G4Media.ro

Președintele Iohannis a promulgat legea privind construcția Autostrăzii Unirii într-o ceremonie publică:…

Președintele Iohannis a promulgat legea privind construcția Autostrăzii Unirii într-o ceremonie publică: Din acest moment, Guvernul trebuie să acționeze. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea

Președintele Klaus Iohannis a ales joi o modalitate inedită de a semna promulgarea legii privind construirea autostrăzii Iași – Târgu Mureș, supranumită și Autostrada Unirii. El a organizat o ceremonie publică la Palatul Cotroceni, simbolic desfășurată în sala Unirii, la care i-a invitat pe toți cei peste 70 de inițiatori ai proiectului de lege. La eveniment nu a fost prezent niciun parlamentar PSD.

În alocuțiunea susținută după semnarea decretului de promulgare a actului normativ, Klaus Iohannis și a explicat gestul: ”Am promulgat această lege în cadrul unei ceremonii publice ținute într-un loc încărcat de simboluri, această sală, Sala Unirii, tocmai pentru a transmite un mesaj cât se poate de clar: la 100 de ani de la înfăptuirea idealului național, guvernanții au obligația de a face unirea reală”.

Președintele a subliniat faptul că a fost nevoie de ”o presiune publică foarte puternică, venită în primul rând din exasperare”, pentru adoptarea legii.

”Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă, deși acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani. Vorbim, așadar, despre o perioadă extrem de lungă, în care este de neconceput că problema nu și-a găsit o soluționare. Prin indolența și amatorismul unor politicieni, această nevoie absolut legitimă s-a transformat într-o chestiune de securitate sau de siguranță națională”, a punctat șeful statului.

”Este, însă, trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanții să fie obligați să facă pași concreți. Nu acesta este scopul legiferării. Realizarea unor obiective de acest fel nu ar fi trebuit să aștepte o intervenție a Parlamentului, Guvernul fiind cel care deține toate pârghiile şi resursele pentru administrarea țării. Faptul că legiuitorul a ales să intervină în această problematică sancționează de fapt pasivitatea guvernelor de-a lungul timpului și a celui actual, în mod special, în realizarea unor obiective cruciale pentru dezvoltarea țării, în beneficiul românilor”, a mai adăugat el.

Președintele a subliniat că legea privind construirea autostrăzii Iași – Târgu Mureș este expresia voinței legitime a românilor care așteaptă realizări concrete, ”pe măsura momentului în care ne aflăm”.

”Politicienii trebuie să livreze ceea ce au promis, astfel încât românii să trăiască mai bine în țara lor. Așadar, este un moment foarte potrivit ca, în ajunul Centenarului Marii Uniri, să reflectăm serios la modul în care ne dorim să arate România viitoare. Suntem cu toții de acord că o Românie fără autostrăzi este o Românie condamnată la subdezvoltare”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis a transmis și un avertisment Guvernului să prevadă, în bugetul pentru 2019, banii necesari pentru construirea autostrăzii.

”Din acest moment, Guvernul are responsabilitatea legală să acționeze. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea. Așadar, avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească, cu prioritate, fonduri alocate pentru „Autostrada Unirii”. Mai mult, există sprijinul declarat din partea Comisiei Europene, există sprijinul societății civile, avem experți care și-au manifestat dorința de a participa la concretizarea acestui proiect. Vă asigur că voi urmări cu deosebită atenție demersurile pe care le va face Guvernul în această direcție, pentru că vorbim despre un proiect prioritar pentru milioane de români”, a subliniat el.

Legea privind realizarea ”Autostrăzii Unirii” Iași – Târgu Mureș a fost adoptată pe 7 noiembrie de Parlament cu 261 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

După ce inițiativa a fost adoptat luni pe articole de plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional, marți a fost decisă includerea acesteia pe ordinea de zi de miercuri cu un vot strâns, iar trei deputați ieșeni din PSD au votat pentru amânarea proiectului prin noi discuții în comisii. Ziarul de Iași i-a calificat pe cei trei ”trădători”.

Votul pentru proiect vine pe fondul creșterii tensiunilor dintre ieșeni și coaliția PSD – ALDE, acuzată că nu vrea să realizeze marile proiecte de infrastructură în zona Moldovei. De altfel, chiar marți seară ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb (PSD) a anunțat amânarea fără termen a construirii spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova, spitale ce trebuia terminate până în decembrie 2021.

Cei trei parlamentari ieşeni care au votat marți împotriva proiectului ce prevede construcţia autostrăzii A8, pe traseul Iaşi-Târgu Mureş, sunt Camelia Gavrilă, Vasile Axinte şi Vasile Câtea, transmite Ziarul de Iași.

Proiectul prevede construirea Autostrăzii Iași – Târgu Mureș (numită Autostrada Unirii) din bani publici, credite și fonduri europene în maximum 4 ani de la votarea proiectului (detalii aici).

Foto: presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Viorica Dăncilă este o jalnică victimă a vicleniei lui Dragnea.
  Ţine-ţi minte! Tudorel Toader este un nemernic alunecos şi un sofist de mare fineţe, care se gudură la binomul, Dragnea-Tăriceanu şi clicile lui. coordonate pe post de consilier personal a D-ei Primministru Viorica Dăncilă, de Darius Vâlcov !
  Eu îl percep ca un element foarte periculos, la dispoziţia manipulatorilor, educaţi cu metodele de tip „maskirovca” de origine euro-asiatică, cu origini potemkiene.
  Ştiţi bine că sofismul altoit cu manipulare a reusit să dărâme splendidul edificiu al DEMOCRAŢIEI ateniene, edificat de SOCRATE iar, în spiritul vorbei românului mucalit: „Orice faptă bună, nu va rămâne nepedepsită” , adverarii SĂI, abili manipulatori, precum pastorul moderator din massmedia românească, au folosit sofiştii, ca să convingă AGORA, că marele logician i-a smintit, atât pe tinererii cât şi pe seniorii, care frecventau grădinile ateniene, Liceum şi Academos, faptă considerată a fi o mare crimă socială, şi deci a fost convinsă AGORA să-l condamne să-şi bea bolul de cucută, ceea ce în demnitatea SA nu a putut refuza.
  Atunci SOCRATE s-a auto răstignit, deci a dovedit cu mult înainte, că a fost mult superior lui Iisus Hristos, care a fost răstignit de farisei şi sadukei. Dragnea şi Tăriceanu, din ce tagmă fac oare parte ? Şi totuşi SOCRATE a fost practic uitat, pe când Iisus Hristos, dipunând de propagandişti abili şi inteligenţi, cum s-au dovedit a fi apostolii săi, capabili să se răspândescă în special în vechiul Imperiu Roman, care se extinsese din orientul îndepărtat până la oceanul Atlantic, prim folosirea tipăriturii Bibliei, ca un suport de mass medie, au putut răspândit în toate continentele creştinismul. (Sâc) ! Vedeţi dece bolşevicii lui Lenin şi Stalin pe care unii apropiaţi ai coaliţiei PSD-ALDE, i-au admirat mult, în toate forurile de conducere, inclusiv în organizaţiile de bază, aveau un compartiment de propagandă ? Ştiţi bine că Stalin era pe cale sa absolve seminarul ortodox, şi nu s-a dat la o parte să folosescă unele principii ţnvăţate ! Evident în mod CRIMINAL ! Încetaţi să mai otrăviţi atmosfera politică din România ! Nu vă înhămaţi la RĂSTIGNIREA Grădinii Maicii Domnului ! PSD-iştii niciodată nu avut mână bună ! Asta s-a văzut la simulacrul de condamnare a comunismului în Parlamentul ROMÂNIEI precum şi ultimul referendum privind familia tradiţională ! Trebuie să se înceteze, să se mai otrăvească, atmosfera politică din România !
  Marota cu „protocoalele” este un sofism ordinar, şi va fi destrămat ! Grădina Maicii Domnului nu va fi lăsată pradă disperării şi domniei nemernicilor şi ticăloşilor !. Români oneşti, harnici, cu frică de păcatul încălcării moralei, a legilor ţării şi a bunei cuviinţe, care vă comportaţi ca nişte adrvăraţi creştini abţineţi-vă să participaţi la RĂSTIGNIREA României ! Amin !

 2. E buna aceasta autostrada pana la urma mai ales daca constructia ei este legiferata…

  Insa cata stupiditate sa te pozezi cu o mapa care prevede aceasta lege…ce mai, imagine ieftina si proasta pentru o hartie!

  Sa vedem realiatea peste 4 ani. Romanii nu au fost in stare sa managerieze autostrada care urma sa fie construita de firma notorie Bechtel darmite sa mai construiasca si aceasta autostrada a Unirii…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.