G4Media.ro

Prețurile carburanților au depășit pragul de 7 lei, ceea ce va duce…

sursa foto: G4Media

Prețurile carburanților au depășit pragul de 7 lei, ceea ce va duce la o scumpire a alimentelor la raft cu 3-4 procente. Industria alimentară: vârful scumpirilor va fi atins în decembrie – ianuarie

Potrivit peco-online.ro, vineri in Bucuresti, un litru de benzină superioară a costat între 6.18 si 7,07 lei, iar un litru de motorină superioară a avut prețuri între 6,23 si 6,76 lei. Benzina standard a putut fi cumpărată cu prețuri între  06.03 și 6.42 lei, iar motorina standard cu prețuri între 6.06 si 6.26 lei. Cele mai scumpe benzinării sunt cele din nordul orașului (Șoseaua Odăi, Strada Nicolae Caramfil, Șoseaua Pipera-Tunari), iar cele mai ieftine au fost cele din sud (Șoseaua Alexandriei, Strada Turnu-Măgurele etc.).
G4Media.ro a verificat prețurile în mai multe stații situate în diferite zone ale capitalei și majoritatea se încadrează în marja de mai sus.
Analiștii economici spun că prețurile carburanților au crescut cu aproximativ 30% față de aceeași lună a anului trecut.
„Creșterea a pornit de la creșterea barilului pe plan extern, de la creșterea cheltuielilor pe care le au operatorii economici din zona de prelucrare a țițeiului, mă refer la creșteri de energie electrică, creșteri ale cheltuielilor de transport și evident, deprecierea monedei naționale. Din punctul meu de vedere este o creștere de 28% – 30% față de perioada anterioară a anului trecut”, a declarat Adrian Bența.
În timp ce transportatorii spun că inevitabil vor majora și ei tariful pe km, reprezentanții industriei alimentare estimează că prețurile produselor la raft vor crește cu 3-4 procente. Vârful maxim ar urma să fie atins undeva în luna decembrie, începutul lunii ianuarie.
„S-a mărit carburantul, transportatorii măresc prețul pe km. Mărind prețul pe km, se mărește prețul produsului la raft. Este un lanț pe care guvernanții văd că nu îl înțeleg. Toate sunt legate între ele. Este un lanț. Dacă rupem o verigă, se rupe lanțul.” a declarat Vasile Ștefănescu, reprezentant al unei organizații a transportatorilor.
„Prețurile pot crește cu 3, maxim 4 procente, numai raportat la creșterea prețului combustibilului. Dacă luăm în calcul toate celelalte influențe: energie electrică, gaze, preț furaje, preț cereale, deprecierea cursului valutar, pe medie putem ajunge la un 10 – 12 procente, cu creșteri mai mari în panificație, undeva la 25%, și eu cred și cu 20% la carne și procesate.”, a declarat pentru TVR,  Dragoș Frumosu, președinte, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Deși am cerut mai multor distribuitori de combustibili să ne explice cum justifică explozia prețurilor din ultima perioadă, până la această oră nu am primit niciun răspuns.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Hai, băi, câți cumpără benzină premium?!!!

    • mda fix acelasi lucru am vrut sa il observ si eu. articol clickbait. maine apare un articol ca painea a trecut pragul de 1000 de dolari, ca sa citesti apoi ca e vorba de o paine cu foita de aur si coapta pe statia spatiala. chiar ieri am alimentat si ma minunam unde a trecut de 7 lei

    • Cunosc și eu câțiva care baga premium.

    • Eu bag motorină premium de vreo 2 ani și vă spun că diferența este ca de la cer la pământ.

  2. La naiba cu economia asta de piata unde preturile, inclusiv costurile de epuizare a resurselor neregenerabile, sunt formate de oferta si cerere !
    Mai bine ne cumparam auto electrice ( Tesla, VW, Zoe) sau biciclete/trotinete electrice

  3. Ha ha ha. Un viitor fără combustibili fosili. Lasă că vine marfa la supermarket prin glovo cu trotineta electrica (verde). Pe câmp o sa se are tot cu trotineta electrica, tractorul diesel poluează prea mult.
    Uite asa vom vedea în curând ce inseamna foamete. Ma rog, pana se introduce carea artificiala făcută în laborator și delicatesele făcute din viermi și gândaci. Salamul cu soia de la Ceaușescu se va găsi la raionul „delicatese bio”

    • Dar p-aia cu eliminarea încălzirii cu lemne in Românica, ai auzit-o?!

    • nea marcelica , nu numai ca nu am auzit-o dar e si fake news , incalzirea cu lemne /biomasa e zero la degajarea de CO2 asa ca e incurajata , bagi dume de postac sa nu-ti rugineasca tastatura!

    • @marcel
      N-am auzit-o. Am citit-o. În pnrr. Îngheț plăcut!

  4. Multumiti „din inima” OPEC – arabasii si Rusia lui Putin ! Astia sunt banditii care s-au adunat intr-un MONOPOL si jecmanesc lu,ea (Jecmanirea Europei o fac cu ajutorul NEPRECUPETIT al germaniei – SIK KTIR Merkel & Co. ! – care ne-a procopsit cu Nordstream I si II !)