G4Media.ro

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că este timpul pentru o soluție…

sursa foto: Facebook/ Tayyip Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că este timpul pentru o soluție cu ”două state” pe insula Cipru

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că a venit timpul să fie discutată o propunere realistă în ce priveşte o soluţie cu două state pe insula divizată Cipru, afirmând că parametrii discuţiilor actuale nu sunt sustenabili, transmite Reuters.

Ciprul este divizat din 1974, când armata Turciei a invadat partea de nord a insulei ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci ce viza anexarea la Grecia.

În 2014, Uniunea Europeană a admis în rândurile sale Ciprul, reprezentat de guvernul cipriot grec din sud, recunoscut internaţional.

Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Ankara.

Ultima încercare de reunificare a eşuat la mijlocul anului 2017, cele două părţi acuzându-se reciproc pentru aceasta.

Vorbind luni într-o conferinţă de presă comună cu ‘preşedintele’ cipriot turc Ersin Tatar la Ankara, Erdogan a spus că abordarea ciprioţilor greci a blocat tentative anterioare de găsire a unei soluţii.

‘Trebuie să se înţeleagă că nu se poate ajunge la niciun rezultat sub parametrii actuali ce urmează unui proces de negociere care a durat peste o jumătate de secol’, a afirmat Erdogan.

‘În acest stadiu, credem că începerea de discuţii pe baza unei federaţii va fi o pierdere de timp. Prin urmare, credem că o soluţie cu două state trebuie să fie adusă acum la masă, cu o propunere realistă’, a continuat el.

Turcia a mai afirmat anterior că un mecanism cu două state este necesar pentru soluţionarea problemei cipriote, dar a acuzat guvernul cipriot grec că nu intră în discuţii.

În conferinţa de presă, Ersin Tatar a afirmat că o propunere turcă de organizare a unei întâlniri informale cu participarea Turciei, Ciprului de Nord, ciprioţilor greci, Greciei şi ONU este ‘ultima şansă’ pentru un acord.

Naţionalistul Ersin Tatar a câştigat surprinzător alegerile ‘prezidenţiale’ din octombrie din Republica Turcă a Ciprului de Nord. El susţine soluţia cu două state suverane pe insula divizată, în vreme ce fostul ‘preşedinte’ Mustafa Akinci era partizanul unei reunificări a Ciprului sub forma unui stat federal.

Într-o decizie criticată de ONU, Grecia şi ciprioţii greci, Ciprul de Nord a redeschis parţial înaintea alegerilor accesul la staţiunea litorală Varosha, interzis de armata turcă după invadarea nordului insulei de către Ankara în urmă cu 46 de ani.

Erdogan a mai spus că va face o vizită în Ciprul de Nord pe 15 noiembrie şi vrea să participe la un picnic în Varosha.

‘Cred că va fi benefic să avem un picnic acolo toţi împreună. Vedem la televizor cum este acolo, dar vrem să o simţim personal. Cu voia lui Dumnezeu, vom face acest lucru’, a afirmat preşedintele turc.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Tayyip Erdogan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Erdogan are mare nevoie de o mare p*** atomica-n kur.

  2. Turcia trebuia sa fie demult doua state.

  3. Cred sincer ca o idee mult mai buna ar fi sa avem patru state pe teritoriul actual al Turciei, dintre care unul sa fie pentru kurzi, altul pentru armeni, altul pentru greci si altul pentru turci. Zona europeana ar trebui sa revina Grecilor iar zona asiatica impartita intre turci, armeni si kurzi.

    • Daca mai ramane Erdogan presedintele Turciei cred ca acolo se ajunge, ceea ce ar fi foarte bine. Kurzii merita si ei sa aiba o tara, iar armenii si grecii trebuie sa-si recupereze ce le-au confiscat turcii.

  4. Erdogan pare mai degraba un agent strain infiltrat la varful statului turc decat un turc autentic care vrea binele poporului sau. La viteza cu care arde toate podurile cu celelalte puteri de la SUA si Franta pana la Israel si Arabia Saudita, ma intreb spre ce zid isi indreapta tara acest adevarat kamikaze.

  5. Principalul criteriu de performanta al unei natiuni este demografia.

  6. Viitorul are multe ramificatii posibile.

    Intr-una dintre ele parasesc definitiv Bucuresti si o iau pe alt drum. Pentru ca nu e nimic pentru mine aici.

    daca , insa cineva are ceva de spus.

    acum e momentul sa o faca.

    pentru alta ramura posibila a Viitorului ..

  7. ca sa fim mai exacti ..

    ma ia si pe mine cineva

    „din mila” ?

  8. astept sa vina cineva la mine

    cealalta varianta este la fel de clara … plec.

  9. Este timpul ca Turcia sa fie data afara din NATO*, si fara Stramtori.
    * Celelalte State (cu exceptia Ungariei, care si ea merita data afara odata cu Turcia) pot face un document prin care, la unison, declara NATO actual incetat si inlocuit cu o alta alianta din care Turcia (nici Ungaria) nu mai fac parte.

  10. Mai întîi a luptat contra Siria, apoi contra Rusia (amintiți-vă de avionul doborît și de declarațiile belicoase), Grecia, Franța, SUA, acu’ luptă Erdogan contra a toată ONU; e clar, s-a dilit!

  11. Cred ca din nou se impune ca armata turca sa preia fraiele puterii din Turcia, la fel ca de mai multe ori in ultimul secol cand armata turca a jucat un rol progresist. Generalul Kenan Evren de pilda, a pus capat coruptiei endemice care pulveriza economia Turciei. Pe plan economic, Erdogan a avut unele merite incontestabile beneficiind si de o conjunctura internationala favorabile, dar efectele lor benefice le-a spulberat tot Erdogan de cand a devenit dictator al Turciei ( un fel de presedinte fundamentalist turc cu puteri absolute). Numai inlaturarea lui Erdogan poate sa mai salveze Turcia de la prabusire. Aspiratiile lui Erdogan de refacere a imperiului otoman sunt simple iluzii de om nebun de legat, cel care trebuie dus la balamuc este Erdogan, nu Macron.

  12. clasic: cand nivelul de trai scade ca p… dupa f…., ne apucam de cuceriri si alte chestii! bayetzii astia trebe scosi din Nato asap.