G4Media.ro

FMI avertizează că Libanul se află într-un „moment foarte periculos”

sursa foto: Pixabay

FMI avertizează că Libanul se află într-un „moment foarte periculos”

Libanul, afectat de criză profundă, se află „într-un moment foarte periculos”, a declarat joi o delegație în vizită a Fondului Monetar Internațional, care a criticat progresul lent al reformelor necesare pentru a debloca împrumuturi de miliarde de euro, trnsmite agenția AFP.

Libanul și FMI au ajuns la un acord condiționat în aprilie 2022 cu privire la un împrumut de 3 miliarde de dolari, necesar pentru a salva economia sa, care se află în cădere liberă din 2019.

Dar, la aproape un an de la semnarea acordului de către Beirut, oficialii nu au promulgat încă schimbările substanțiale necesare pentru a da startul programului de finanțare de 46 de luni.

„Credem că Libanul se află într-un moment foarte periculos, la o răscruce de drumuri”, a declarat Ernesto Ramirez Rigo, care a condus delegația FMI la Beirut, avertizând că continuarea „politicii de inactivitate va lăsa Libanul într-o criză fără sfârșit”.

„Timpul a trecut, a trecut aproape un an de când am ajuns la un acord”, a adăugat Rigo, îndemnând liderii să implementeze rapid reformele.

În septembrie, FMI condamnase deja progresele „foarte lente” ale Beirutului în ceea ce privește implementarea acestor reforme.

Creditorul condiționase acordarea fondurilor de o serie de măsuri, în special de unificarea multitudinii de cursuri de schimb din țară, de o lege reformată a secretului bancar, precum și de restructurarea sectorului bancar și de punerea în aplicare a unor controale formale ale capitalului.

Pe măsură ce reformele trenează, valoarea de piață a lirei libaneze a atins luna aceasta minime istorice în raport cu dolarul american.

Lira a fluctuat la peste 100.000 față de dolar – o cădere amețitoare de la 1.507 înainte de criza economică din 2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...