
EXCLUSIV Nouă angajați dintre cele 147 de posturi restructurate la Senat s-au transferat la Primăria Sectorului 1 / Un transferat a ajuns la ANAF: venit de 14.100 lei brut lunar/ Un post a fost ”eliberat prin decesul unei persoane” / Ce spune acum Bolojan
20% dintre cele 45 de transferuri de la Senat în timpul restructurării a 147 de posturi de la această instituție au avut loc la Primăria Sectorului 1 și la o instituție subordonată a acesteia. Un alt fost angajat al Senatului a ajuns la ANAF, unde are un venit brut lunar de peste 14.000 de lei. Unul dintre cele 147 de posturi restructurate a fost eliberat ca urmare a decesului unei persoane. Aceste detalii despre modul cum a avut loc reducerea de posturi de la această cameră a Parlamentului provin din răspunsuri oficiale ale Primăriei Sectorului 1, ANAF și Senatului. Luna trecută, G4Media.ro dezvăluia faptul că 45 dintre cele 147 de posturi restructurate (circa o treime) reprezentau, în fapt, transferuri la alte instituții publice al căror nume Biroul de Presă al Senatului a refuzat să îl comunice.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
G4Media.ro a reiterat cererea într-o adresă ulterioară, răspunsul fiind generic: ”ministere, agenții, autorități, case de pensii, primării, consilii județene”. ”(…) un primar care face reducere de personal, iertați-mă, nu este polițistul posturilor vacante din serviciile deconcentrate ale statului dintr-un județ. Și dacă personalul care s-a redus de la Primăria Oradea s-a dus la Agenția de Muncă, la ITM sau la alte structuri, e de vină primarul că a făcut reducerea sau sunt de vină alții că au ținut rezerva de posturi vacante ca să aibă o piramidă a funcțiilor, să aibă mai mulți șefi şi să mai aibă vreun post care să-l primească pe acolo?”, a fost declarația actualului premier Ilie Bolojan, la finalul lunii iunie, la o întrebare G4Media.ro pe subiectul transferurilor, o inițiativă a sa din timpul mandatului de președinte al Senatului.
Context
În luna mai, președintele în funcție al Senatului, Ilie Bolojan, anunța că ”În aceste zile s-au finalizat toate procedurile legate de reducerea personalului Senatului, ca urmare a deciziilor adoptate la începutul anului.
Din cele 796 de posturi, au rămas 649 (…) Diferența dintre fondul de salarii necesar inițial, de 93,9 milioane de lei anual, și cel pentru posturile reduse, de 76,4 milioane de lei anual, este de 17,5 milioane de lei – adică aproximativ 3,5 milioane de euro.
Aceasta este suma care va fi economisită într-un an, ca urmare a acestei reorganizări – o economie de peste 18% din fondul de salarii. Poate nu pare o economie mare, dar în trei ani înseamnă un pasaj într-o intersecție aglomerată din București, valoarea estimativă a unui pasaj rutier fiind de 10 milioane de euro. Gândiți-vă că astfel de reduceri se pot face la multe instituții și calculați câte pasaje s-au pierdut până acum.”
La finalul lunii iunie, pe baza unui răspuns al Biroului de Presă al Senatului, G4Media.ro dezvăluia faptul că circa o treime (30,6%) dintre cei 147 de foști angajați au rămas în sistemul public, transferându-se la instituții bugetare, iar alte 27 de posturi – 18,3% – erau vacante la momentul reorganizării. La acel moment, Biroul de Presă al Senatului a refuzat să comunice numele noilor angajatori ai celor transferați.
După o nouă adresă G4Media.ro, Senatul a transmis doar numele generice ale instituțiilor unde au ajuns cei 45 de transferați – ”ministere, agenții, autorități, case de pensii, primării, consilii județene”, precizând că aceștia ”au consultat situația posturilor vacante publicate pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici – anfp.gov.ro – informații de interes public, carieră în ANFP, precum și site-ul Guvernului, în aplicația Oportunități de angajare – posturi.gov.ro – posturile vacante în administrația publică din România. Astfel, aceștia au ales să aplice pentru diverse posturi vacante în instituții publice (…)”.
G4Media.ro a identificat trei dintre aceste intituții publice: Agenția Națională de Administrare Fiscală (un post), Primăria Sectorului 1 (cinci) și Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1 (patru).
Referitor la fostul angajat de la Senat transferat la ANAF, Biroul de Presă al acestei instituții a comunicat că acesta a respectat procedurile anunțate în astfel de situații, proceduri anunțate la sediu și pe pagina de Internet a Agenției, devenind consilier, clasa I, grad profesional superior, cu un salariu brut lunar de 12.816 lei și un spor de condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de 1.316 lei brut lunar ce se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat.
În ceea ce privește Primăria Sectorului 1, după 15 ianuarie 2025 – data începerii procesului de restructurare de la Senat -, aici au fost transferați cinci foști angajați ai acestei Camere a Parlamentului:
- consilier, clasa I, grad profesional superior, gradația 4, în cadrul Serviciului Tehnică Legislativă, Secretariat, Arhivă și Evidență Electorală, de la nivelul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1, începând cu data de 01.04.2025;
- consilier, clasa I, grad profesional superior, gradația 5, în cadrul Serviciului Tehnică Legislativă, Secretariat, Arhivă și Evidență Electorală, de la nivelul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 al Municipiului București, începând cu data de 03.04.2025;
- consilier, clasa I, grad profesional superior, gradația 5, în cadrul Direcției Siguranța Cetățenilor, Locuire și Dezvoltarea Comunității-Direcția Comunitate și Politici Publice, de la nivelul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1, începând cu data de 21.05.2025;
- consilier, clasa I, grad profesional asistent, gradația 1, în cadrul Serviciului Dezvoltare Economică, Relații Internaționale-Direcția Comunitate și Politici Publice, de la nivelul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1 începând cu data de 17.02.2025;
- consilier, clasa I, grad profesional superior, gradația 5, în cadrul Serviciului Comunicare-Direcția Comunicare Strategică și Guvernanță, de la nivelul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1 al Municipiului București începând cu data de 09.04.2025.
”Motivația acceptării acestor transferuri a fost asigurarea nevoilor de resurse umane la nivelul anumitor serviciilor care au deficit de personal, dar și complexitatea și volumul mare de lucrări înregistrate în cadrul anumitor servicii de la nivelul aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 1”, a transmis Direcția de Comunicare a Primăriei, care a adăugat că suma lunară cu salariile și alte beneficii acordate acestor angajați transferați este de 36.512 lei (brut).
La Direcția de Utilități, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1, începând cu data de 19 mai 2025, au fost transferate un număr de patru persoane provenind din cadrul Senatului României – muncitori calificați, treapta I, venitul total lunar net (încasat) de către cele aceștia fiind de 18.424 lei: salarii de bază și alte drepturi salariale acordate, conform legislației aplicabile. ”Menționăm faptul că transferurile au fost justificate de deficitul de personal calificat în zona activităților tehnice și administrative”, a mai transmis Direcția de Comunicare a Primăriei Sectorului 1.
Pe lângă cele 45 de transferuri și 27 de posturi vacante raportate de Bolojan drept desființate, se numără și 17 eliberate ca urmare a încetării raporturilor de muncă, din diferite motive. Într-o adresă de la începutul acestei luni, Biroul de Presă al Senatului a precizat că, la acest capitol, un post a fost ”eliberat prin decesul unei persoane”.
Într-o conferință de presă de la finalul lunii iunie, G4Media.ro l-a întrebat pe Ilie Bolojan, devenit între timp premier, cum se armonizează transferurile de la Senat cu principiul său de reducere și de economie care ar trebui făcut la bugetul național, în condițiile în care cei 45 au rămas să fie plătiți din fonduri publice.
”Cu cât sunt mai puţine posturi vacante cu atâta capacitatea de transfer scade. Dar un primar care face reducere de personal, iertați-mă, nu este polițistul posturilor vacante din serviciile deconcentrate ale statului dintr-un județ. Și dacă personalul care s-a redus de la Primăria Oradea s-a dus la Agenția de Muncă, la ITM sau la alte structuri, e de vină primarul că a făcut reducerea sau sunt de vină alții că au ținut rezerva de posturi vacante ca să aibă o piramidă a funcțiilor, să aibă mai mulți șefi şi să mai aibă vreun post care să-l primească pe acolo? Sau cei care nu au pus în practică ordonanța prin care se desființează posturile vacante? Deci n-aș vrea să faceți de vină pe cineva. Eu răspund pentru lucrurile pe care le fac eu, dar nu sunt de vină pentru ceea ce fac alții”, a fost răspunsul lui Bolojan. Premierul a adăugat că ”Ați pus problema greșit, în sensul că reducerea s-a făcut, ca să ne înțelegem bine. Unde au plecat oamenii respectivi? Asta este o altă situație de care nu poate fi făcut răspunzător, chiar dacă se sugerează puțin, cel care ori nu știu mecanismele administrației publice sau doar o fotografie de moment.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.