G4Media.ro

Prețul cuprului, la cel mai scăzut nivel din 2020, pe fondul creșterii…

pixabay.com

Prețul cuprului, la cel mai scăzut nivel din 2020, pe fondul creșterii temerilor legate de o recesiune economică globală

Cuprul a suferit cea mai gravă prăbușire săptămânală a prețului său de la începutul pandemiei de coronavirus, un semnal dur al înrăutățirii stării economiei globale, scrie The Guardian.

Metalul a coborât sub 7.000 de dolari pe tonă pentru prima dată din noiembrie 2020, pe măsură ce temerile legate de o recesiune mondială au crescut.

Cotația cuprului la trei luni pe Bursa Metalelor din Londra a scăzut cu 2,8%, la 6.968 dolari pe tonă, iar indicele Bloomberg Industrial metals a coborât la minimul ultimelor 17 luni, pe fondul îngrijorărilor că inflația galopantă va reduce cheltuielile marilor producători.

Materia primă este cunoscută sub numele de „Dr. Cupru”, deoarece este un bun indicator pentru sănătatea economiei globale, fiind folosită ca materie primă într-o varietate de produse.

Prețul său a scăzut cu aproximativ 35% în ultimele patru luni, ștergând câștigurile realizate la începutul războiului din Ucraina. Traderii anticipaseră că acest conflict ar putea provoca o penurie de aprovizionare. Cu toate acestea, temerile legate de recesiune au cuprins de atunci piețele financiare, afectând cererea.

Rio Tinto, unul dintre cei mai mari producători din lume, a avertizat vineri că perspectivele economice globale se deteriorează din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, a înăspririi politicii monetare pentru a limita creșterea inflației și a restricțiilor Covid-19 din China.

Grupul anglo-australian a declarat că cererea din China, cea mai mare piață a sa, a „scăzut” în luna mai. Vineri, datele oficiale au arătat că creșterea economică a Chinei a încetinit brusc în al doilea trimestru.

Într-o actualizare sumbră a producției, Rio Tinto a declarat: „Prețurile pentru materiile noastre prime au scăzut în acest trimestru, pe fondul temerilor tot mai mari legate de recesiune și a scăderii încrederii consumatorilor”.

De asemenea, compania a avertizat asupra „slăbiciunii sentimentului consumatorilor” în Europa și asupra „potențialului deficit de energie”.

Joi, prețul petrolului a atins 95 de dolari pe baril pentru prima dată de la invazia din Ucraina. Cu toate acestea, cotațiile au urcat mai aproape de 100 de dolari pe baril, după ce au apărut informații potrivit cărora este puțin probabil ca Joe Biden să obțină vreo creștere a producției de petrol din partea națiunilor Opec în timpul călătoriei sale în Orientul Mijlociu.

Soni Kumari, analist la banca ANZ, a declarat: „Lucrurile par nesigure în China, care a fost singurul factor de stabilizare pentru materiile prime industriale, pe fondul creșterii riscului de recesiune în SUA și Europa”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...