G4Media.ro

Președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță se vor întâlni la Chișinău…

Președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță se vor întâlni la Chișinău cu trimisul Kremlinului, Dmitri Kozak

Șeful-adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, va efectua o vizită de lucru, miercuri, la Chișinău. Kozak urmează să se întâlnească la Chișinău cu oficiali din Republica Moldova pentru a discuta temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse.

Președintele are prerogative pe partea de politică externă. Voi avea o întâlnire cu Dmitri Kozak. Vor participa și ministrul de Externe și vicepremierul pentru Reintegrare”, a declarat marți președintele Maia Sandu într-o conferință de presă.

Luni, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, l-a primit în audiență pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vașnețov. „Am efectuat un schimb de opinii privind principalele prioritățile pe plan bilateral. În context, am reiterat intenția noului Guvern de la Chișinău de a promova un dialog constructiv și reciproc avantajos cu Federația Rusă”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

Vizita oficialului rus vine imediat după formarea săptămâna trecută la Chișinău a unui nou guvern pro-european, condus de Natalia Gavriliță. Noua putere de la Chișinău a afirmat că dorește o relație de reciprocitate și respect cu Moscova. Anterior, mai mulți deputați ruși din Duma de Stat au declarat că Rusia va urmări atent situația din Moldova și la nevoie, în cazul în care Moldova va lua o poziție anti-rusă va activa „factorul transnistrean”.

Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat imediat după alegerile parlamentare de la Chișinău, pe 12 iulie, Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

La rândul său, Dmitri Kozak este un specialist al conflictelor înghețate, iar în ultimele decade s-a implicat în dosare importante din partea Kremlinului precum dosarul transnistrean, Cecenia și Ucraina.

Rusia menține între 1.500 – 2.000 de soldați în regiunea sepraratistă transnistreană din stânga Nistrului de circa trei decenii, o parte dintre aceștia aflându-se fără mandat în regiunea transnistreană. Rusia nu intenționează să-și retragă militarii, motivând că lipsa prezenței acestora în regiune va duce la reîncălzirea conflictului din partea Chișinăului.

Foto: Președintele Maia Sandu a vorbit, marți, în cadrul unui briefing the presă. Sursa/Captură live video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Putin are deja 1-0! Nici președintele Sandu, nici primul-ministru Gavriliță nu ar fi trebuit să accepte să se întîlnească cu Kozak. Sper măcar că vor folosi translator, că nu vor vorbi în limba rusă.

    • Asta e dlnimic altceva, decât părerea ta. Nu are Putin 1 – 0 doar pt. că noul guvern se întâlnește cu Kozak. Este exact invers! Ar fi fost 1 -0 pt. Putin, dacă noua putere ar fi refuzat orice întâlnire și dialog cu reprezentanții Rusiei, care astfel ar fi avut motiv să spună „Noua putere refuză dialogul cu Rusia și astfel, suntem în măsură să luăm măsuri!”.
      Trebuie peimiți la dialog pr. a afla ce anume doresc…
      Eu însă, consider că o mișcare deșteaptă a Moldovei, ar fi într-o primă fază, aducerea în țară a tuturor românilor (moldovenilor) din Transnistria; a celor care vor, evident. Apoi, renunțarea de facto la Transnistria, care e calul Troian al Rusiei și care doar rău a adus și aduce Moldovei. Astfel ar face exact ce au făcut rușii in Crimea, spunând că locuitorii ei vor să se uneasca cu Rusia. Așa le-ae da peste bot rușilor, lăsându-i fără motivul de imixtiune in Moldova: „Luați-vă Transnistria că noi nu i vrem!”. Ar rămâne astfel o „limbă” de pământ între 2 state „prietene” Rusiei 🤣😂🤣😂🤣😂

  2. Maia Sandu știe cel mai bine fum trebuie comunicat cu Kremlinul…

  3. Un subject de diacutie trebuie sa fie drepturile romanilor din Transnistria. Sa ceara eliberarea detinutilor politici din Transnistria. Sa ceara deschiderea scolilor cu predare in limba romana cu litere latine.

    Mai bine sa termine contractul cu Centrala Cuciurgan si sa cumparam energie din Europa pana scolile romanesti se deschid. Cam 25 – 30% din bugetul la Tiraspol vine din taxele platite de aceasta centrala. Si alte sanctiuni si chiar embargou pot pune presiune pe Tiraspol sa dea drepturi egale romanilor.

  4. E greu să ai vecini astfel de nații nesătule de pământ și apă..