G4Media.ro

Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Kiev, avertizează că…

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Kiev, avertizează că vor urma întâlniri dificile privind negocierile de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiyși șeful Consiliului European, Charles Michel, au avertizat marți că o reuniune a Uniunii Europene care va avea loc luna viitoare pentru a decide dacă va începe sau nu discuțiile oficiale de aderare pentru Kiev va fi dificilă, scrie Reuters. Michel, care a vizitat Kievul într-o călătorie surpriză, a declarat la o conferință de presă comună cu Zelenski și cu președintele moldovean Maia Sandu, care speră că vor fi aprobate și discuțiile de aderare pentru Moldova, că va lucra pentru a depăși aceste provocări.

Liderii UE vor avea un summit la Bruxelles pe 14-15 decembrie, unde vor discuta dacă vor da undă verde începerii negocierilor de aderare a celor două țări din Parteneriatul Estic.

„Deschiderea negocierilor ar transmite mesajul că se poate avea încredere în UE și, în același timp, ar fi un mesaj de unitate față de Kremlin”, a declarat Michel.

„În urmă cu zece ani, ucrainenii s-au revoltat pentru a spune da libertății și Europei, împotriva corupției și pentru statul de drept: este o dată care va rămâne în istoria continentului nostru”, a adăugat el, referindu-se la începutul protestelor Euromaidan din 2013, scrie EurActiv.

Michel a mai spus că liderii UE vor face totul pentru a convinge toate cele 27 de state membre ale UE să ia o decizie pozitivă în decembrie.

În ultimul an, ambele țări au realizat o serie de reforme pentru a câștiga încrederea membrilor UE și pentru a avansa pe drumul lor, în condițiile în care Bruxelles-ul a avut o perspectivă tot mai sumbră, oficialii UE exprimându-și îngrijorarea că decizia politică de a lansa discuțiile luna viitoare ar putea fi „în pericol”.

„Aș dori ca deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina să se bazeze pe fapte concrete, nu ne așteptăm la cadouri și înțelegem că acesta este un proces de merit”, a declarat Zelenski.

El a adăugat că decizia de a începe negocierile de aderare a Ucrainei la UE în decembrie ar fi „motivantă” și „mobilizatoare” pentru ucraineni.

Cu Michel în oraș, parlamentul ucrainean a dat marți aprobarea preliminară pentru mai multe proiecte de lege cheie în materie de legislație anticorupție, care au fost recomandate de Bruxelles pentru a consolida lupta împotriva corupției în Ucraina.

Măsurile includ extinderea personalului Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și consolidarea garanțiilor pentru procurorul anticorupție.

Sandu a declarat că ambele țări consideră că „Uniunea Europeană nu vrea să-i dea lui Putin dreptul de veto în Uniunea Europeană”.

Zelenski a avertizat, în cadrul conferinței de presă, că lipsa de unitate în cadrul UE în ceea ce privește decizia de a lansa discuții oficiale va ridica întrebări și cu privire la alte probleme, inclusiv ajutorul financiar vital pentru Ucraina, precum și sancțiunile impuse Rusiei.

„Toate acestea sunt provocări mari pentru toată lumea și deja nu doar pentru Ucraina, ci o provocare pentru păstrarea unității Uniunii Europene”, a spus el.Decizia urmează să fie analizată în cadrul unui summit din 14-15 decembrie. „Va fi o reuniune dificilă, dar nu intenționez să renunț”, a declarat Michel, adăugând că lumea are nevoie de o Uniune Europeană puternică pentru a asigura stabilitatea și prosperitatea, notează Reuters.

Vizita lui Michel a avut loc în contextul în care Ucraina marchează 10 ani de la începutul protestelor în masă care au răsturnat un președinte susținut de Moscova și au pus Kievul pe un curs pro-occidental hotărât.

Războiul pe scară largă purtat de Rusia în Ucraina se află în cea de-a 21-a lună, iar eforturile Ucrainei de a recuceri aproape o cincime din teritoriul său ocupat de Moscova nu au dus la realizarea progresului pe care mulți ucraineni și-l doreau.De asemenea, au crescut îngrijorările cu privire la sustenabilitatea livrărilor de miliarde de dolari de asistență economică și militară occidentală vitală.

Michel a apreciat progresele Ucrainei ca fiind „remarcabile”. El a declarat reporterilor că va face tot posibilul pentru a-i convinge pe toți cei 27 de membri ai blocului să sprijine lansarea discuțiilor cu Ucraina și Moldova.

În cadrul conferinței de presă, Sandu, președinta proeuropeana a Republicii Moldova, a cerut membrilor UE să sprijine în unanimitate deschiderea negocierilor de aderare la UE.

„Trebuie să acționăm pe o singură voce, arătând că voința noastră colectivă este de neclintit”, a declarat ea reporterilor.

„În plus, urgența acestor vremuri, marcate de război și insecuritate, ne cere să accelerăm procesele noastre.”

Ucraina și Republica Moldova au desfășurat o serie de reforme pentru a câștiga încrederea membrilor UE în vederea promovării candidaturilor lor, în contextul în care există semne că Bruxelles-ul are o perspectivă tot mai sumbră înainte de summitul UE de luna viitoare.

Atât Zelenski, cât și Sandu au promis că vor continua să lucreze la reforme.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, aflat de asemenea într-o vizită la Kiev, a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 1,3 miliarde de euro care va include patru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T.

Ucraina, care și-a obținut independența față de Moscova sovietică în 1991, marchează marți o Zi a Demnității și Libertății pentru a comemora cele două revoluții pro-occidentale și pro-democratice din 2004 și 2014.

Revoluția din 2014, pe care Kremlinul o cataloghează drept o lovitură de stat sponsorizată de străini, a determinat trupele rusești să captureze și să anexeze peninsula ucraineană Crimeea și să susțină o insurecție militantă în est.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...