G4Media.ro

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a fost huiduită la Carei, unde a participat…

Foto: Sebastian Olaru / Agerpres

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a fost huiduită la Carei, unde a participat la inaugurarea unei statui / Mai multe organizații extremiste au anunțat anterior că se vor mobiliza împotriva vizitei

Katalin Novák, preşedintele Ungariei, a fost întâmpinată cu proteste și huiduieli miercuri la Carei, unde oficialul a participat la festivitatea de inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei, transmite Agerpres. Un grup de câteva zeci de români, cu drapele, l-a huiduit pe oficialul ungar.

Protestatarii au arborat pancarte cu mesaje precum „Aici e România, aici e ţara noastră”, „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”.

De asemenea, în momentul sosirii preşedintelui Ungariei la Primăria din Carei, grupul de manifestanţi a scandat în repetate rânduri „România” şi „Trăiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, în vreme ce la difuzoarele din zonă se auzeau melodii maghiare.

În zilele precedente vizitei, mai multe organizații extremiste au anunțat pe rețelele sociale că vor protesta față de vizita privată a șefei statului maghiar.

Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că preşedintele Ungariei nu vine oficial în România, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei.

Statuia poetului maghiar Kölcsey Ferenc, autorul versurilor imnului Ungariei, a fost inaugurată la Carei, în prezenţa câtorva sute de persoane, a autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a preşedintei Ungariei, Novák Katalin, şi a viceprim-ministrului Kelemen Hunor.

Manifestarea debutat cu intonarea imnurilor României şi Ungariei, urmată de alocuţiuni susţinute de oficialităţi şi un recital de versuri.

Primarul municipiului Carei, Kovács Eugen, a precizat în cadrul discursului său că evenimentul se desfăşoară sub patronajul preşedintei Ungariei, Novák Katalin, potrivit Agerpres.

„Careiul este centrul acelei raze de aproximativ 50 de kilometri în care Kölcsey şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. Pe de altă parte, aici, în Carei, a devenit politician. Deşi Kölcsey a fost considerat un om singuratic, viaţa sa a fost ca a multora din această regiune. A fost în acelaşi timp erudit, poet, organizator literar şi om politic, pentru că aşa era pe atunci. Se cerea ca un erudit, un poet să nu fie preocupat doar de limbă, ci şi de naţiune, nu doar de scris, ci şi de patrie. (…) Kölcsey a devenit o figură importantă a judeţului Satu Mare, iar mai apoi, în statutul lui de deputat al judeţului, a politicii naţionale şi nu este exagerat să spunem – o figură importantă în istoria politicii maghiare”, a precizat, în discursul său, Kelemen Hunor.

Acesta a menţionat că este vorba de o a doua statuie a lui Kölcsey Ferenc la Carei, prima fiind vandalizată şi decapitată cu un fierăstrău, la 40 de ani de la amplasarea ei în oraş.

Născut în judeţul Satu Mare, Kölcsey Ferenc a fost un poet, critic literar şi politician maghiar, membru al Parlamentului ungar între 1832-1835, poezia sa Himnusz (1823) fiind folosită ca text al imnului naţional al Ungariei.

Statuia amplasată în faţa Primăriei din Carei este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cel mai mare deserviciu pe care puteam sa-l facem d-nei președinte era sa o lăsam sa participe nebăgata in seama de nimeni, sa se pupe cu primarul si udemeristii si sa plece acasă la ea.

  2. Nu trebuie să fii extremist ca să te împotrivești unei astfel de vizite!
    E vorba de tupeul nelimitat al autorităților ungare în relația cu Romania și de inexplicabila slăbiciune a autoritatilor noastre!
    Să vii la mine în casă și să mă tratezi ca pe o scama mi se pare mai mult decât umilitor! E uimitor cu reușesc ungurii
    să-și implanteze simbolurile lor naționale
    fix în locuri de rezonanță pentru noi!
    Poate să o ia gaia pe țara asta din partea mea la ce valori avem in conducerea ei!

    • Absolut corect! Este organizatie extremista cea care aduna cateva zeci de oameni din toata Romania si care canta imnul national pe teritoriul Romaniei?

  3. Ce dracu caută la noi în țară o statuie a unui ungur? Proasta nație mai suntem…

    • Cam ceea ce cauta si statui ale personalitatilor romane, in Albania de exemplu. Nu aici e problema

  4. Extremiști și naționaliști de doi bani. Ardealul are și maghiari, a dat Europei și lumii personalități cu care ar trebui să ne mândrim și noi, au ieșit din pământul nostru, deopotriva românesc și maghiar. Aș fi curios să știu câți dintre ”protestatari” sunt din zonă sau sunt nepoții celor veniți după 1918. Ca să strige acum că aici e ”țara lor”. Ardealul e țara ardelenilor, români, maghiari, sași, slovaci și ceilalți. Și suntem frați cu toții, nu suntem ”pe veci stăpânii” nimănui.

  5. Turiștii străini iubitori de poezie se miră că Eminescu n-are la București nici măcar o mansardă memorială.

  6. Da de ce ,, organizații extremiste”? Nu vă e rușine să folosiți asemenea termeni? Nu vă e rușine să catalogați drept extremiști oameni care pur și simplu ajung la limita răbdării și pe care îi doare când văd că suntem umiliți și batjocoriți chiar, în țara lor? Cum ne simțim noi,ca români, cetățeni ai ROMÂNIEI când nimeni,dar absolut nimeni din conducerea țării nu reacționează? Nici președintele, nici parlamentul, nimeni! Îndrăznesc să spun că nici biserica nu reacționează. De ce? Instituția în care noi, românii, avem cea mai mare încredere. Mare e durerea. Domnilor din redacție, vă respect mult ptr articole dar de data asta, SĂ VĂ FIE RUȘINE !

  7. Ei vor construi caramida cu caramida, corect spus de tine, atat timp cat vor fi lasati, pana vor construi un stat.