G4Media.ro

Preţul gazelor continuă să scadă în Europa graţie prognozelor meteo favorabile /…

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Preţul gazelor continuă să scadă în Europa graţie prognozelor meteo favorabile / Marți dimineața au scăzut cu 3, %, după ce săptămâna trecută s-au prăbuşit cu aproape 30%

Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au continuat să scadă marţi, în condiţiile în care vremea blândă de la sfârşit de an a redus îngrijorările cu privire la aprovizionare şi a permis creşterea stocurilor, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Preţurile de referinţă la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut marţi dimineaţa cu până la 3,6%, după ce săptămâna trecută s-au prăbuşit cu aproape 30%, în condiţiile în care temperaturile în Europa de Nord-Vest ar urma să rămână peste medie până după Anul Nou. Livrările abundente de gaze lichefiate, gradul de umplere peste medie a depozitelor de gaze şi diminuarea obişnuită a cererii de gaze din partea sectorului industrial la final de an contribuie la scăderea preţurilor de referinţă în regiune.

În jurul orei 10:38 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 0,8% până la 82,34 euro pentru un Megawatt-oră.

Temperaturile peste medie cumulate cu o producţie mai mare de electricitate a turbinelor eoliene au permis Germaniei să acumuleze gaze naturale în ultimele cinci zile, a informat preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller, într-o postare pe Tweeter. Acesta a adăugat că aceasta este o veste bună în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu gaze în 2023.

Potrivit Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa a crescut pe parcursul week-end-ului, de la 82,9% până la 83,1%, în condiţiile în care vremea blândă a permis ţărilor să depoziteze excesul de gaze.

Cotaţiile futures mai mici în Europa ajută şi la diminuarea presiunilor cu privire la preţul gazelor lichefiate pe piaţa din Asia. Cu toate acestea, traderii urmăresc cu atenţie orice semnale privind perturbarea livrărilor de gaze lichefiate ale SUA, principalul furnizor al Europei, după ce o furtună arctică a paralizat o mare parte din SUA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Preturi spot mici + livrari rusesti mult diminuate ca volum = incasari mult sub normalul perioadei pentru rusi. Combinat cu embargoul pe petrol ce abia a inceput sa intre in vigoare, rezultatul final e o gaura mare la bugetul Rusiei, tocmai cand eram mai mare nevoie pentru sporirea presiunii pe ucrainieni. Brusc, rusul a devenit dispus sa reia livrarile prin Yamal. Dar nimeni nu le vrea gazul.
    De asta o fi atat de disperat Putin de ameninta si cere negocieri in acelasi timp?

    • Nu cred. E minciuna. A spus piticul (celalalt, medvedev) ca gazele o sa ajunga 5000 dolari punga.

    • Nu-l crede pe piticul celalalt. Medvedev e un caz patologic de delirium tremens. Locul lui e intr-o camera capitonata, bine infofolit intr-o camasa cu manecile legate la spate.

  2. Iata ca este si aceasta „încălzire globala” buna la ceva – aduce mai putini bani rușilor.

  3. 11 grade unde locuiesc acum. Oricum eu încălzesc cu pompă de căldură să nu depind de gazul rusnac. La 11 grade randamentul pompei face să fie mai ieftin să încălzesc asa decat cu gaz.

  4. Rusnacule, nici macar vremea nu tine cu voi!!!

  5. Fata de acum un an, e la jumatate, fata de maximul din august (340 eur pe MWh) acum e mai putin de un sfert. Si o sa mai scada cand se termina iarna.

  6. Și în facturile oamenilor vor începe să scadă prin august…