G4Media.ro

Victorie a Opoziției în Camera Deputaților: Legea privind construcția ”Autostrăzii Unirii” Iași…

Victorie a Opoziției în Camera Deputaților: Legea privind construcția ”Autostrăzii Unirii” Iași – Târgu Mureș a fost adoptată aproape în unanimitate

Legea privind realizarea ”Autostrăzii Unirii” Iași – Târgu Mureș a fost adoptată miercuri de Parlament cu 261 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

După ce inițiativa a fost adoptat luni pe articole de plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional, marți a fost decisă includerea acesteia pe ordinea de zi de miercuri cu un vot strâns, iar trei deputați ieșeni din PSD au votat pentru amânarea proiectului prin noi discuții în comisii. Ziarul de Iași i-a calificat pe cei trei ”trădători”.

Votul pentru proiect vine pe fondul creșterii tensiunilor dintre ieșeni și coaliția PSD – ALDE, acuzată că nu vrea să realizeze marile proiecte de infrastructură în zona Moldovei. De altfel, chiar marți seară ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb (PSD) a anunțat amânarea fără termen a construirii spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova, spitale ce trebuia terminate până în decembrie 2021.

Cei trei parlamentari ieşeni care au votat marți împotriva proiectului ce prevede construcţia autostrăzii A8, pe traseul Iaşi-Târgu Mureş, sunt Camelia Gavrilă, Vasile Axinte şi Vasile Câtea, transmite Ziarul de Iași.

Proiectul prevede construirea Autostrăzii Iași – Târgu Mureș (numită Autostrada Unirii) din bani publici, credite și fonduri europene în maximum 4 ani de la votarea proiectului.

Liderii asociaţiilor „Moldova Vrea Autostradă“ şi „Împreună pentru A8“ au anunţat că vor avea azi reprezentanţi la Palatul Parlamentului, într-unul din balcoanele rezervate publicului, la votul final pentru Autostrada A8.

Guvernul Dăncilă a anunțat oficial că nu susține proiectul de lege inițiat de zeci de parlamentari din toate partidele politice (Vezi aici parcursul legislativ al proiectului).

Mihaela Munteanu, unul dintre liderii mișcării civice Împreună pentru A8, a declarat pentru G4Media.ro. ”mi-am luat concediu, plec pe banii mei, mă scol cu noaptea în cap și merg 400 km să îi vad la lucru. Deputații români, în special cei din Moldova, ar trebui să facă ceea ce trebuie, la votarea legii privind construirea autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Asociațiile „Moldova Vrea Autostradă” și „Împreună pentru A8” vor fi acolo. Guvernul Dăncilă a dat aviz negativ acestui proiect de lege, deputații pot corecta nedreptatea! Nu vom uita cum votează fiecare, după cum nu vom uita nicio acțiune împotriva dezvoltării Moldovei. Dacă Legea Autostrazii A8 trece, e începutul. Finalul e când străbatem în mașină autostrada, așa că nu ne oprim”.

Potrivit proiectului, iniţiat de parlamentari ai PMP şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii şi va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiţii.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional pentru acest act normativ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

 1. Perfect! Acum trebuie sa urmarim detaliile implementarii pas cu pas. Multi vor incerca sa tergiverseze lucrarile sau/si sa obstructioneze vizibilitatea deciziilor de lucru pe parcursul proiectului. Trebuie aduse permanent toate dovezile pe masa, incat sa se ia cea mai buna decizie pe fiecare detaliu important.

 2. A8 este pentru toata Romania, nu doar pentru Moldova.
  Cand incepe sa se dezvolte Moldova, se dezvolta toata Romania in mod si armonios si accelerat.
  Odata „descatusata” Moldova va fi un exceptional motor de dezvoltare a Romaniei.

  • si eu sunt din iasi, dar sa nu exatgeram totusi. Putin probabil ca moldova sa ajunga in secolul asta motorul de dezvoltare romaniei. Insa, cu cat se dezvolta mai mult fiecare regiune, cu atat romania e mai dezvoltata per total.

  • Am spus UN motor de dezvoltare.
   Sunt Moldovean dar nu sunt din Iasi.
   Am studiat in Iasi, si am avut proiecte in Iasi.
   Romania trebuie sa aiba mai multe motoare de dezvoltare.

  • Da doresc autostrada A8, dar motor al dezvoltării României nu este și nici nu o văd să fie. Vise.

 3. In fiecare an in buget se vor aloca fonduri pt plata paznicilor viitoarei autostrazi (pardon, soselei rapide sau cum ii zice)…

  PS. Si s-a rezolvat si cu „victoria” opozitiei ! 😉

 4. speram ca doar asta ne-a ramas, dar minuni sigur nu se vor intampla

  • In orice caz, felicitari asociaţiilor „Moldova Vrea Autostradă“ şi „Împreună pentru A8“, ca a lor e victoria (daca o sa fie pana la urma vreuna), nu a opozitiei!

   Daca nu faceau deranj, nu se intampla nimic.

   Felicitari, inca o data!

 5. „spitale ce trebuia terminate până în decembrie 2021”

  Trebuia să mai insistați voi pe limba română un pic…

 6. …de la firul ierbii un spriridus ghidus este in culmea fericirii !!!…DEja vad cu ochii mintii Autostrada si viitorul prosper pe care o va genera pt toti !…Sunt fericita pana la cer ca ati reusit , oameni buni , deputatii tarii sa faceti ceva maret pt tara in sfarsit in AN CENTENAR !!!…Vedeti ca se poate , oameni buni , sa fim grozavi si sa ne decidem destinul prosper daca avem vointa si determinare ?!

  …MOLDOVA VREA AUTOSTRADA ! – vedeti acum ca stradania , tenacitatea , vointa si credinta ca UNITI suntem PUTERNICI cand ne DORIM BINELE TARII functioneaza ?! Fortele BUNE lucreaza mereu pt BINELE poporului !…UNITI in AN CENTENAR – ce minunat !!!

  …261 de deputati responsabili au pus o borna istorica pt viitorul tarii ! Tot respectul din lume pt acesti 261 de deputati care au scris istorie pt tara , pt initiatorii proiectului – PMP si pt reprezentatii tuturor partidelor care au semnat si sustinut intr-un deplin consens , armonie si hotarare AUTOSTRADA MOLDOVEI , Autostrada A 8 , AUTOSTRADA UNIRII !…Chiar o construim , nu-i asa ?!…Chiar o facem , oameni buni ?!…E un moment istoric ! UNIM ROMANIA ! UNIM ROIMANIA in AN CENTENAR si CONSTRUIM Romania BINE pt urmatorii 100 de ani ! …Minunat !….BRAVO MODOVA ! …Ati REUSIT !!!….

  • Aiurea, vor fura ce vor putea si nu va ramane nimic. E vorba de PSD aici, mincinosi consacrati.

  • Unii au fost responsabili. Altii au votat dupa cum au vazut ca bate vantul.

 7. Oare cineva la Kremlin tuseste nervos?
  sunt ceva telefoane cu prefix +7 catre 2 adrese din Kisellef: „BAA, ce-ati facut? Asa ne-a fost vorba?
  Mos taricene, pune mana si FA-TI TREABA, ca nu pupi nimic de Sarbatori!!”

 8. Toate bune si frumoase, dar aceasta lege nu are mai multa valoare decat hartia pe care va fi scrisa. Decizia de executie a unui proiect sau altul apartine puterii, ei bine, da, executive!

 9. Asa se fac autostrazile si in Germania ce va mirati.

 10. „Victorie a Opoziției ” ??
  Vad ca a fost unanimitate ..

 11. a fost o victorie a opozitiei impotriva guvernului.