie ale raportului a fost că “viitorul nu este încă scris” și 1,5 grade Celsius este încă un obiectiv realizabil, deși avansează rapid.

Militantul ecologist Tony Bosworth, de la Friends of the Earth a declarat că angajamentul prim ministrului de a transfera cărbunele în istorie “ar trebui să cuprindă tot cărbunele”, inclusiv cel pentru industria siderurgică.

O cerere de aprobare a controversatei mine de cărbune cocsificabil din Whitehaven, Cumbria, nord-vestul Angliei, este în prezent luată în considerare, o decizie finală fiind așteptată la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2022.

surse: BBC, The Guardian

foto: NTPL Tuticorin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Păi și butoaiele de plutoniu nu poluează?

    • Nu polueaza boss, pt. ca tu cu ‘plutoniu’ nu ramai vreodata.
      Ramai cu izotopi de tot felul de elemente la maximul jumatatii masei atomice a plutoniului.
      Daca ati ‘cardi’ niste engleza si-ati da click pe ce link-uri va mai dau p’aici, oameni ati fi.

  2. Ei au dat dezlegarea, ei s-o stinga … Sclavageau milioane de oameni sa le faca cai ferate(si nu numai) pt. profituri colosale, acum, cu profitul s-o stinga. Intreaga Planeta.

  3. Ăsta-i viitorul .Ce bine că și Romania este aici !

  4. Ăştia ne tot mint că mai există un viitor, când toată planeta arde şi eliberează gigatone de CO2.

  5. Pe lângă autoturisme și termocentrale sunt mii de avioane ( de linie și mai ales private) și vapoare, iahturi,bărci cu motor, camioane, sute de milioane de tractoare indispensabile agriculturii mondiale,curse de mașini, sute de milioane de motociclete, motorete și scutere ( care poluează, fiecare, mai mult decât un autoturism, diverse alte sute de milioane de diverse utilaje cu motoare termice, grupuri electrogene fara de care mii de comunități, insule și capacități industriale nu pot exista și lista poate continua. Ce sursa de energie se preconizează pentru toate acestea? Să nu incepeti cu hidrogenul căci pentru producerea lui se consuma tot curent electric iar bateriile vor polua in circa 10 ani mai mult decât petrolul în 100. Eolienele furnizează o cantitate infimă de energie iar nuclearul este dezavuat .Probabil că ne vom întoarce la carul cu boi și corăbii cu pânze.Ca să nu mai vorbim de mersul eliberat de miliardele de vite crescute pentru carne și lapte. Concluzia? Mai este mult până departe.