G4Media.ro

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cere Curții Constituționale să îl scape…

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale Robert Cazanciuc

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cere Curții Constituționale să îl scape pe Tăriceanu de cel mai recent dosar penal, deschis pentru că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a ÎCCJ privind demiterea unui senator PSD găsit incompatibil

Președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a sesizat vineri Curtea Constituțională (CCR), la solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu, revendicând un conflict juridic cu Ministerul Public, după ce procurorii au deschis un dosar penal în care este cercetat și liderul ALDE pe motiv că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind demiterea senatorului PSD Cristian Marciu, găsit incompatibil.

”Niciunui membru al Parlamentului nu îi poate fi impusă o anumită conduită în exercitarea opțiunii de vot. Punerea la dispoziție a unor documente întocmite în timpul derulării dezbaterilor parlamentare în care este analizată orice solicitare a unei autorități publice, reprezintă o formă de imixtiune și de încercare de control a activității și procedurilor parlamentare, în condițiile în care acestea se finalizează prin votul liber exprimat de senatori. și-a arogat competența de a exercita un control judiciar asupra modului de derulare a unor proceduri parlamentare, realizate conform Regulamentului Senatului, de către președintele acestei Camere legislative, de Biroul permanent al Senatului, precum și de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări. Actele procedurale îndeplinite în conformitate cu prevederile regulamentelor parlamentare nu pot face obiectul controlului organelor Ministerului Public, acestea fiind modalități prin care Camerele Parlamentului își îndeplinesc rolul constituțional și își desfășoară lucrările în temeiul și potrivit propriei autonomii organizatorice și funcționale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Senat.

”Efectuarea urmăririi penale față de Președintele Senatului, în funcție în anul 2017, pentru acte de procedură parlamentară, respectiv nesupunerea votului plenului Senatului a încetării de drept a unui mandat de senator validat în 2016, pentru care Agenția Națională Integritate a emis în 2012 un raport de evaluare privind incompatibilitatea acestuia cu exercitarea funcției de consilier județean în perioada 2008-2012, rămas definitiv în 2015, reprezintă un fapt fără precedent, o încălcare a regimului separației puterilor în stat”, se mai arată în sursa citată.

Pe 30 martie, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat conducerii Senatului să sesizeze Curtea Constituțională cu un conflict juridic între Parlament și Parchetul General susținând că procurorii ”se amestecă direct” în activitatea parlamentară pentru că anchetează motivele pentru care un senator PSD cu decizie definitivă de incompatibilitate din 2015 mai este încă în funcție, deși legea prevede clar că el trebuia să își piardă mandatul.

În acest dosar Călin Popescu Tăriceanu este suspect de comiterea a două infracțiuni, abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, deoarece, în calitate de președinte al Senatului, ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiției – constatarea pierderii calității de senatorul social-democrat.

Tăriceanu a fost citat până acum de două ori la Parchetul General, prima oară în ianuarie, ultima oară pe 10 martie, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea suspect în acest dosar penal.

Potrivit surselor citate, solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu de sesizare a Curții Constituționale figurează pe ordinea de zi a ședinței Biroului Permanent al Senatului, programată să înceapă la ora 12:00.

El acuză Parchetul General de ”încălcarea gravă a principiului constituțional al colaborării instituționale loiale între autoritățile publice” pentru că a cerut în mod repetat Comisiei juridice a Senatului de a preda procurorilor documentele referitoare la dezbaterea privind mandatul senatorului PSD Cristian Marciu. Social-democratul a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă, iar în martie 2017 Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să constate încetarea calității de parlamentar a acestuia. Vreme de trei ani însă solicitarea ANI a rămas fără niciun răspuns din partea Senatului, ceea ce a dus la deschiderea de către Parchetul General al dosarului penal în care Tăriceanu are calitatea de suspect.

”Consider că acest amestec al unei structuri a Autorității Judecătorești în derularea unei proceduri regulamentare în Senat nu este o simplă interferență funcțională în activitatea parlamentară a unei comisii permanente a Senatului, ci o încălcare gravă a rolului constituțional al Parlamentului ca organism reprezentativ suprem al poporului”, a transmis Tăriceanu, într-o adresă, Biroului Permanent al Senatului, consultată de G4Media.ro.

”Activitatea unei comisii permanente se desfășoară cu un anumit grad de flexibilitate, iar durata îndeplinirii acesteia ține de specificul activității respective”, motivează Tăriceanu blocarea vreme de trei ani în Comisia Juridică a Senatului a solicitării ANI de încetare a mandatului senatorului PSD Marciu.

Context

G4media.ro a dezvăluit în exclusivitate, pe 8 ianuarie, că un dosar penal deschis de Parchetul General i-ar viza pe fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), şi pe senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu.

Senatorul Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Giurgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.

De altfel, în martie 2017, la doi ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.

Cu toate că se împlinesc 5 ani de la nerespectarea deciziei judecătorești definitive a Înaltei Curți, Cristian Marciu este și acum senator PSD.

În schimb, fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este vizat de acuzațiile de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale. El a fi refuzat vreme de doi ani și jumătate – între data cererii ANI (6 martie 2017) și data demisiei sale de la conducerea Senatului (2 septembrie 2019) – să pună în aplicare decizia Justiției.

Contactat de G4media.ro, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a decis pe 4 feb 2019 să trimită solicitarea Agenției Naționale de Intergritate Comisiei juridice a Senatului.

”Până la data încetării mandatului meu nu se primise niciun răspuns”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu pentru G4Media.ro.

Foto: Senatorul PSD Robert Cazanciuc și președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu (ex-PSD). Sursa: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. prieten bun cu ponta=o alta lichea!!!
    deci deciziile nu sunt decat pt iohannis definitive si executorii. pt tariceanu nu.

    • Ce i mai place lu Tariceanu cu #ciumarosie …. Oare de ce ?! :))

    • De ce fac pe prostii procurorii ?
      De ce nu-i trimit in judecata pe infractorii din parlament, care sunt acuzati de alte fapte, decat declaratii politice in parlament ?
      Parlamentarii au imunitate doar pentru declaratiile politice, facute in parlament.
      De ce mai cer procurorii incuviintarea parlamntului pentru restul infractiunilor pe care le comit parlamentarii ?

  2. cazanciuc vrea nerespectarea legii, care orice psdist

    • Tăriceanu, in calitate de presedinte la APIA – ăia cu importurile de mașini poluante – a schimbat din Parlament cum a vrut profitul lor OG 82/2000 a prietenilor de la RAR

  3. CCR, acest brat armat al PSD.

  4. Cazanciuc cere ????????????

  5. ma intreb daca din poligonul Midia Navodari s ar putea lansa un Patriot catre Cladirea Aceea care si a pierdut sensul de Casa Poporului, a devenit Casa Penalului

    • Cladirea nu are nici o vina, ar putea fi transformata intr-un muzeu de exemplu care sa aduca bani la buget. Doar locatarii trebuie eliminati

    • Se poate, dar e pacat. Cladirea nu este a lor. Ei doar au furat-o, ca tot ce au „agonisit” de-a lungul vietii.

  6. i-auzi … da nu-i ceri si CC-ului .. pardon CCR-ului sa ii stearga toate condamnarile lui dragnea si sa il faca faraon absolut? … Pentru cei mai tineri: CC = comitetul cental al partidului ..

  7. Juristul cazanciuc ar trebui sa explice care este conflictul de natura constitutionala si intre care 2 parti, ca sa justifice sperantele albirii ipochimenului traduceanu de catre ccr (curtea coruptilor din Romania).

  8. pe romanescte: daca esti parlamentar poti face absolut orice … poti inalca orice lege … chiar daca esti condamnat definitiv … chiar daca esti declarat de judecatori ca nu mai esti parlamnetar .. tu tot ce vrei faci .. observati cum acesti borfasi se cred deasupra absolut oricarei decizii definitive si asupra oricaror legi …

    intelegeti acuma de ce alegerile parlamentare sunt cele mai importante alegeri? .. Finndca acolo se pun oameni care se cred deasupra oricarei legi si oricarei decizii definitive ….

  9. Ce-i aia Președinte interimar cu lunile la o camera a Parlamentului?!
    Toate instituțiile își bat joc de norodul roman!

  10. ”Niciunui membru al Parlamentului nu îi poate fi impusă o anumită conduită în exercitarea opțiunii de vot”. Borfasi, ca intotdeauna. I s-a impus lui Tariceanu sa voteze cu da sau cu nu? Evident, nu. Lui i se imputa tocmai faptul ca NU a creat, prin supunerea la vot, posibilitatea ca orice senator, printre care el insusi, sa voteze in ce fel dorea. Plus ca invocarea presupusei imixtiuni este chiar o incalcare a separatiei puterilor, profiland Parlamentul ca stat in stat, liber la incalcarea legilor tarii.

    • Era necesara explicatia aceasta scurta si clara pt a pricepe si postacimea pesedista despre ce e vorba !

  11. Fiul de turnator Tariceanu, care a sustinut cot la cot alaturi de Psd si Udmr distrugerea independentei justitiei primeste un ajutor binemeritat din partea super infractionalului Psd. In spiritul tov. dan voiculescu care afirma cu spume si inflacarare( si ca un adevarat infractor) ca ”nu avem toata puterea pana nu avem si justitia.”
    Au transformat ccr in cateaua si in capra lor!
    Rusine CCR! Veti plati si voi si Tudorel Toader caruia nu-i pute gura si nici rahatul.

  12. Mai zilele trecute, miercuri dupa masa la emisiunea Buna Romania de la B1TV, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Alfred Simonis a explicat asa „Miercurea alba” cand PSD a pus pe Ordinea de zi a Camerei Deputaților, și a RESPINS 7 Inițiative de modificare a Codurilor penale în favoarea infractorilor: intrebat de Razvan Zamfir cum explica RESPINGERILE pe banda rulanta ale Proiectelor PSDiste, care anterior aveau Avizele POZITIVE de la Comisiile dominate de PSD, Alfred Simonis a raspuns senin: „Au fost decizii ERONATE, acum e ALT PSD”!!
    La care Razvan a spus: Auzi, e „alt” PSD acum, desi Ciolau era mana dreapata a lui Dragnea, Serban Nicolae era si el langa Dragnea, Florin Iordache ce sa mai spunem, mai lipsea sa ne spuna Dl Simonis ca el a participat si la protestele #REZIST”!!
    Asta e ACELASI PSD, Dle Alfred Simonis si dle Marcel Ciolacu(si Ciolacu a explicat de N’spe ori ca ACUM e „ALT PSD”, indepartandu-se la TV de PSDragnea, desi la Camera Deputatilor Ciolacu era Numarul 2 DUPA Dragnea!), ACELASI PSD care apara INFRACTORII si care face ceva pe LEGILE din Romania!!
    Sa iasa Ciolacu, sa iasa Alfred Simonis si sa ne explice cum acest „ALT PSD” face fix la fel ce-a facut celalalt PSDragnea!!
    Javre ordinare!!!

    • Am văzut! M-am distrat pe cinste!
      Simonis asta este un lup tânăr foarte, foarte periculos. Ochii pe el!

    • alt psd innseamna un psd condus de securisti ,care voteaza ce vor securistii!!! nici nu mai conteaza cine castiga alegerile, ca au aceeasi papusari!

  13. Cum adica „la solicitarea lui Tariceanu”??!!
    Dar, in NUMELE Senatului, dl Cazanciuc are Dreptul de a DECIDE el singur o astfel de Cerere catre CCR, nu era necesar un Vot in Senat pentru o asemenea Cerere catre CCR?!
    Mi se pare aiurea, cred ca TREBUIA Vot in Plenul Senatului, chiar daca PSD are majoritate in Senat, dar sa vada Romanii ca PSD are aceleasi apucaturi, desi PSDeii ne aburesc zi de zi, de fiecare data cand trebuie sa-si spele pacatele, ca ACUM e „ALT PSD”, debarasandu-se de PSDragnea unde TOT ei erau in PSDragnea, lipseste Dragnea, plecat la relaxare la Rahova, in rest sunt TOT ei!!
    Javre ordinare!

  14. Cazanciuc e ala care a absolvit fac de Drept a fost numit procuror dar nu a apucat sa faca un act de urmarire penala la viata lui de magistrat pt ca, nu se stie cum, a inceput sa ocupe fel de fel de functii in cadrul Parchetelor, functii tot mai departate de menirea unui procuror ! Pe scurt a devenit un sefulet, apoi un sefisor si, in fine un sefuloi (Procuror General adjunct al PG) !
    Apoi parlamentar si uite, tocmai asta care nu mai stie care este diferenta intre cercetare penala, si urmarire penala vrea sa faca ordine intre politicieni si magistrati !

    PS. De cand si-a lasat barba, in speranta ca o sa inceapa lumea sa il ia in serios, arata tot mai bou !

    • Nu și-a putut desfășura activitatea de procuror pentru ca nu se putea face înțeles la cum bolboroseste când vorbeste!

    • @Su ! Gresesti !

      cred ca se gandeste cum sa il intampine pe Isus la A II a Venire pe Pamant ! ( insa nu stie ca Isis stie ce este Ciuma Rosie ! )

  15. Corb la corb și nemernic la nemernic nu-și scoate ochiul.
    Până nu se va schimba Constituția și nu va fi realizată una nouă cu reguli clare în care sa se specifice că nimeni nu e mai presus de lege, ne vom face degeaba nervi citind astfel de articole.
    Sau mai există varianta să ne facem singurei legea. Hai că putem.

    • Nu chiar asa de simplu, pentru ca nu se supune la vot executarea unei sentinte judecatoresti, nici chiar in parlament. Tot ce trebuia sa faca tariceanu -si acum cazanciuc-era sa puna pe ordinea de zi a unei sedinte constatarea incetarii calitatii de senator a individului. Nu a pus-o, fix printr-un abuz de putere. Asa cum nici cazanciuc nu o pune. Moment in care toate voturile din senat luate cu exact jumatate +1 sunt chestionabile. Orice persoana care are un interes pe o lege trecuta de senat in acest fel poate ridica problema constitutionalitatii legii, pt ca ea a fost adoptata cu incalcarea legii si a Constitutiei.

    • Si in Constitutia asta scrie ca nimeni nu e mai presus de lege si ca cetatenii beneficiaza de aceleasi drepturi si au aceleasi obligatii, fara discriminare si fara privilegii. Si?! De ex, toate legile ce prevad pensii speciale, cu exceptia celor militare, creeaza privilegii. Dar ccr a decis ca e neconstitutional sa anulezi aceste privilegii.
      Problema mare e la ccr, doar una secundara e la Constitutie.
      In speta asta cu Tariceanu si iccj ar fi putut sesiza ccr, dar n-o va face. Ghici de ce?!

  16. Ce i mai place lu Tariceanu cu #ciumarosie …. Oare de ce ?! :))

  17. Interventia este abuziva si este caz de cercetare penala ptr. trafic de influenta ,. Cum isi permit acesti „luptatori ai democratiei” platiti cu multi bani din munca romanilo, sa solicite favoruri de incalcarea legii, prin „sugerarea interpretarii acesteia” . Terminati odata cu hotiile , ca suntem satui de aranjamentele voastre obscure .

  18. De necrezut, cum reușește marțafoiul ăsta arogant CPT să se strecoare printre fărădelegi, fără să-l atingă niciodată, nimic.
    Despre dosarul deschis la solicitarea autorităților judiciare austriece (care vizează obținerea a 800.000 de dolari, foloase necuvenite) nu se mai aude nimic, pentru că Parlamentul României e scut pentru hoți. Imunitatea parlamentară ar trebui să dispară într-o țară a jafului, în care „politician hoț” a ajuns să fie pleonasm.

  19. Doar MU*E meriti , cazanciucule !!

    Tu si mizeria aia de tariceanu !!

    FMM !

    • ii face tericeanu institut de sinecuri si cazanciucului. i-a facut constantinescului. ca nu e din banii lui, ai tericeanului. institutul de sinecuri levantine are un buget. care a inceput sa creasca precum fat-frumos, cel din povesti, intr-un an cati alti-n zece.

  20. Asta e politica partidului: Totul pentru infractori ! Totul pentru infractori ! Totul pentru infractori!

    justitia dornenilor si tudoreilor e pres sub talpa mare si groasa a partidului.

    Sinisitrul tericeanu, tucalarul politic al lui dragnea…

  21. tariceanu: ”Activitatea unei comisii permanente se desfășoară cu un anumit grad de flexibilitate, iar durata îndeplinirii acesteia ține de specificul activității respective”. 3 ani pt o punere pe ordinea de zi?!? lasa oaia jos, ca latra.

  22. Greu de inteles.Nu toti suntem egali in fata Legii??Cazanciuc ,mare jurist este un mare iuda daca solocita favorurii pentru senilul Tariceanu 1Daca este o stire reala atunci nici Cazanciuc nu trebuie sa scape fara dosar penal!!Cere favorizarea unui batran infractor!!!Tariceanu nu este la prima sfidare a Legii!!Nu este un bun si onest parlamentar,nu poate fi un exemplu ,bun de copiat!!

  23. Si la voi se poarta cenzura??De cand aparati Iudele??

  24. Parlamentul l-a scapat de curind pe Tariceanu pt o mita de de 800 de milioane de Euro. Si sa nu uitam afacerile Citroen si Rompetrol. Partidul sau ALDE e format din cei certati cu legea di scapati tot de Parlament: Vosganian, Chiritoiu…

    Despre Cazanciuc ce sa mai zici dupa ce a aparat deciziile PSD/CCR/TudorelToader in epoca Dragnea…

    S-o face oare dreptatae vreodata pi.cite au fost furate in acesti 30 de ani?

  25. Si Seful PSD , vorbea de o alianta .. Pai cu cine faci tu alianta , tovarasu , cu de-alde astia certati cu legea , care umbla cu caciua in mana pe la politrucii CCR sa-l ierte pe longevivul traseist profitor al politicii romanesti ?